"България. Версия 0.5" - проблемите на съвременната демокрация

Софтуерният инженер Орлин Тодоров за новата си книга
12 юли 2019 15:55,
2

Софтуерният инженер и инвеститор Орлин Тодоров дава отговор на въпроса как демокрацията да стане работеща за гражданите с книгата си "България. Версия 0.5" . Тя цели да даде отговори на много наболели за обществото ни въпроси.

Книгата на достъпен езис и с много примери и сравнения с развити държави разяснява основните принципи на съвременното демократично държавно устройство и как липсата и изопачаването им у нас, а не "материалът" ни, е истинската причина за повечето от проблемите в страната.

Според него проблемите на съвременната демокрация могат да бъдат поправени стига първо да осъзнаем, че имаме грешки в законодателството.

„Шири се масовата заблудата, че всъщност нашето законодателство е същото като в другите европейски държави, а проблемът е в морала и културата. Но всъщност ако се погледнат законите ни, те се различават като деня и нощта от тези в Холандия и Швейцария например“, обясни Тодоров.

В книгата е представен сравнителен анализ на различните институционални системи.

"Нещото, което ме шокира в България, е повсеместно бягство от отговорност, заложено още в политическата система. То се разпространява в държавната администрация и в частния сектор", посочи авторът на книгата.

Той допълни, че основните ни държавни институции са подменени и изопачени - вместо истински представители в парламента, ние имаме псевдо представители.

“Имаме и псевдо пряка демокрация, както и псевдо референдуми, защото с една фраза в закона, те са обезсмислени - изискването за кворум, че трябва да са гласували определен брой души, за да е прието решението“, коментира Тодоров.

Книгата е написана за широката публика и е един уникален поглед върху проблемите на България, а примерите в нея са конкретни, поясни авторът пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо трябва да се ликвидира цялата политическа върхушка без разлика на политическа окраска, всички до един и тогава може да се направи това което пише в книгата. Всички опити за нормализация са безсмислени и обречени ако има поне един политик от старото поколение във властта или с влияние. Те са като тумор, унищожават всичко и то скоротечно. Всичко до което се докоснат се скапва на момента. Се чакаме още 10 г. да измине библейския срок от 40 г. за да измрат тези които помнят "робството" ...
1
12
 
1
 
! Отговори
много важни бе преди 4 години
тия 'софтуерни инженери' много важни взеха да се имат. и по телевизиите почнаха да ги канят.