"Възродителен процес" = тоталитарно и обидно понятиe

310 хиляди са изселилите се от България само през горещото лято на 1989 г.
Обновена: 12 юли 2019 08:10 | 12 юли 2019 07:00, Камелия Цветанова
207
"Възродителен процес" = тоталитарно и обидно понятиe
Снимка: Дойче веле, архив

"Въпреки изминалите 30 години от принудителното изселване на турците от България темата е трудна, парлива, има политическа натовареност и много често политиците я използват за своите конкретни политически борби. А не трябва да бъде така". Това заяви доц. д-р Михаил Иванов, експерт по проблемите на етническите малцинства, който бе сред 30-те учени от Турция, България, Гърция и Япония, които взеха участие в международен научен симпозиум в град Чорлу, цитиран от "24 часа".

Още по темата

Симпозиумът бе посветен на 30 г. от принудителната изселническа кампания на българските турци, започнала по призива на бившия комунистически лидер Тодор Живков (29 май 1989 г.) Тогава той казва: "Всички, които не се чувстват българи и не приемат България за своя родина, да се махат от страната".

Форумът се организира от университета "Намък Кемал" в Текирдаа и Анкарския университет със съдействието на община Чорлу.

Какво наложи провеждането на този форум, бе въпросът ми към проф. д-р Айше Каяпънар от университета в Текирдаа. Тя заедно с проф. Зейнеп Зафер от Анкарския университет, която е родом от България, участничка в Независимото дружество за защита на правата на човека и в организирането на майските събития и е прогонена насила от България, са главните организатори на симпозиума.

"През 1984-1989 г. международната общественост се запозна с присъщото само на България понятие "възродителен процес", което бе последвано от "голямата екскурзия". И двете понятия нямат аналог в историята като лингвистика и като изпълнение, те са различни по време процеси, но имат общи дълбоки причини и последствия, които се простират в един дълъг отрязък от време, надхвърлящ 100 години", посочи проф. Каяпънар.
Изследователите от Турция и България се обединиха в мненията си, че е необходимо да се откажем от все още битуващата в България тоталитарна терминология като "възродителен процес" и "голямата екскурзия".

"Във всички доклади бе подчертано, че става дума за цинични изрази на комунистическия режим в България, тъй като това е безмилостно етническо претопяване и прочистване, съпроводени с кървави разправи с всяка съпротива. Всички бяхме единодушни, че това трябва категорично да се осъди. Разбира се, не е лесно. Събрахме се на симпозиума такива мохикани, които държим това да се промени, и трябва непрекъснато да се повтаря, че не е редно тази процеси да се определят така. Аз съм изчел стотици материали на Държавна сигурност, именно те помежду си наричат така процеса, трябва ли ние да говорим като тях", заяви доц. Михаил Иванов.

От чуждестранните участници най-активно бе представянето на българските учени. "Това е логично, защото става дума за български събития. Сигурно ще се връщаме пак и пак към тези теми независимо от времето и мястото. Те са изключително важни и много травматични", коментира проф. д-р Евгения Иванова от Нов български университет.

По думите ѝ асимилацията на мюсюлманите в България е продължителен процес, а не внезапно хрумване през 80-те години на ХХ век и е част от политиките на различните управления през различни периоди: "Неуспехите на етническите прочиствания през 50-те и 70-те г. са "компенсирани" със смяната на имената на помаците, циганите и татарите. Турците също не са преименувани едновременно, а постепеннно и по региони, процесът продължава 10 г. (1975-1985).

Деян Кюранов, д-р по философия, от Центъра за либерални стратегии, акцентира върху неспособността на институциите в България да се нормализират междуетническите отношения: "През 1991-2010 г. проевропейската пропаганда успяваше да балансира традиционния български антимюсюлмански национализъм. След 2010 г. обаче националистическата тенденция започна да побеждава проевропейската с подкрепата на засилващата се обща реакция в Европа", посочи той.

По официални данни 310 хиляди са изселилите се от България само през горещото лято на 1989 г. А броят на българските турци, имената на които са насила сменени през 1984-1985 г. в периода на асимилационната кампания, е 1,390 млн. Без да е точна цифрата, се твърди, че броят на преселниците с двойно - българско и турско, гражданство е около 300 хиляди души.

Според проф. д-р Мустафа Тюркеш от университета "Близък изток" в Анкара един от големите въпроси е преборването с езика на омразата.

А проф. Евгения Иванова подчерта: "Аз имам едно-единствено опасение: ако травмата прекалено се разисква, прекалено много се акцентира, разбира се, че трябва да се помнят, но ако тази памет се преобърне в някаква задължителна мантра, това започва да става опасно. Затова мисля, че тези дебати трябва да се водят на академично ниво. Както се получи сега".
 


207
Още от Общество
Летни неволи в офиса: Климатикът и ксероксът ни разболяват
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
1
 
4
 
! Отговори
Shark преди 1 седмица
Тогава той казва: "Всички, които не се чувстват българи и не приемат България за своя родина, да се махат от страната". Ами много правилно си е казал! Когато са дошли тук турците през 14 век какво са казали - Всеки който не приема исляма ще бъде обезглавен. Е,кое е по-хуманно?! Значи какво искат, те да помнят и да натякват едно нищо и никакво изселване на няколкостотин души, а ние да забравим клането на милиони. Няма да стане тая!
161
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За това,какво представлява "мирният Ислям",може да се обърнете към нашата история и да научите,кой е извършил най-дивашките кланета върху въстаниците и главно старци,жени и деца,в Батак 1876г - това е бил башибозукът от помашките села на Родопите,при който ислямизирани българи,без да знаят бъкел турски,са клали християни българи!

И повярвайте,това не е била съседска свада,като я изкарват днешните родоотстъпници.На мен може да не вярвате,повярвайте на СВИДЕТЕЛИТЕ МАКГАХАН И МНОГО ДРУГИ!!!
160
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма понятие "български"турци.Да се изселят и останалите тук, в "майка''им Турция и да се приключи.Прав е бил Тодор Живков като е казал:"Всички, които не се чувстват българи и не приемат България за своя родина, да се махат от страната".Само така ще имаме добросъседски отношения с Турция.Без подривни елементи,възползващи се и от двете държави.
159
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако е имало османци в България,то те се изтеглят след руско-турската война на Балканите.Това което остава в България кат"турци" са си потурнаци с промити от исляма мозъци-факт доказващ пагубната роля на тази сатанинска религия.Приемеш ли я/доброволно или не/отричаш се от род,кръв,вяра-губиш човека в себе си.Колкото до така нареченият ''възродителен процес''направен от ДС,БКП и видни сега потурнаци беше,че от СССР вече се задаваше вятъра на промяната и това население трябваше да се яхне от ДПС.
158
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Управителят на Дунавския вилает,по-късно велик везир на Османската империя,Мидхад паша,на 8 юни 1878 г.публикува статия във френското списание "Журнал д'Ориен",със заглавие "Турция-минало,настояще и бъдеще",в която пише и следното: Управлявах много години Дунавския вилает.Най-напред трябва да кажа,че между българите,има повече от един милион мюсулмани.Те не са дошли от Азия,както се вярва обикновено.Това са българи,обърнати към исляма,по време на завладяванео и след това."

Това е,"умници"!!!
157
0
 
0
 
! Отговори
до ШибиРиби преди 1 седмица
Тая година няма да нападаме Гърция
Особено Халкидики
156
2
 
3
 
! Отговори
Няма лошо преди 1 седмица
Ако не се бяха изнесли толкова турци, сега щяха да са около 3 милиона...
155
0
 
0
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 седмица
Наздраве дружина! Ще нападаме ли Гърция ?
154
2
 
7
 
! Отговори
lYl АВИТОХОЛ lYl преди 1 седмица
А защото не се споменава как се връщаха ту,рчолята от великата си туркийка? Бити и еб,ни. Даже имаше репортажи по телевизията за това! Отиваха като аслани върнаха се е,бни...
153
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз имам съученик който имаше турско име. Преди години, примерно 2010 се видяхме пак и аз деликатно не се обръщам към него по име. Един ден, той ми даде една визитна картичка с българско име. Не е искал човека да ходи в Азия, харесва му тук има приятели и е решил да си остане един от нас. Тези дето си изливат лошите чуства не са толкова много и не са си намерили мястото и в Турция затова бодърстват в българските форуми.
152
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До още факти

По твоята сметка излиза, че турците са убили само 3 милиона арменци.
Аз съм чувал, че всъщност турците са избили око 49 гигамегатрилиона арменци и 81 трилиона пъти повече българи!
Питай някой български историк ако ми не веруваш!
151
0
 
1
 
! Отговори
хъша преди 1 седмица
До още факти
пълни глупости
имало е геноцид но останалото е измишлиотини
150
4
 
9
 
! Отговори
бай ганю преди 1 седмица
трудно ми е да нарека тези хора турци
за мен те са българи със различно вероизповедание защото нямат турски а имат български паспорти
това е едно много трудолюбиво малцинство със семейна йерархия типична за век назад
дори не съм сигурен че езика който говорят по между си е със големи прилики на турския
имал съм съученици и авери в казармата работил съм със така наречените турци и лопа дума не бих могъл да кажа за тях
но има едни пишман политици и пишман патриоти които ни насъскват срещу тях
149
3
 
7
 
! Отговори
още факти преди 1 седмица
През 1918 г Ленин подарява на Кемал Мустафа, по-късно наречен Ататюрк 120 000 пушки Манлихер и пет милиона златни рубли. С тези пари Ататюрк извършва Арменския геноцид. Един и половина убити по къщите си и още милион и половина загинали от глад и студ при бягството през Кавказ.
Те искаха и у нас да направят така.
148
3
 
5
 
! Отговори
факт преди 1 седмица
БСП и ДПС са първи дружки. Всичко е било насочено срещу българския народ.
Мразят България, пък четат български вестници и мърсят из форума.
Няма по-долно същество от комунист и турчин на земята.
147
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Смени си старпона
146
10
 
0
 
! Отговори
дресьор преди 1 седмица
До Анонимен 141

Защо сравняваш българте с животните бе!? Извини се веднага!!
Какво лошо си видял от животните, та ги сравняваш с българите???
Извини се веднага на животни, че ги униживаш по такъв долен начин като ги сравняваш с българите!!
Извини се веднага!!!
145
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Същото като в западните покрайнини.
Щях да забравя и арменският геноцид
144
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Такава безпрецедентна в човешката история диващина като "възродителния процес" може да роди само гениалното и уникално по прозсталащината си балканско създание, наречено българин!
143
2
 
8
 
! Отговори
Влад цепещ УБО преди 1 седмица
Възродителният процес си има причина.
Опасни антидържавни т античовешки терористични движения

финансирани от чужда държава.

Интересно че комунистите сами прекратиха процеса и станаха първи приятели на тези хора. После вече ДПС.