МВР шефът Маринов: Атака срещу НАП има, имейлът – руски!

Предстои анализ, за да се разбере кога е направена атаката
16 юли 2019 09:09,
499
МВР шефът Маринов: Атака срещу НАП има, имейлът – руски!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наистина има несанкциониран достъп до сървър на НАП, от който е изтеглена определена информация, обяви вътрешният министър Младен Маринов. Вчера стана ясно, че лични данни са изтегли от базата данни на Агенцията по приходите.

Хакерите съобщиха вчера в имейл, адресиран добългарски медии, за безпрецедентния теч на лични данни от български институции. Те съобщават, че е "пробит" един от сървърите на Министерството на финансите.

"Не съм специалист по политически анализи, но обикновено организираните престъпни групи, които се занимават с хакерски атаки, търсят финансова облага – да осребрят действията си, или в случая може да се направи и политически анализ. Вчера беше взето важно решение на извънредно заседание на Министерския съвет за купуване на самолети F-16, а имейлът е руски", обяви Маринов пред bTV.

Още по темата

Той уточни, че част от информацията е сверена и престои анализ, за да се разбере кога е направено това несанкционирано влизане в сървъра на НАП.

Относно сигурността на системите с лични данни на гражданите министърът каза: "Всяка система с външен достъп има своите уязвимости. Това не се случва само в България. Може би това е първият случай в България, в който има успехи и са откраднати много лични данни".

Вътрешният министър обяви още, че се прави преглед на системата, за да се предотврати друга подобна хакерска атака.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
350
5
 
8
 
! Отговори
//Много просто преди 4 години
При толкова много *** в службите, едва ли е било нужно на тези "хакери" да са особено способни. Просто трябва да се проверят от наша страна онези които имат достъп до софтуера.Да се провери IP то защото майла може да идва от президентството. Понякога се допущат пропуски в суматохата. Особено когато някой се мисли за много хитър.
349
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горкият ,как ли е ревал пред Бойко ? Абе голям смях .Така е кат пестят от бюджети за важни неща и ги крадат за себе си! Телефона 112 нали наскоро разкриха че ползвали още XP И ИМ КРАШВАЛА ситемата...Важното сега е лошия хакер да е виновен.Въпреки че ми е въобще чудно как може дас е използва думата" хаквам " и "български сайт" в едно изречение
348
11
 
5
 
! Отговори
трябва да благодарим преди 4 години
Очевидно става въпрос за "предупреждение". Иначе майла можеше да е yahoo или gmail. Очевидно ги боли че ги отбихме от хранилката, но какво да се прави. Ембарко на българска селскостопанска продукция от 1985 г насам. Многобройни золуми в държавата. Използваха Жан Виденов по дивашки начин за да фалират България.Естествено е да потърсим нови приятели.
347
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Имейлът е руски" !?! Вие сериозно ли? Това ли е доказателството? Ама вярно нашите ДС милиционери не могат на две магарета сено да разделят...
346
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво има да разследвате бе - уволнявай цялата cган от ДАНС. Всичките са руски шпиони.
345
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"имейлът е руски" - смях в залата. Това ли ви е доказателството, че хакера е руснак?ми естествено - руснаците са толкова нагли, че са способни и домашния си мейл да напишат.
344
2
 
9
 
! Отговори
майтап,бе Уили! преди 4 години
В нашето МВР имат тънък нюх,душат като хрътки и със сигурност са подушили,че от този E-mail адрес мирише на водка и борш!Освен това името на собственика завършва на-off!напълно ясно е,че това е руска следа и тя води към Путин!?Единственото,което за мен е неясно защо е хакната тази база-първо,представляват ли интерес тези данни за някого в света,второ,защо на руснаците ще им трябва да вземат някакви данни от нас,след като знаят,че всичко у нас зависи или от Брюксел,или от Берлин или Вашингтон!?
343
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ли империята на злото беее?От там идват всички беди за България.
342
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"несанкциониран достъп" - по презумпция трябва има санкции при нормален достъп ли, какво точно има предвид тоя дефкон титан? Казва се неоторизиран.
341
2
 
24
 
! Отговори
милиционери преди 4 години
Маринов, и кво кат' е руски ? Можеше и да е марсиански, това какво трябва да означава ? Пак ли руснаците са ви виновни? Ей, болни мозъци има, а уж минаха сектантските "демократични" години, когато всички "демократи" сочеха с пръст на Изток!Баси смешниците сте, ей! А и са невежи тез милиционери, ама неам думи!
340
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 4 години
този е като мишка в трици , гледа тъпо , аха да проговориимперията на злото му е сърдита
339
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Атака срещу НАП има, имейлът руски!И това е министър на Вътрешните работи! Не някакъв пълен де б ил или лукова глава, а министър!!!Не е важно за него, че са им източили всичко, не е важно за него, че са писали, че правителството ни е малоумно, а защитите им са смешни, но е важно, че мейлът бил руски.Само малко дете може да очаква, че хакерите ще им изпратят електронна поща от домашния си компютър и от официалния си адрес. Щом писмото е от руски адрес, може да е от всякъде, но не от Русия.
338
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кога викате ще ни приемат в Шенген и в Еврозоната? понеже сме изпълнили всички изисквания... на хартия де
337
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те хакерите, че няма да спрат няма, но в този форум ако влязат да видят IP-тата ще спрат доста ***
336
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"имейлът е руски" - смях в залата. Това ли ви е доказателството, че хакера е руснак? Не живеем в комунизъм или в пещера, всяко дете може да си регистрира какъвто и да иска мейл. Народа го имате по глупав от себе си май?!?
335
0
 
7
 
! Отговори
Чочо преди 4 години
Компютър= разграден двор ,на облъчване, на обездвижване ,на болести на затъпяване от смляната информация ,на несигурност ,на кражби, на *** компютърни ефекти във филмите и много други негативи ,така ,че дали да се радваме на бързото развитие на технологиите ,или да се обърнем към природата? Това е тест само за умните !!!
334
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нощо хубаво не чакай от ръското
333
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Връщането на държавността във България може да се случи само със народен съд
332
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов..... Шенген, а?!
331
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГОЛАТА ИСТИНАНАП-МАФИЯ!