Ген. Събев: Получихме нормална цена за F-16

Получаваме малко повече от Словакия
11 юли 2019 13:42,
188
Ген. Събев: Получихме нормална цена за F-16
Снимка: архив "Булфото"

Закупуването на американските изтребители е добро решение, достатъчно за придобиването на начални оперативни способности, коментира  в Сутрешния блок на БНТ генерал Съби Събев първият военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел и член на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик".

Още по темата

Одобрено от кабинета: Даваме 1, 256 млрд. долара за F-16

Сега предстои ратифициране на договорите от парламента, подбор на летци и техници, които да бъдат изпратени на специализирана подготовка в САЩ, след което самолетите ще започнат да постъпват. Първите очакваме в края на 2021 г, обясни ген. Събев.

Това, което ние получаваме, е нормална цена. Аз съм правил сравнения с това, което получават и Мароко, и Словакия - очевидно такива са цените. Това, което получаваме като оборудване на самолета, е малко по-добро от това, което получава Словакия, каза още той.

Относно коментара на президента Румен Радев, че не е ентусиазиран от параметрите на договора и че правителството е длъжно да осигури техническата поддръжка и оперативните способности на новите самолети, ген. Събев обясни, че това ще се случва поетапно и продължително във времето.

Изграждането на една оперативна способност не става на раз, тя има няколко етапа, така е във всички държави. Така че, тревогите на президента не са достатъчно основателни. Има много усилен военен дисбаланс в Черно море в полза на Руската федерация, така че НАТО взе навременни мерки с повече военни учения, патрулиране и засилено присъствие. Не е желателно това напрежение, но то не е по вина на НАТО, коментира още ген. Събев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и Су 30 освен че е най масовия руски истребител е и ДВУМЕСТЕН другару нещо сам се простреля с опорките
113
6
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Слабо другарееее, само 130 коментара. Ама то верно на Кутев му духнаха под опашката и сега няма кой да плаща :)))))))))))))))))))))))))))))И да припомня самолетът ще е Ф-16, Белене и тръба за Сърбия няма да има!!!
112
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забелязвате ли, че реално самолетите са 6 а не 8? Другите 2 са учебни. Ако искахме учебни да бяхме взели L-159. Чехите продадоха 28 броя самолета втора ръка за 18 милиона $.
111
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обаче той единствен и още Тагарев и Шаламанов се надупиха тъй на американците-Пхахаха!Ти повдче ли разбираш от него, за да кажеш, че се е надупил? Ще ти кажа нещо, проста червена пръчко - след КТБ, Белене и разхищенията на Станишев, и тройно да ги платят, не ме е яд. Поне парите няма да отидат у врага с някоя московска схема.
110
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
8 самальота, 8 базуки игла и 8 самальота на скраб.предатели.Бог да ви съди до 13 колено
109
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Словакия купува 12, а ние само 8. Лъже и маже този. С 8 самолета закъде сме се засилили?
108
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност реално какво купуваме? Остави цената, но както виждам какво е орязано, това не е многоцелеви изтребител. За да стане такъв трябват луди пари още. Та възниква въпроса, за какво ни е това? За такава огромна сума която се очертава, далеч по-добре е Юрофайтер. Или 15,20 втора употреба, но да са многоцелеви.
107
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просвещавай само козичката си Хахлю и не забравяй гумените си ботуши
106
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
FOB база без транспортен самолет за нея не ни трябва поне за сега Не се каним да Бомбим някой на мaйнa си райна (Примерно ЛАУС) при това САМОСТОЯТЕЛНО...Ако ще го правим с НАТО FOB бази да искаш ....
105
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като цяло нормална сделка нито евтина нито скъпа ... А и нашите неса отязали кой знае колко много Толкова струват нещата и за Пентагона ...Локхийлт се пак не са благотворителна организация
104
2
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
До Анонимен 124 Питаш какво ще ги правим тези фърчила..? Ами имаме пилоти които получават заплати, без да се возят на самолети. Не е честно.
103
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Получихме нормална цена превеждам каквато и да е цена която *** плати населението а не политиците.
102
3
 
4
 
! Отговори
руски реотан преди 4 години
Привет и на теб Енвер Ходжа Олгински А на вас в русия за какво са ви самолети
101
3
 
4
 
! Отговори
Реалноста преди 4 години
Два тенажора за Ф16 са само ДВА тренажора повече от тия който изобщо имаме за миг 29 нямаме никъкъв ФактБаза за предно разполагане няма ... О ужас няма да ножем да ги разположим в примерно Уругвай о Ужас ще трябва да разчитаме на НАТО ...Дето 16 там и 13 главното е че са последен модел клас 7Какво е една ескадрила като военна структура Хм 12 едномесни и 4 двумесни Едномесните Свалят Двумесните Бомбят ...
100
2
 
5
 
! Отговори
Привет от Албания преди 4 години
Ама за какво са ни фърчилата?Какво ще правим с тях ,бе?
99
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и най масовия ви самолет су 30 е Двуместен хибридко ....нещо успускаш течен газ от под корема :)))
98
3
 
8
 
! Отговори
Честито преди 4 години
Премахва се и цялото оборудване за експлоатация на нашите F-16 в база за предно разполагане (FOB Forward Operational Base), което значи, че машините ще са вързани към основната база в Граф Игнатиево.Двата тренажора, които ще се поставят в авиобаза Граф Игнатиево, ще са от по-нисък клас.Тенекиите не са осем, а 6, защото 2 са учебни, колко гот тренажарите по-нисък клас.
97
2
 
7
 
! Отговори
Честито преди 4 години
България се отказва от въоръжение въздух-земя. Намаляват се: ракетите AIM-120C-7 стават от 16 на 13 , ракети за близък бой от 24 на 12. броят на нашлемните системи за изобразяване и целеуказване JHMCS II от 20 на 12. броят на пилотите, които ще преминат през обучение от 16 на 12. целеуказващите контейнери AN/AAQ-33 Sniper ATP от четири на едва два. Резервните части и косумативи, техническия състав, резервните двигатели General Electric F110 се свалят от два на един, самолетите от 8 на 6
96
2
 
3
 
! Отговори
Таско Ерменков преди 4 години
Защото Мая е по Общите испълнения а крушевската е дебела но за сметка на това грозна и алчна ...пък и ние сме си с лява рeзбa повечето особено новия ни кадър политици се пак сме левица
95
0
 
2
 
! Отговори
Само питам до 135 преди 4 години
Бихте ли се обосновали защо няма Нинова за мен след като тя е обществена личност и принадлежи на цялото човечество?