Анкета ще нищи има ли корупция по границата

Преминаващите през ГКПП "Дунав мост" бяха анкетирани
13 юли 2019 08:18, Анисия Иванова
21
Анкета ще нищи има ли корупция по границата
Снимка: БТА

Вътрешното министерство пуска анкета за корупционни практики по граничните пунктове (ГП). Официално началото на кампанията се поставя в Русе, като предстои инициативата да се организира и на останалите ГП. Партньори са антикорупционните служби от балканските държави, както и университети.

Вчера сутринта се организира анкета с преминаващите МПС-та през ГКПП "Дунав мост" при Русе. Инициативата е част от кампанията "Остани чист, кажи НЕ на корупцията" на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, съобщи на граничния пункт директорът на "Вътрешна сигурност" старши комисар Румен Ганев.

Преминаващите граждани получават информационни и рекламни материали с логото на кампанията, както и анкетен лист с няколко въпроса на български, английски и на румънски език.

На част от тях гражданите могат да отговорят дали са спирани за проверка от органите на реда по време на пътуването, да оценят какво е било отношението на длъжностното лице, извършило проверката, и ако е било установено нарушение, станало ли е ясно какво е то и какви са последствията.

Анкетираните могат да споделят мнения, препоръки, оплаквания.

Попълнените анкети ще бъдат предадени отново на граничния пункт, когато пътуващите напускат страната, а отговорите ще бъдат анализирани.

"Така ще имаме допълнителна информация какво се случва на територията на нашата страна, какви са настроенията и очакванията на гражданите, дали са били евентуално обект на корупционни действия", обясни Ганев, цитиран от БТА.

Той каза още, че за последните 10 години има 700 присъди на служители на МВР. Те са за различни престъпления, част от които са свързани с корупция. За първите шест месеца на тази година са образувани 45 досъдебни производства срещу служители на МВР по сигнали и вътрешни разработки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера гледах клип с видеорегистратор на един турчин като излиза през Капитан Андреево Нашите митничари като просяци му взеха 5 евро и после още 20 без да се усетят че регистратора ги записва
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корупцията е държавна политика. Корупционните канали започват от дребни служители по границите, които събират суми, заделят по нещо за себе си, а останалото започва да се движи по една финансова верига, която стига до високите етажи на властта, срещу което служителя на границата се ползва с протекции и гаранции, че срещу него няма да се предприеме нищо. Няма как да очаквате, че облагодетелстваните от корупцията ще се борят с нея. Такива акции са просто прах в очите.
14
0
 
8
 
! Отговори
бивш преди 4 години
Хора нима мислите че в малка страна като нашата МВР не знае кой са корунпираните и бандитите в полицията?знае е се но нищо не се предприема по няколко причини,и служителите в полицията го знаят и затова системата не работи въпреки огромния бюджет,привилегии и не малки заплати в системата.Нищо случайно не се случва в нашата прекрасна Родина,помнете.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има създадени работещи механизми за рекет. Единият от тях са проверките. Според закона, ако си превозвач и искат да ти направят пълна проверка на товара, разтоварването на стоката и товаренето е за твоя сметка. А за да го организираш, сумата е значителна. Ако те набележат за рекет, е достатъчно да да те принуждават да разтоварваш всеки камион в продължение на няколко дни - ще натрупаш такива разходи, че не рекет ще платиш, ами и хоро ще играеш. За проверка без резултат служителя не отговаря.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЖоНередовният трябва да си плати санкцията, а не да плати рушвет. Това е проблемът по българските граници - нарушенията се превръщат в частен бизнес на служителите.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаят кого да анкетират и къде. Ако обаче анкетират шофьорите на товарни автомобили и автобуси на Калотина и Капитан Андреево, резултатът ще е впечатляващ. Те си имат твърда квота за пари на ръка, за да преминат границата.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повече спират редовните с документи. Бават ги 20- 30 мин. И ги пускат. Нередовните пътуват и преминават без спиране. Те се знаят по отгоре.
9
1
 
12
 
! Отговори
катастрофа преди 4 години
В целия свят полицията е символ на държавата и властта,я погледнете нашите полицай как са облечени/разгърдени,без шапки/как разговарят,как действат това е позор а не символ.Народа отделя огромни пари от своите данъци да издържа една продънена и не работеща система.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кой ще нищи има ли корупция в анкетиращите?
7
1
 
13
 
! Отговори
ЗАЩО? преди 4 години
Корупция с анкети не се бори,а със строг контрол,драстични наказания,гласност и дисциплина а тези неща у нас няма....
6
1
 
12
 
! Отговори
факт преди 4 години
Поредния цирк на МВР,цялата система е проядена от бандитизъм и корупция а те анкети ми правят,да се разходят по улиците и ще видят жестоката истина за полицията у нас!но те я знаят но се правят на луди.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма никаква корупция. Всички честно си отстояват интересите.
4
1
 
3
 
! Отговори
Жо преди 4 години
АКО ПРИТЕЖАВАМ редовни документи, не виждам за какво да давам рушвет на граничен полицай. Явно проблем с граничните полицаи имат нередовните пътници.Само ще допълня, че съм посетил 23 европейски страни, някои от тях многократно.
3
1
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Такова нещо като корупция в България не сме и чували - камо ли пък по границата...
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работата на полицията въобще не е за коментиране. Граничната полиция се е случвало да ме спре два пъти на 60 км. пътувайки сам в колата и двата пъти записваха ЕГН и др. лични данни на некакви листчета. Охранителна ме е спирала , че искаха и на заден да дам при натоварено движение в населено место щото чек като се изравних с тех вдигнаха палка. Направете анкета за всеко РПУ от всеки град. Доста ще останете изненадани.
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Попитайте на турските гастарбайтери, ще откриете топлата вода