България остана без хеликоптер-линейка, продадоха последния

Държавата не е пожелала да подпомага дейността му
12 юли 2019 23:02,
130

Там, където месността е недостъпна, автомобилните линейки не могат да достигнат и всяка минута е ценна, идва моментът за хеликоптера-линейка. Последният хеликоптер-линейка в България обаче беше продаден в чужбина, пише Bulgaria ON AIR

Преди 5 години фирмата "Хели ер"- собственик на хеликоптера, купува два за медицински цели. Високите разходи по експлоатацията и липсата на подкрепа от държавата обаче принуждават авиокомпанията да продаде и двете летателни машини.

"От нас се поинтересува само "Лев Инс", с които имаме договор, но този договор не можеше да запълни капацитета и ние всяка година генерирахме сериозни загуби", обясни изпълнителният директор на "Хели ер" Георги Спасов.

Една от застрахователните компании у нас преустанови предлагането на застраховката "Планинска грижа", която гласи "навременно транспортиране с хеликоптер до медицинско заведение при инцидент или заболяване".

В края на месец юни здравният министър обяви, че България ще иска еврофинансиране за купуване на 3 до 5 медицински хеликоптера.

"На мен ми е странно първо като идея, защото това, което ние предлагахме го предлагахме на ниска цена, а само стойността на 5 хеликоптера е към 30 милиона евро", коментира Георги Спасов.

От 2014 г. година досега с хеликоптера са били проведени над 20 спасителни операции, в които е помогнато на повече от 25 души. А санитарната авиация, която предоставя възможност не само за пациентите, но и за самите лекари да пътуват за спешни операции, така и не беше възродена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
44
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
По време на "тъмният и човеконенавистен",Бългагария притежаваше няколко хеликоптера,няколко самолета Ан-2,Ан-14,две летящи операционни едната Як-40 и един Ту.134 с две операционни.Сега след 30 години неолиберален и демократичен преход нямаме нито един санитарен хеликоптер,а тумба ръждясали линейки.За транспортирането на нуждаещи се от спешна мед.помощ се разчита на издръжливостта на болния да доживее до болницата,а там ще се погрижат за него както си знаят=
53
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
F-16 ще платим с пари накуп, а пари зх хеликоптер за медицинскицели няма . Това е отношението към здравето на българите от управляващите.
52
15
 
3
 
! Отговори
Гоооолема работа преди 4 години
Г. Спасов купил евтини хеликоптери..... И СЕГА ГИ ПРОДАЛ СКЪПО, АМА МУ СПРЕЛИ ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИЦИ. ГОЛЕЕЕЕЕМА ДРАМА!!!! НЕМА, ЩО.....!
51
6
 
33
 
! Отговори
ГЕРБ преди 4 години
Да ни е честит новия завод на Фолксваген!Заслугата е изцяло наша не на президента
50
2
 
37
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
Нема да се пУашите, важното е че авто парка на парламента е само от немски лимузини. Тва здравеопазване, образование и тем подобни са незначителни работи, кой се интересува от тия неща вече
49
0
 
12
 
! Отговори
За сведение... преди 4 години
НЕ ПИТАМЕ КОЙ КЪДЕ "ДЕЙСТВА"...А, КОЙ ПЛАЩА ЗА ТРАНСПОРТА!
48
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За свдение на хората. В Румъния, в участъка от гр.Русе до гр.Букурещ- около 80км. дейстат два медициннски хеликоптера. В България обаче човешкия живот не струва нищо. Дори в конституцията ни е казано,че собствеността е свещена, но за човешкия живот това не се отнася.
47
2
 
10
 
! Отговори
Само питаме: преди 4 години
А, Г. Спасов, как и с кви пари е купил бойни хеликоптери за медицински цели?!!!С ПАРИ ОТ БАНИЧКИТЕ ЗАРАН, ЛИ...?!!!
46
3
 
7
 
! Отговори
Ами не е истина... преди 4 години
Георги Спасов е смъква пари от Държавата, когато е можело това да става с машини от МО-СЪС СЪОТВЕТНОТО ЗАПЛАЩАНЕ.И БЕЗ ТОВА, ИМАТ ПОДОБНИ ТРЕНИРОВКИ, А СА И БЮДЖЕТНИ ОРГАНИЗАЦИИ.
45
8
 
7
 
! Отговори
МЕДИКОПТЕР преди 4 години
Много филми гледате, бе.....300-болници, бойни хеликоптери за медици.... хахахаааааааа...КОЙ ШЕ ПЛАЩА ТИЯ СМЕТКИ, БЕ.....??!! КИТАЙСКИЯ НАРОД ЛИ...??!!! /.. щото са много.. /
44
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
просто не е истина! имали сме 2 хеликоптера-явно не на "наш" човек, и му казваме- бегай. И сега ще търсим "наш" човек, който да купи 5 хеликоптера с "европейски" пари. В това време- ако някой умре- ми да мре, за нас парите и комисионната са по-важни. Ей, не се нядоха!
43
5
 
14
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
Свършили са държавните ПАРИЦИ за УЖ "ЧАСТНАТА ФИРМА"!!!АМИ ТАКА Е.... МУФТАТА ВИНАГИ СВЪРШВА!!!!!
42
9
 
13
 
! Отговори
Абе, еййй... преди 4 години
"Хели еър" - е частна фирма и не виждам защо МЗ трябва да я спонсорира.Явно не са си направили добре сметките и са фалирали.ВЕЧНИ ФИРМИ НЕМА.ЩЕ ДОЙДАТ ДРУГИ.СПОКО!!!
41
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споменавал ли съм че след бай Тошо ни управляват само едеоти? Трийсет години либерална демокрация... боже боже!
40
3
 
28
 
! Отговори
Ястреб Манафлията преди 4 години
Важното е, че сега има банани!
39
0
 
16
 
! Отговори
Боко преди 4 години
Не мъ кефити,не сте наш човек....
38
1
 
30
 
! Отговори
цу преди 4 години
Тъкмо започвах да пиша и си казах,дай първо да прочета коментарите.Оказах се прав,няма смисъл вече.И все пак ... ,тия вертолети не могат да се движат със свръхзвукова скорост,така че мерки вече са взети.Трябва само да се измисли решение за закрепването на носилките,може да изпращате идеите си на Дондуков 1,конкурсът вече е открит,а за печелившия има и награда-китайски цветен телевизор 17'' ,от който Вожда Слънце да грее с пълна сила.
37
0
 
15
 
! Отговори
Крумов преди 4 години
Професоре, ти по бързо какво си ,,професор"? По простотия ли или по гъзоблизвост?
36
2
 
39
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Интересно, в една държава, в която всеки и всичко се знае, Министерството на здравеопазването не знае, че има два закупени медицински хеликоптера, явно оборудвани, ползвани от 25 души, плюс поне още толкова души персонал... А можеха да бъдат ползвани и не само за спасителни операции, и не само за транспорт на лекари за спешни операции, но и за онова непостижимо положително развитие на проблема с донорските ситуации... Ако Министерството на здравеопазването знаеше...
35
0
 
34
 
! Отговори
Крумов преди 4 години
Браво, така се прави бизнес- купуваш скъпо и продаваш евтино. Или беше обратното. Няма значени, важното е да си в далаверата. Пък и за какво са ни на нас разни хеликоптери, ние така и така сме обречени на ликвидация и геноцид. ,,Фаинал солюшюн" за българите.