Родители на онкоболни деца: Лъч надежда след протестите

Тази агония е към своя край, надява се Симона Караиванова
12 юли 2019 09:44, Красимир Ангелов
0

1459 гледания   |  Още видео

Родители на деца с онкохематологични заболявания поведоха поредната си битка с държавата, за да могат да осигурят трайна възможност на малките пациенти да се лекуват с необходимите им медикаменти. Те протестираха пред Министерството на здравеопазването, проведоха и нови работни срещи.

"Настина има надежда, че кардинално ще бъде решен въпросът. Много пъти сме сезирали институции, никога не сме получавали желание за промяна на наредбите. Този път наистина се работи. Има надежда, че тази 10-годишна агония върви към своя край", заяви Симона Караиванова, член на УС на Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания".

"Без да започнем да крещим нищо не се случва", категорична бе тя.

Караиванова подчерта, че вече има ясен план и в момента се работи по поправка на наредбите. А НЗОК вече разглежда приоритетно молбите на майките.

"Работа на държавата е да осигури качествено лечение на децата ни", отбеляза Караиванова пред Bulgaria ON AIR.

"Искаме болниците да закупуват за по-дълъг период тези лекарства, за да не се случва да се казва в последния момент, че няма лекарства за децата. Държим и имаме обещание, че ще се случи - родителите вече да не ходят до НЗОК и лекарите да пишат по-малко документи за изписването на тези лекарства", каза от своя страна Петя Александрова, която също е член на УС на Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания".

Според нея при Фонда за лечение на деца отпускането на лекарства е било временно, но отработено решение. Ситуацията се е усложнила, когато процесите са прехвърлени към Здравната каса.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари