Паметникът на Съветската армия не е военен, не е и руски паметник

Монументът бил построен по българска инициатива
14 юли 2019 07:38,
559

Паметникът на Съветската армия в Борисовата градина не е военен паметник, той не е и руски паметник. Това е изцяло българска инициатива. Това каза арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите в България.

У нас отново се разпали диалогът каква да бъде съдбата на паметника, след като в Русия започна обсъждане за поправка в Наказателния кодекс, която трябва да влезе в сила от декември 2019. С поправката се криминализира "нарастващият брой случаи на унищожаване или увреждане на символите на военната ѝ слава”. Става дума за паметниците на Червената армия, с които бе осеяна Източна Европа след края на Втората световна война.

Още по темата

Архитектът обясни, че паметникът е създаден през 1954 г. по случай 10 г. от 9 септември. Той е финансиран, идейно подготвен и разработен от българи.

"Построен е с една сервилност, която изгражда история, несъществувала по нашите земи", допълва архитектът. Той попада на документи от самото откриване на паметника – на 9 септември 1954 г. Във всички вестници е имало хвалебствени статии, за да бъде приет от българското общество.

"Този паметник не е на Съветската армия - освободителка на България, както после е трансформирано, а е бил формулиран като "Освободителка на народите" по света. Съветският войник се представя като защитник на мира, на прогресивното, на работниците и селяните. Всички други твърдения не са верни", категоричен е арх. Борислав Игнатов.

Защо паметникът е обърнат с гръб към слънцето, какви идеи има за неговото консервиране? Гледайте в предаването "Видимо и невидимо" в неделя от 17.30 часа по Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


559
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
358
0
 
1
 
! Отговори
МОЧА преди 4 години
... не е и паметник, монумент е. Паметник се поставя на гроба (истински или символичен) на умрели хора. Паметник е онова черното. с много имена, пред НДК, това е произведение на социалистическото монументално "изкуство".
357
0
 
4
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До 386Да, вярно е, че след няколко години, през които руснаците укрепват комунистическото управление, Червената армия, безд някои специални части напускат България, за разлика от ГДР, Чехия,Унгария и т.н. където остават до 1989-та. Но няма нужда тук да бъде ЧА, след като, за разлика от другите в България има огромен брой еничари-русофили.КГБ контролира пряко даже 85 процента от синодалните старци и БПЦ То и ада няма дяволи около българския казан.Убийствена аналогия! Срам и позор!
356
0
 
4
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До 372Чист цинизъм е да се твърди, колко са хуманни руските служби!Само Мао може. да съперничи на Сталин. И двамата са азиатски диваци, фанатици и жестоки диктатори.Поле се нареждат други *** като Кастро, Че Гевара и т.н.При освобождението на Киев, НКВД подкарват като жив щит пред войските 250 000 невъоръжени и беззащитни украинци, обричайки ги на смърт.Нещо което правят днес ислямистите от ДАЕШ.Колко хуманни за руснаците?!Зверове!
355
0
 
3
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До 372Не е важно колко дезертьори е разстреляла НКВД, важен е страхът който разстрелите създават! Нали това е целта, чрез страх да се държат в подчинение.А избитите от болшевиките са десетки милиони.Само гладомора в Украйна, за да се вземе земята на селяните и то точно в Източна Украйна убива 7-9 милиона.После там заселват хора от империята, които днес викат, че Донбас е руски.
354
1
 
5
 
! Отговори
Историк преди 4 години
В България освен Комунизъм друг Фашизъм не е имало !за справка: виж Фашизмът от Д-р Ж. Ж.
353
0
 
2
 
! Отговори
ДПС е тумор преди 4 години
Избран е новият състав на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент (ЕП). За поредна година България няма редовен член в нея, а само заместници, става ясно от страницата на ЕП. По информация на БОЕЦ, Атидже Вели, евродепутат от ДПС е предложена за член на Комисията, но е отхвърлена и остава само като заместник. Причината е скандалите #АпартаментГейт и #КъщиЗаТъщи, който предизвикаха остра реакция в Брюксел, а името на Атидже Вели бе замесено в тези скандали.
352
1
 
3
 
! Отговори
До ХА ХА ХА преди 4 години
#демонтирай
351
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 383.Ако ще се маха този на Съветската Армия,(който е спорен дали е позор историческа гледна точка),този на американците да остане ли?? -Ще ги махнем и двата.Заради този позорен монумент на робството, ще махнем и един дребен паметник, какво толкова.
350
6
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
"Построен е с една сервилност, която изгражда история, несъществувала по нашите земи"Приемаме,че СССР не е освободил България от фашизма,въпреки че веднага ще ни припомнят легионите,влизането ни в тристранния пакт и пр.Какво да кажем за днешното време,когато се появи и тиражира "нова история"-турско присъствие,неглижиране на родното минало за сметка на европейското,опита за премахване на българската азбука,изваждането от учебниците на Иван Вазов/защото е труден за разбиране!?/?Сервилност ли?!
349
12
 
7
 
! Отговори
Интересно преди 4 години
как някои пишат за руско робство но не знаят че по времето на комунизма тук чужда армия нямаше. За разлика от сега когато наша армия няма но има чужда. Та да си дойдем на въпроса, кога е робството сега или през комунизма? Заблудени и необразовани най лесно се управляват Всички сте деца на бойко какъв кметът такова и селото.
348
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, щом е във "Видимо и невидимо" всичко е ясно. Водещият е един амортизиран псевдожурналист.
347
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
редно е да се смени с паметника на някой велик ром.българите показаха, че свобода даром се не дава.
346
7
 
9
 
! Отговори
до 375 а за паметник преди 4 години
Щом този паметник според теб е позор за България, паметникът на американците летци бомбандирали София е МЕГА УЛТРА ПОЗОР за България.Ако ще се маха този на Съветската Армия,(който е спорен дали е позор историческа гледна точка),този на американците да остане ли?? Аз не знам в друга столица по света да са направили паметник на някой който ги е бомбандирал. Да дадем ли идея на японците в Хирошима и Нагазаки( 2-та града над,които е хвърлена атомната бомба)да направят 2-ов златен паметник на янките?
345
6
 
7
 
! Отговори
българин преди 4 години
До" Бож" Що не се хванеш за големите пръсти бе пикл ьо Американофилски? -:) А ? И до "Истината"! Каква "истина" ми говориш пък ти бе со пол? Не мен който помни и живя през комунизма? Научете се да мислите сами бе деца! И не приемайте всичко казано за чиста монета! Почетете и сами ще стигнете до истината! Шаблонните "изказвания" от вас децата.Будят само смях и съжаление за вас самите!!! По голямо унижение за всеки от НЕЗНАНИЕТО НЯМА!
344
2
 
7
 
! Отговори
Скулпт ура преди 4 години
Сега няма пари за цели паметници. Поръчват ми отделни бюстове.,глави бради уши.На по късен етап щели да поръчат и задни иците им.
343
7
 
11
 
! Отговори
Бож. преди 4 години
Съветските паметници у нас породиха идеята за паметник на Осман паша и на Мурад!
342
11
 
18
 
! Отговори
Бож. преди 4 години
Паметникът е построен от съветската колониална администрация,за да плаши непокорните Българи с нейните Кремълски шефове.
341
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази купчина матрял е символ на 45 години руско робство, най-разрушителните за българското самосъзнание години. Има десетки, може би стотици хиляди, които се мислят за руснаци и мразят държавата.
340
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да винеме братята ромлляни да вземат тази купчина старо джелезо.
339
7
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
До НОМЕР2е дай първо тоя да махнем де не може наведъж ,пък я виж колко има против Първо тоя после оня руския ,докторския може да е май последен Ама ще го махнем и оня там с коня и него ще махнем а на местото му ще постави паметник на Мидхат паша и Абул Азис държащи Танзимата