България остана без хеликоптер-линейка, продадоха последния

Държавата не е пожелала да подпомага дейността му
12 юли 2019 23:02,
130

Там, където месността е недостъпна, автомобилните линейки не могат да достигнат и всяка минута е ценна, идва моментът за хеликоптера-линейка. Последният хеликоптер-линейка в България обаче беше продаден в чужбина, пише Bulgaria ON AIR

Преди 5 години фирмата "Хели ер"- собственик на хеликоптера, купува два за медицински цели. Високите разходи по експлоатацията и липсата на подкрепа от държавата обаче принуждават авиокомпанията да продаде и двете летателни машини.

"От нас се поинтересува само "Лев Инс", с които имаме договор, но този договор не можеше да запълни капацитета и ние всяка година генерирахме сериозни загуби", обясни изпълнителният директор на "Хели ер" Георги Спасов.

Една от застрахователните компании у нас преустанови предлагането на застраховката "Планинска грижа", която гласи "навременно транспортиране с хеликоптер до медицинско заведение при инцидент или заболяване".

В края на месец юни здравният министър обяви, че България ще иска еврофинансиране за купуване на 3 до 5 медицински хеликоптера.

"На мен ми е странно първо като идея, защото това, което ние предлагахме го предлагахме на ниска цена, а само стойността на 5 хеликоптера е към 30 милиона евро", коментира Георги Спасов.

От 2014 г. година досега с хеликоптера са били проведени над 20 спасителни операции, в които е помогнато на повече от 25 души. А санитарната авиация, която предоставя възможност не само за пациентите, но и за самите лекари да пътуват за спешни операции, така и не беше възродена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
33
 
! Отговори
Логопед преди 4 години
До ФармацевтИмаме пари да спонсорираме бедните американци с 3 млрд,а нямаме пари за един хеликоптер.Не е сериозно.Пълна безотговорност.
73
18
 
4
 
! Отговори
Фармацевт преди 4 години
1 да купиш само един брой от тия хвърчила струва майка си и баща си 2 разходите по тва чудо за поддръжка са колосални 3 един летателен час струва 3000 лв. кой ще плати масрафа 4 ако чакате на баба пена от село кърнаре даа си плати правоза няма да стане 5 хората няма пари и тва причината да нямат достаъп до кадърно здравеопазване. Кви то и модели да мислите, като няма пари кел пари файда 6 занимавам се с направата на индивидуални лекарства, които са скъпи. просто ми откадват като чуят цената
72
1
 
22
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
България е страна със силно пресечен планински релеф,която същевременно има изключително лоша транспортна инфраструктура и амортизиран санитарен транспорт.По принцип спешното транспортиране на критично болни до високотехнологичните болници,ако има такива не се решава с еднократен акт каквото е закупуването на хеликоптери,а трябва постоянно действуваща система,нещо като осъвременен вариант на тази по време на соца
71
1
 
27
 
! Отговори
Мразя демокрацията преди 4 години
При лошия социализъм лежах три пъти по двайсет дена и не ми взеха една стотинка. А сега ти да видиш как хем осигурените здраво ни стрижат.
70
3
 
33
 
! Отговори
Пламен преди 4 години
1989г. всичко приключи... Каквото искат да пишат в учебниците по история, които искат паметници да взривяват, ние помним! Тези след нас са "дърво без корен', обречени на номадски живот из Европа.
69
2
 
33
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Е, нали купиха F 16, да подгъзуват на краварите. Пожелавам им на управляващите да им се наложи да бъдат спасявани от хеликоптер линейка. Ама когато не са на власт, че да не могат да ползват военните когато си щат!
68
14
 
14
 
! Отговори
Помня преди 4 години
До Активист на БКП 71 То па преди да скачаме към всяка болница имаше и хеликоптер.Да си спомним за мизерията в болниците , липсата на модерна техника и хубави лекарства.Първа грижа на БКП бе да си запазят властта дори с фалшиви избори. Грижата за човека бе химера.
67
17
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛИЗМА ДЪРЖАВАТА БЕШЕ ПЪЛНА С ВЪРТОЛЕТИ, НО ЗА МЕДИЦИНСКИ ЦЕЛИ НЯМАШЕ НИТО ЕДИН. ПАРАДОКС.
66
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДЪРЖАВАТА НЕ ПОЖЕЛА ДА СУБСИДИРА ПОРЕДНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ФИРМА И ТЯ ФАЛИРА. РЕВ, РЕВ, И ЧЕРВЕНИ *** ПИЩЯТ.
65
5
 
30
 
! Отговори
УбавиНовиниДнес преди 4 години
Много убаво, 5 хеликоптера е към 30 милиона евро, 8 F-16 1.2 млрд евроТрябва да закупим повече Фки
64
0
 
9
 
! Отговори
От Анти ГЕРБ преди 4 години
Окръга е Михайловградски, а не Монтана, но ми объркаха понятията, за което се извинявам.
63
4
 
42
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 4 години
По времето на социализма село Георги Дамяново окръг Монтана имаше хеликоптер за медицински нужди. Сега "демократична" България няма такъв. Забележете някога едно село, днес цяла държава. Ето това са новите "ценности". Затова пък автомобилите на депутатите се сменят през година. Значи хрантутниците и бащицата са важни, а нас обикновените гласоподаватели кучета ни яли. Честита Ви "демокрация".
62
1
 
23
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До Бойко Борисов//Ама само там ли имате вила?Това не е сериозно.Няма ли прескочите до някакви екзотични острови,прочути с ошфорните си зони,сметки и прекрасни плажове.Там ще постигнете единение между човек,пари и спокойствие
61
2
 
33
 
! Отговори
Йорданка Фандъкова преди 4 години
В софия на 200 000 човека се пада по една линейка те хеликоптери ми искат завалиите.. ГЕРБ ПОБЕДА!
60
11
 
30
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Да бяхте помислили,когато скачахте и крещехте,,Кой не скача е червен ,, !!!
59
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече нямаме хеликоптер, а след още 10 години ГЕРБ и държава няма да имаме!
58
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия пък за некви хеликоптери линейки са се загрижили ние останахме без Завод на Фолксваген!Ама забравихте Вие когато скачахте по площадите и искахте да сте свободни ето свободата дойде освобождават ви от всичко излишно
57
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е част от Промяната на мръсника румен радев, набеден за президент! Оставка на мръсника!!
56
0
 
43
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Че обслужваме пациентите с Ф 16,по-бързо е...
55
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудното е защо са чакали до сега а не са ги продали по рано?!