Славната история на българското самолетостроене

Полковник проф. Димитър Недялков пред Bulgaria ON AIR
10 юли 2019 17:15, Анисия Иванова
101

България създава 25 различни типа самолети в периода 1915 - 1954 г., но с влизането във Варшавския договор се слага край на българското самолетостроене.

Бойният пилот и преподавател във Военната академия "Георги Стойков Раковски" полковник проф. Димитър Недялков разказва в "Операция история" за времената, когато страната ни сама е произвеждала самолети и е създавала летателни машини на световно ниво.

Скоро у нас ще честваме 105 години от производството на първия български самолет. За българската държава е било въпрос на стратегия да развива самолетостроенето, обясни полковник Недялков пред Bulgaria ON AIR.

"През 1912-13 година България е била водеща в света на авиационното дело. Била е на 7 място, тогава сме учили света как се използва аероплана като средство за постигане на стратегически цели по време на война" каза той.

По това време страна ни разбира, че без авиация не може да постигнем идеала си за национално обединение.

Първите опити са започнали през 1914 г., държавата подпомага Стефан Калинов, Асен Йорданов, които започват да строят първите аероплани у нас.

Първо, на ниво правителство се отпускат пари за направата им. Второ, имали сме два пленени турски "Harlan"-а - немска конструкция, които попадат в наши ръце при превземането на Лозенград. Техните двигатели, както и части от тях са използвани за направата на първите аероплани - на Калинов и Йорданов, обясни полковникът.

През 1915 година започват да правят тестовете с тях. Първият български самолет, закупен от българската държава, е на цена от 16 000 лв.

През 1925 година България успява да създаде Държавната аеропланна работилница в Божурище, първото самолетостроително предприятие у нас, през 1927 г. в Казанлък се създава второ авиационно предприятие, а през 1939 година в Ловеч се създава авиационен завод по полски проект. Идеята е да започнем да правим авиационни изтребители и бойни самолети.

Там са направени и първите български изтребители. За 10 години произвеждаме самолети, които са на европейско ниво, обясни проф. Недялков. През 1936-36 година 80% от авиационния ни парк е бил произведен у нас.

По думите му по това време България е имала пикиращ бомбардировач, произвела е 24 транспортни двумоторни самолета, произвела е 50 самолета КБ-11, което е съвременна авиационна техника.

Според Парижкия мирен договор (1947 г.) от 960 самолета на България е разрешено да притежава 70 самолета, с учебните - 90.

До 1954 година страната ни произвежда самолети, но с влизането във Варшавския договор се слага край на българското самолетостроене.

Има и много срамен акт в историята ни - през януари 1950 година нарочна комисия решава да се унищожи цялата техническа документация на създадените 25 конструкции български аероплани, някои от които са били уникални. Били са унищожени и техните прототипи, днес българският "ДАР-10" може да се види в техническия музей в Загреб, у нас няма, завърши полковник Недялков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
0
 
! Отговори
*** преди 2 месеца
В тази епоха самолетите по света са били предимно като каруца, две тарги за шаци и шпригли с опънат на тях промазан плат. Такива са били и българските самолети.По време на войната навлизат алумииевите фюзелажи. Българи няма алуминий, няма металургия, няма технологии и самоелтостроенето ни си по ествествен и логичн път.Документацият е унищожена защото е никому ненужна
64
1
 
0
 
! Отговори
Любопитен преди 3 години
Дайте и някоя снимка на тези самолети . Да видим с каква аеродинамика са . Какви двигатели сме разработвали за тях , с каква мощност . Какви военни успехи са пожънали в небето над София ?
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакаме полковника да напише за историята на унищожаване на Българската авиация. Колко и какви самолети сме имали и как са унижени.Кой са виновниците за унищожаване на българската авиация.
62
1
 
0
 
! Отговори
Помияр и селянин преди 4 години
Ако не беше пипнал нищо досега тоя сводник да не беше жив, тия момичета да са си нормални ... А ти гарантирам че ако има ад ти ще гориш в такъв казан, че скоро ще ти се свари тиквата ....
61
1
 
0
 
! Отговори
Суртр преди 4 години
Целият свят ще гори ...
60
0
 
0
 
! Отговори
Педераст облечен преди 4 години
В няква измислена власт електронна ....
59
0
 
0
 
! Отговори
А един циганин преди 4 години
Вика чекай да видим к'ви има има да духате тая попара толкова дълго, че ще псувате деня в който сте го направили ....
58
0
 
0
 
! Отговори
Та... преди 4 години
За ябълката ... Тая ябълка е за Облака и само за облака и поради тая причина облакът все помага ... Та да си заврете всичките глупости некъде, че с тях индиректно нищо не можете да ми направите ....
57
0
 
0
 
! Отговори
Луд ли? преди 4 години
Far from it ....леко пиинал .... Обаче ей сега почвам да си заспивам .... Обаче за разлика от хейта ви моя е целенасочен .... Опитвам се да предпазя едно добро същество да му не направите нещо ....
56
0
 
0
 
! Отговори
А относно тая ябълка преди 4 години
Глей сега как ми попадна не знам точно, обаче има само един ефект ... Никой абсолютно никой не може да ме накара да направя нещо против волята ми... И когато се опитате ... Почва да става смрад ....
55
0
 
0
 
! Отговори
Кой съм изгонил преди 4 години
Просто съм пиян, утре ще изтрезнея ... И ще ходя да търся един междупланетарен космически хамелеон ... Мамицата му тая гад колко трудно се хваща ... Ама няма кой друг ...
54
0
 
0
 
! Отговори
А трите кражби... преди 4 години
На некви митични работи ония от Олимп не могат да ги прежалят, липсва неква брадва, два меча и лъка на Аполон ... И неква ябълка дето била свободната воля. Не мога да разбера що са им толкова важни ама Зевс много дига шум ... Вика че променяли целия времепространствен континуум и не били за простосмъртни. Айде ябълката е при мене ама тия другите три работи грам не знам къде са... Само подочух некви неща ....
53
0
 
0
 
! Отговори
Ако не знаете ... преди 4 години
Има на Нептун такава колония от русалки амазонки, че си мамата трака... На Сатурн има некви кози обаче много проклети ....
52
0
 
0
 
! Отговори
А на Венера преди 4 години
Е преродената Ванга и дава безплатна енергия на феновете на Левски, ЦСКА и на всички откачалки на тоя свят ... А да видите у Валхала к'во е Мали валкириите са мноооого секси..... Батенца нищо общо с некви християнски мъченички ... Цепят от сексапил обаче с тия мечове и ножове става опасно ...
51
0
 
0
 
! Отговори
И пак е по-смешно преди 4 години
От Краси Радков ... И от промитите мозъци на некой стари хора, и на Марс съм бил и е по-читаво от тука. Обесили Гацо преди време и настанало истинско веселие ....
50
0
 
0
 
! Отговори
Свърши водката преди 4 години
Почваме на бира след малко на уиски след това пак на водка, кви сценарии само като се напия ... Чак ми става смешно ...
49
0
 
0
 
! Отговори
Какво да те чакам ма преди 4 години
Стара баба и внучка и да тормозят млад мъж шест години за лична изгода ти мозък имаш ли ***? Колко щети си нанесла с примитивния си промит мозък! Майоре имаш работа за вършене ..
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брест-Литовският договор изтрайва едва-едва една година. Който си фантазира, че това е някаква победа и то трайна, трябва яко да се е надрусал или да е намотал главата. Много интересно, защо след такава "бляскава и велика победа", България се оказа победена страна в Първата световна война и завинаги загуби "освободените територии"? Трябва да си стратегически изключително невеж, за да сключваш съюзнически договор със султана и да си фантазираш, че Германия, която има 5-6 пъти по-малки ресурси от Антантата, ще победи във войната.
47
0
 
0
 
! Отговори
Нищо не знаеш преди 4 години
Нищо не знаеш ... Та по-добре да не знаеш, те вече знаят няма какво да ги уведомявам ... Просто ги чакай ...
46
1
 
0
 
! Отговори
Не си го даваш? преди 4 години
Това ли чух? Посолство руская федерация с препратка към спецназ ....