Така ли е? Парите от гурбет поддържали маргинализацията на обществото

Демографският срив и неатрактивните условия у нас гонят инвеститорите
10 юли 2019 14:50, Анисия Иванова
213

Най-големият инвеститор в България си остават работещите ни сънародници зад граница.  Според данни на БНБ влезлите в страната ни емигрантски пари само за 4 месеца са 400 млн. евро. А пропуснатите ползи за България от липсата на работна ръка се равняват на милиард.

"Тези хора издържат немалка част от българското общество. Те поддържат потреблението и социалния мир. Тези пари поддържат маргинализацията на обществото", коментира журналистът Петър Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Финансистът Юлиан Войнов пък отбеляза, че в момент на криза тези пари намаляват, а при бум на икономиката в Европа те влизат в България и подпомагат потреблението.

Топ инвеститорите у нас – българите в чужбина. Пращат по €3,5 млн. на ден

"Немалка част от обществото разчита на тези пари и не си търси работа. Огромната част от тези хора, които работят на Запад, са избрали да отидат там заради ниското заплащане в страната. За миналата година средствата, които идват от работещи в чужбина българи, надвишават преките чуждестранни инвестиции у нас", заяви Войнов.

Според Илиев недостатъчният размер на чуждестранни инвестиции в България се дължи на демографския срив и условията за развиване на бизнес тук. По думите му може с промяна в законодателството да бъде ускорен процесът на събиране на вземанията.

А на въпрос защо не сме привлекателни за инвеститорите икономистите бяха единодушни, че българският пазар не е атрактивен, няма прозрачни условия за работа, няма правна защита на инвеститора.

"Инвеститорът го интересува сигурна съдебна система - че няма да му откраднат предприятието, и на второ място - потребителското търсене в тази страна. Задължително трябва да се говори за реформиране на бизнес средата", посочи още Юлиан Войнов в "България сутрин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пращайте пращайте.В съда вече запллатките гонят 6 000 лева чисто без ДМС-тата на всяко 3-месечие и без да броя 40 те заплати Бруто при пенсия .Командировъчни и тн. отделно.Дай Боже до 2020г. да закръглим заплатите на на Окръжните Съдии на 10 000 Лева.
149
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не работят!Мрънкат!Искат по-високи заплати!Следващата стъпка е да обвинят ЕС и гурбетчиите, че пращат малко, а трябва повече!:-)
148
1
 
33
 
! Отговори
Боже мъка! преди 4 години
Долуизразилия се е гражданин на страна член на ЕС и НАТО.Страна, която едвам оцелява с помоща на Западна Европа, която освен директните траншове за милярди приема на своя територия и дава работа на малко по-отлупените, та и те да пращат.А на него Русия му пази територията!Боже! Мъка! Много мъка и тежка заблуда!
147
0
 
36
 
! Отговори
жалко, но ФАКТ!!! преди 4 години
До РОССИЯ ЭТО МРАК! - ДостоевскиНО, ако не е Русия да ни брани териториите, щяха да ни окупират всички съседи!Защото интересите и я заставят да ни има за военен плацдарм към проливите!!!
146
3
 
34
 
! Отговори
РОССИЯ ЭТО МРАК! преди 4 години
До привет от ГерманияАко не е Велика Германия - измрели сме от глад!
145
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Златен кръст ви турих - откраднахте го.Железен кръст ви турих - покривихте го.Дървен кръст ви турих - почупихте го........Обаче празника на Св. Петка иде.
144
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Седи и не работи и чакай някой да ти вдигне парите.
143
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
докато не вдигнете парите никой няма да ви работи
142
4
 
52
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Ако има нещо - в което българите са водещи - това е повсеместната простотия.От години милиарди в твърди валути се стичат в България... Както по-долу някой спомена - голяма част от парите не са взети предвид в статистиката - защото ги внасят кеш - на ръка.Българите са доста злобно... Неблагодарно.. И тъno племе. Ти ги кръщаваш - те ***, та се и .. даже. Без емигрантски пари - България щеше отдавна да е спатъхнала... Конюнктурата.. Здравеопазването... Всичко..
141
2
 
37
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
До всички ъъъъъъ, които пишат:Ако ида в къщата на съседа и му изкопам дупка и той ми даде един чувал с царевица, за което и аз го занеса(чувала с царевица) у нас, в мойта къща, то ние, в наща къща ще имаме един чувал царевица повече.И да туй е инвестиция в оцеляването на нашата къща.
140
3
 
53
 
! Отговори
дърт преди 4 години
Парите от гурбет НЕ СА инвестиция, а помощи за останалите в България роднини.
139
1
 
43
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Нека да внеса едно разяснение.Аз съм емигрант. Пари в България съм пращал, но относително малко.Но гурбетчиите от Европата, туй дето пращат е едно. После се прибират с чувала с еврата на гръб.
138
0
 
45
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Ами така ще бъде - "парите от гурбет" ще поддържат "маргинализацията на обществото" - докато няма реални статистики за тия пари, за това кой и как ги взема, докато няма икономисти, които да са в състояние да говорят по тоя въпрос - тоест, да обобщават, да вадят изводи, научни, а не лозунги, и пр. и пр. Лошото е, че тия пари й трябват на държавата, а това, икономистите у нас, явно не са в състояние да го отчетат.
137
1
 
39
 
! Отговори
Кой пие и кой плаща преди 4 години
За периода 2007-2014 г. Германия внася в ЕС общо два пъти повече средства (196 млрд. евро), отколкото получава (96 млрд. евро).От приемането на България в ЕС насам, вноската на страната ни в евробюджета постепенно нараства, като през 2014 г. достига 461 млн. евро, след пик от 478 млн. евро през 2013 г. По-колеблива е тенденцията при разходите на ЕС в страната, но като цяло те нарастват почти четири пъти през същия период: от 591 млн. евро през 2007 г. до 2,25 млрд. през 2014 г.
136
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маргинализацията настъпи с навлизането на евросубсидиите и начина им на разпределение, както и общ. поръчки- шепа милионери и мнозинството на работещите бедни и хората под прага на бедността. А българите в чужбина вършат едно добро дело за своите близки и за България.
135
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е хората се променят с времето.
134
10
 
43
 
! Отговори
Men преди 4 години
В Германия 2000евро, могат да се спестят, ако двамата работите, нямате деца, нямате кола, и се прибирате в България на стоп, и живеете в едностаен. Ние двамата около 90к евро на година вземамБългария два пъти в годината със самолет, живеем в тристаен и имаме нова кола. Без изгъзици, около 17к на година могат да се спестят. Ама 24к това значи, че само в къщи да си стоим.
133
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-зле от вчера,Но по-добре от утре!
132
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това официално признание че сме keнeф ли е?
131
8
 
54
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Човекът , е направо за Нобелова награда по икономика .Що не си зададе въпроса : Защо , все още останлите в България не инвестират в нищо друго , освен в апартаменти в 3-4 града .Иначе голям растеж, никава безработица , ще ни приемат в Еврозоната, Шенген , ще пратим българин на Луната .ИТината е чд сме по сле отколкото по време на Турското робство - бюрокрацията е една и съща - дебела и корумпирана .Само Ньой.Автономия за Делиормана