Здравен гаранционен фонд да предпазва от фалити на дружества!

Ексминистър Мими Виткова гостува в предаването "В развитие"
12

"Новият здравноосигурителен модел ще работи известен период от време. Ако не бъдат верни анализите и разчетите и ако не е ясно предварително какво може да се покрие с вноската от 8%, новите играчи в системата ще бъдат изправени пред доста сериозни финансови предизвикателства“.

Това заяви д-р Мими Виткова, председател на УС на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

В понеделник, по време на Национална кръгла маса, посветена на проблемите в системата на здравеопазването, ресорният министър Кирил Ананиев представи нов здравноосигурителен модел, който предвижда демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Така хората ще могат да избират къде да се осигуряват – в частен фонд или в Здравната каса.

Пред водещата Живка Попатанасова Виткова коментира, че сегашната 8-процентната вноска води до сериозен дефицит и затруднения в НЗОК.

"Трябва на национално ниво да се направи гаранционен фонд, който да предпазва осигурените лица от фалити на някои от дружествата. Всяко от дружествата формира технически резерви от премиите", коментира бившият министър на здравеопазването.

По думите й промените водят до излизане от системата за национално договаряне на цените на здравните услуги. Това означавало, че всяко лечебно заведение ще формира свои цени.

"Няма да се прави остойностяване на основния пакет и няма да има цени по национален рамков договор. Всяка една от осигурителните компании ще се договаря с всяка болница и всеки лекар. През последните 30 години държавата не събра експертиза и политическа воля, за да направи това остойностяване, за да имаме приблизителни данни кое колко струва", обясни д-р Виткова.

В ефира на Bloomberg TV Bulgaria тя заяви, че не е работа на застрахователите да разрешават проблемите в здравеопазването.

"Застрахователите няма как да предоставят липсващите медицински кадри във всяка точка извън големите населени места в страната. Застрахователите могат с финансови механизми да влияят до известна степен върху качеството, засилвайки контрола върху дейността на лечебните заведения", допълни д-р Мими Виткова.

Цялото гостуване на бившия министър на здравеопазването може да видите ТУК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
4 преди 4 години
В проекта има една димна завеса от думи , целяща да легитимира доплащането . Какво означава "основен пакет " -количество заболявания , процент на заплащане от касата ... А "допълнителен " -същото двусмислие ли се влага ? Така написано означава - брой болести заплащани от НЗОК. Тоест има важни и маловажни заболявания!А в същност става дума за основен процент заплащан от касата или фонда и допълнитено плащане!И тук се отваря вратата на произвола от органите-те определят съотношението!А защо тряб
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интелигентните нации са измислили как да лекуват народите си без пари /достатъчни са само здравните осигуровки за това/ и това е в цяла Западна Европа,след като Бг-хамаво избраните политици копират цените от Европата защо не копират и безплатното здравеопазване,а измислят все нови методи как да прибират парите на овцата ?Как е възможно да се осигуряваш здравно и като се разболееш да плащаш за лечението си в държавни болници?А какво става с парите ти когато не си болен,къде потъват в кои джобове?
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С нашата демография и принципа на общия кюп, съвсем скоро ще стигнем до огромни дефицити, независимо дали в националната или частните каси. Вноските ще трябва постоянно да се увеличават, без да е сигурно дали тези, които сега плащат ще получат изобщо някакво задравеопазване на стари години. Абсолютно същото е и с пенсиите.Трябва незабавно да се мине на индивидуални спестовни сметки и за двете пера. Въпреки, че не сме свикнали, трябва да се научим, че пансията и здравето са си само наша грижа.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се занимаваме с фалити на дружества, гаранционни фондове, картели от частен застраховател-частна болница и други екстри на застрахователен модел, и то в български вариант. Картели между застрахователите и постоянни искания за увеличаване на вноската и допълнителните плащания. Последното, с което ще се занимаваме е здравеопазване.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази схема няма да работи и ще доведе до постоянен натиск да се повишава вноската, защото всяка частна фирма гони постоянно увеличение на печалбите.Единственото, което би работило са частни партиди в рамките на касата. Общия кюп трябва да се премахне. Всеки трябва сам да поеме отговорност колко ще спестява за здраве. Минималната вноска от 8 процента да остане и всеки да е свободен да спестява в сметката си колкото прецени и сам да си плаща по болниците. Това е най-сигурния контрол на разходите.
4
0
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Събирам мераклии за регистрация на нов здравен застраховател "Олимпик Здраве", регистрацията ще се направи в Кипър. За баламите - не правете асоциация с кипърския Олимпик, дето завлече миналата година едни 180 милиона.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам трима министри на здравеопазването, които да се конкурират. За да работят по-добре. Този да подава оставка.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека демонополизираме парламента и правителството. За да работят по-добре и да се конкурират. Народът ще има избор към кое правителство да плаща данъци. Как не са се сетили за такава демонополизация държавите? Глупави ли са?
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като демонополизирахте БДЖ, какво спечелиха гражданите?Като демонополизирахте енергетиката, колцина спечелиха?Като дадохте автономия на Висшите училища, кое висше училище започна да предоставя по-добра подготовка?Гледате да изтребите и тези, които все още ви търпим.