Обрат за пушенето на наргиле на закрито, Брюксел има пръст

Депутатите щели да нарушат евроразпоредби, ако го приемат
Обновена: 11 юли 2019 11:09 | 11 юли 2019 11:09, Камелия Цветанова
24
Обрат за пушенето на наргиле на закрито, Брюксел има пръст
Снимка: архив, БулФото

Пълен обрат за забраната за пушене на наргиле на закрито.

Идеята за това дойде от лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Още по темата
Въпреки че забраната беше одобрена на първо четене от законотворците, при окончателното обсъждане на поправките в Закона за здравето, пушенето на изделия за водна лула, несъдържащи тютюн, остава възможно на закрито.

Причините за това се оказаха европейски разпоредби, които биха били нарушени от депутатите, ако приемат промените в закона, във вида в който са внесени от депутатите от НФСБ.

Законовите поправки се обсъждат още от лятото на 2017 г., те срещнаха сериозен отпор от страна на бизнеса, но пък в същото време и подкрепата на неправителствени организации.

Шефката на ПГ на ГЕРБ и председател на здравната комисия Даниела Дариткова обаче днес обясни, че е поискала становище от ЕК за нуждата от актуализиране на настоящите разпоредби, както и мнението на Министерството на икономиката.

От Брюксел са отговорили, че поправките ще нарушат европейски разпоредби, което би довело до невъзможност законът да се изпълнява.

Освен това, ако бъдат приети измененията, може да се стигне до стартиране на наказателна процедура срещу България, като санкциите са много сериозни.

Според Дариткова, за да няма проблеми, такива промени трябва да бъдат внесени от правителството, а не от депутати.

С промените в закона депутатите увеличиха и глобите, които се налагат на търговци, продаващи цигари на лица под 18 години, както и за собственици на заведения, които допускат да се пуши на закрито.

Досега санкцията за юридически лице беше от 500 до 1500 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 10 000 лв.

Вече ще е глоба от 300 до 500 лева, имуществена санкция от 1000 до 1500, когато нарушението е извършено от едноличен търговец и от 3000 до 5000 лв., ако става въпрос за юридическо лице.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Шогуна-та преди 4 години
Европейски арабистан,като пушат с наргилета какво мислите че бистрят а,къде някъде да направят золуми
19
0
 
4
 
! Отговори
Верно? преди 4 години
Това е най-абсурдното нещо:)) Разрешаването на пушене на закрито няма да е честно спрямо европейския парламент? Същия който се бори с пушенето в цяла европа? Това показва едно. Всеки си пише каквото иска и ни затрупва с фалшива информация. Освен това са намалили глобите, вместо да ги увеличат. Тия хора нормални ли са? В пушенето на цигари и на наргеле няма нищо различно. Есни хора приемат никотин по различен начин, който се съдържа в тютюна. Баси и ненормалната държава:))
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС нали уж защитава здравето на хората от алчността на бизнеса? Или не, това е само в главите на зелките които си мислят, че на запад има по-малко лобизъм и корупция отколкото при нас. Ало от ЕС, а кога ще има директива, че депутатите трябва да носят фесове, и че месото в ЕС трябва да е халал.
17
1
 
7
 
! Отговори
f преди 4 години
В Германия на всеки ъгъл във всеки град има такива помещения, че са и с лъскави витрини, Европа се подготвя за светлото си бъдеще.
16
4
 
1
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До избирател 10 - що се не гушнете направо? Тея краставици на друга сергия ги излагайте, ти и второто ти аз! Интересно, при "другия" строй какъв точно бизнес развивахте? Люпене на семки, може би? И да, така е - някой ти казва - нарича се закон. Къде "по добре" беше при стария строй, а? Там за шу.тове като теб чужбина беше мираж, Корекома - влажен сън. При нормалните хора беше така. Може би за теб - не? Въобще, що мътите главите на по младите с тея долнопробни съждения?
15
2
 
20
 
! Отговори
ист преди 4 години
Цигари в закрито помещение не може, нергеле може. Днес нергелета, утре бурки....
14
1
 
17
 
! Отговори
Bai hoi преди 4 години
Депутатите да оправят закон за Банките който е в разрез с Европейскито законодателство вече 11 години, а да не се занимават с наргилета и т.н.
13
1
 
18
 
! Отговори
. преди 4 години
Какви наргилета бе хора! Ние все пак не живеем в Ориента и в Приказки на Шехеразада от 1001 нощи.
12
1
 
13
 
! Отговори
. преди 4 години
Пушенето на "водна лула" е една голяма тъпотия. Никой не знае какво точно се слага в тази водна лула. Затова като ги видя (кeлешите) с едни изцъклени очи насреща ми ми става ясно че са на черешата.
11
0
 
3
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
До мак 8 не се излагай. Бил ли си в Студенски бар да видиш кой най-много пуши наргилета?
10
4
 
7
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
Валери Шумомера твори закони! Уволнение за тоз маз*ник!
9
2
 
12
 
! Отговори
избирател преди 4 години
До АзИ ти си напълно прав!Дразнещо е да.....Когато са си нашите ТИКВИ,поне са си нашите!Към днешна дата стана по зле обаче!Алкохолизирани старчоци от оня край на Европа вдетенили се до степен,да смятат себе си за Богове,да ни казват какво и как....
8
0
 
16
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Бизнес и бизнесмени няма в България ,а само мушингери в разградена територия !!Всеки влачи -диря няма !!
7
6
 
11
 
! Отговори
мак преди 4 години
Това е прелюдия към отмяна на забраната за пушене, която бе единствено свястно нещо направено от управляващите. А сега се оказва, че Брюксел диктува и в тази област, като се има предвид, колко нови граждани прие, за които наргилето е жизненоважно. Смешници.
6
3
 
10
 
! Отговори
ми... преди 4 години
То затова и толкова *** се навъдиха и по нашите географски ширини,пушенето на наргиле е една от причините.Трепа усърдно мозъчните клетки и си изглажда гънките.
5
1
 
7
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 1И какво те учудва това? Че това е прекрасно!Напълно е в унисон с националните интереси на България!Лично Валери Симеонов не съм го виждал да пуши наргиле.Обаче съм виждал друг националист да пуши.Става дума за Боян Расате. В един епизод от "Черешката на тортата" даже беше на гости на една българска туркиня, която естествено приготви турска кухня.И като "черешка" им предложи да пушат наргиле. Боян с удоволствие си подръпваше и пафкаше димни кръгчета!
4
0
 
21
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До избирателТи мани, ми нещата на по-зле отиват. Поне откъм всякакви забрани. Да, можеш да се обличаш, както искаш, да слушаш всякяква музика, да гледаш всички филми, но как да развиваш бизнеса си, как да се грижиш за здравето и за семейството си, ти се казва от някъде другаде. И то даже от 2-3 хил километра разстояние...
3
0
 
32
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Странно нещо е това демокрацията....Защо аз не мога да намеря много разлики с другия строй?!Вероятно съм ......,но..... И тогава и сега някой казва кога,как,какво и къде да го правя!!!!
2
2
 
29
 
! Отговори
Ники преди 4 години
Внасят проект, запознават се с европейското законодателство, отказват се от проекта!!!Кипи безмислен труд в този парламент! Е, поне заплатите получават.
1
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахах, нова европейска европа защитава арабските ценности!