МВР шефът Маринов: Атака срещу НАП има, имейлът – руски!

Предстои анализ, за да се разбере кога е направена атаката
16 юли 2019 09:09,
499
МВР шефът Маринов: Атака срещу НАП има, имейлът – руски!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наистина има несанкциониран достъп до сървър на НАП, от който е изтеглена определена информация, обяви вътрешният министър Младен Маринов. Вчера стана ясно, че лични данни са изтегли от базата данни на Агенцията по приходите.

Хакерите съобщиха вчера в имейл, адресиран добългарски медии, за безпрецедентния теч на лични данни от български институции. Те съобщават, че е "пробит" един от сървърите на Министерството на финансите.

"Не съм специалист по политически анализи, но обикновено организираните престъпни групи, които се занимават с хакерски атаки, търсят финансова облага – да осребрят действията си, или в случая може да се направи и политически анализ. Вчера беше взето важно решение на извънредно заседание на Министерския съвет за купуване на самолети F-16, а имейлът е руски", обяви Маринов пред bTV.

Още по темата

Той уточни, че част от информацията е сверена и престои анализ, за да се разбере кога е направено това несанкционирано влизане в сървъра на НАП.

Относно сигурността на системите с лични данни на гражданите министърът каза: "Всяка система с външен достъп има своите уязвимости. Това не се случва само в България. Може би това е първият случай в България, в който има успехи и са откраднати много лични данни".

Вътрешният министър обяви още, че се прави преглед на системата, за да се предотврати друга подобна хакерска атака.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
370
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде са ги качили в нета?
369
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мутро скапана, оставка! некадърници!
368
3
 
21
 
! Отговори
Коки преди 4 години
А защо не изтриха задълженията на хората, и без това щяха политиците да откраднат парите, каито гражданите платят. А на този тутманик на снимката въобще не му вярвам, дори мисля, че е замесен в случая.
367
17
 
4
 
! Отговори
ОБАЧЕЕ преди 4 години
РУСИЯ Е НЕВИННА! ТЯ НЯМА НИЩО ОБЩО! КАТО СЪС СКРИПАЛ, РАЗБИРА СЕ...КАТО ЧЕТА КАКВИ ЗЛОБНИ КОМЕНТАРИ ПУСКАТ РУСКИТЕ ***, ИЗОБЩО НЕ СЪМ ИЗНЕНАДАН! ТРЯБВА ТВЪРДА РЕАКЦИЯ! АРЕСТИ, ЕМБАРГО, ПРИВИКВАНЕ НА ПОСЛАНИКА, СИГНАЛИЗИРАНЕ НА ЕС И НАТО! ДЕЙСТВАЙТЕ!
366
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой може ли да даде линк? Къде ги има публикувани тия данни?
365
25
 
5
 
! Отговори
ОПАААА... преди 4 години
АЙДЕ, ПОЧВАЙТЕ АРЕСТИТЕ, ВСИЧКИ РУБЛОФИЛИ - В ПАНДИЗА ЗА САБОТАЖ ПРОТИВ ДЪРЖАВАТА!
364
2
 
20
 
! Отговори
SokoBana преди 4 години
Искам сега след като информацията вече е на лице отново да си легнете спокойно/смирено и утре отново на фронта на робството, а шайката крадци които ни управлява отново да Ви язди до кръв и да харчи Вашите парички. Сега ако не се търси сметка и отговорност на крадците незнам кога ще има по удобен момент! Но все пак ако искате да ви ЯЗДАТ лягайте и да не Ви пука!
363
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, че имейлът е руски, нищо не значи, умозаключения на ченге. Някой не може ли да му обясни, че всеки може да си направи руски имейл. Нищо не става в тая държава.
362
9
 
15
 
! Отговори
нема да се косите преди 4 години
Полша я излупаха близо 1 трилиард долара за 32 Ф-35вас ви праснаха само 2 милиарда доларада ви е честита демокрацията и братската дружба с приятеля и закрилник САЩ
361
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента във Фейсбук ври и кипи от коментари,защото започнаха да се публикуват данни от хакнатия сървър нас НАП от които публикуване данни излиза,че докато народа мизерства и изнемогва,то политическия и административния ни (елит) начело с ГЕРБ са крали като за световно и са червиви с пари и огромни банкови сметки и луксозни коли и имоти.//
360
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изтеклите данни вече са в интернет.Проверете Маринов - получавал е доста странни парични преводи.
359
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хакерът руснак, но атаката не е от Русия - ДС милиционерите са в пълен шах... Ко стаа тука бе!?!
358
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе колкото и да си чешете езиците,фактите са си факти.Един обикновен компютърджия разгони фамилията на мутренската власт и на прословутия български ай ти сектор.Навсякъде крадци и калинки.Това е БГ кочи.ната.
357
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хакнатата папка на KRISI на НАП пази тайните на целия политически и административен (елит) у нас. Информацията е от преди 10 години от времето на тройната коалиция на Станишев до днес./////Това информира сайта Блиц .бг
356
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е смешно и тъжно да наблюдавам сега как ще замазват ***.
355
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
va va va
354
0
 
18
 
! Отговори
Specter преди 4 години
А най-дебелогъзо се опитват да ни пробутат, че не видиш ли някой се сърдил за 8 летящи тенекии и хакнал НАП. Чак пък толкова не сме пасли от ливадите.
353
0
 
21
 
! Отговори
Specter преди 4 години
Майко колко сте наивни, само леко да Ви светна хакерството се извършва от доста грамотни и кадърни хора в IT сверата. Колко трябва да си *** и наивен да си помислиш, че въпросния хакер/и са толкова глупави да си оставят пътеводната светлина към мейла?!?!?! Та има няма за около 1 минута си правя руски мейл .... талибански, японски, американски и какъвто си пожелая. Или яко се опитват да ни/ВИ изкъпят със студен душ или са тотално изостанали с технологиите, че ги приказват колкото да кажат нещо.
352
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
майла руски, процесора американски, монитора китайски, харда тайвански... а сега къв е хакера
351
0
 
11
 
! Отговори
Черепа и Гела преди 4 години
Бойко да привика хакерите