Говори ДАНС: Какви са основните рискове пред националната сигурност?

Изводите са от годишният доклад на Агенцията
17 юли 2019 20:25,
81
Говори ДАНС: Какви са основните рискове пред националната сигурност?
Снимка: ДАНС

Въпреки че през 2018 година не е получавана информация за подготовка или осъществяване на терористична дейност в България срещу български граждани и интереси, рискът от терористични атака у нас или срещу български граждани и обекти остава актуален. Това констатира годишният доклад за работата на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) за 2018 година.

Причините за повишеното ниво на бдителност на службите са географското положение на страната ни като част от маршрутите за преминаване на чуждестранни бойци, съществуващите на наша територия обекти на трети страни (бел.ред. - авторите на доклада вероятно имат предвид американските военни бази), както и джихадистката пропаганда в интернет, под чието влияние попадат отделни лица.

Още по темата

Друга основна заплаха е десният екстремизъм. Разузнавачите доклават, че този феномен е много по-силно изразен в страните от ЕС, отколкото в България.

"В България активността на групите и организациите от дясното екстремистко крило се свежда основно до участие в отбелязвания на исторически събития и реакции при мероприятия на лица с нетрадиционна сексуална ориентация", обобщават от ДАНС.

Като цяло опасността за обществения ред в България е, произтичаща от дейността на крайно десни и леви структура, е определена като ниска.

"Въпреки това е възможно при възникване на определени условия, като усложняване на социалната обстановка или възникване на конфликти на етническа или религиозна основа, да бъдат предприети по-крайни действия от тяхна страна, които да доведат до ескалация на общественото напрежение. Не могат да се изключат напълно индивидуални несъгласувани с определена структура изяви на радикализирани членове", предупреждават от Агенцията.

ДАНС отчита сериозно намаление на миграционните процеси към страната ни, а повечето от чужденците имат само икономически съображения. Проникването чрез потоците на лица, свързани с тероризъм, обаче остава постоянен риск, пише в доклада.

Оказва се, че през миналата година само двама чужди граждани са включени в информационния масив на нежеланите чужденци в страната поради наличието на данни за съпричастност към организирането на канали за незаконна миграция. Общо проучените от разузнаването ни лица са 87 687.

Докладът констатира специалния интерес на тайните служби на държави от нашия регион и някои страни извън него към класифицирана национална или чуждестранна информация, както и информация от сферите на политиката, икономика, военната индустрия.

Заради такива опити за придобиване на секретна информация ДАНС е наложила принудителни мерки на 2 лица и те са в списка с нежелани в страната чужденци за срок от 10 години.

Сред другите основни рискове за националната сигурност на България, ДАНС отчита при финансовите институции, отнемането на лиценза застрахователно дружество, потоците от фалшиви пари и използването на онлайн валути за разплащане при незаконни дейности.

Относно търговията с оръжие, в която страната ни има сериозен дял, ДАНС отчита, че страната ни изпълнява стриктно политиките за експортен контрол на този бизнес.

"Същевременно продължават опитите на външни фактори за осъществяване на целенасочени мероприятия по дезинформация в медиите, свързани с оръжейните доставки от България за други държави, с което се цели отстраняване от конкурентни оръжейни пазари", твърдят от Агенцията.

Разузнавачите предупреждават, че поради неспазване на технологичния процес и пропуски при съхранението им, значителни количества оръжия и боеприпаси, подлежащи на утилизация, все още носят потенциал от възникване на инциденти с причиняване на човешки жертви, материални щети и замърсяване на околната среда.

С траен характер са също и  проблемите в складови помещения на Българската армия (стар сграден фонд, неосигурена поддръжка, дефицити при физическата охрана), в които се съхраняват оръжия, боеприпаси, взривни вещества и други опасни материали.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
asdf преди 4 години
1. Некадърността, подкупността и неадекватността на всички държавни служители.2. Фактът, че всички са по-добри от тях....
63
0
 
3
 
! Отговори
justice преди 4 години
Умишленият пропуск за срастване на престъпност и власт (свръх корупция), като най-голяма заплаха за националната сигурност, доказва, че и службите с тяхната роля са също заплаха за националната сигурност
62
0
 
2
 
! Отговори
DANZig преди 4 години
Основна заплаха за "националната" сигурност е самата агенция със своята некадърност и некомпетентност, достойни наследници на ДС.
61
0
 
1
 
! Отговори
Петър преди 4 години
Преди няколко години сървърите, съдържащи и лична информация на една застраховатевлна компания регистрирана в България физически са изнесени в друга държава. До този момент продължава да се качва на сървъри в чужбина лична информация на български граждани и фирми /ЕГН, адреси, банкови сметки, копия на лични карти и шофьорски книжки и т.н.и т.н./. Това дали е нормално и законно, и дали има връзка с националната сигурност на нашата Родина?
60
1
 
5
 
! Отговори
лорд Сноу преди 4 години
От правителството по-голяма заплаха няма.
59
1
 
11
 
! Отговори
Народен_Глас преди 4 години
Основния Риск е на Народа най-накрая да му ПРЕЛЕЕ. Ей тогава ви се..... на всички ...... на хранилка.
58
0
 
0
 
! Отговори
tsvetan lazarov spas преди 4 години
prostotiata alchnosta i naivnosta
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСтатисти от статистическа агенция, осигуряващи - националната сигурност, вкл. и криптографската:)))
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като имам някакви наблюдения и информация считам,че ако ДАНС продължава да се развива така и да бъде силно политически насочвана и зависима тя самата ще се превърне в заплаха сигурността на страната ни.
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешници ги направи едно дете,а не знаят защо работят ...и не само те .*** народ слаба държава!!!
54
2
 
21
 
! Отговори
Спеца преди 4 години
Главната опасност е че силови структури като МВР и ДАНС са в ръцете на мафията и на Мутрата!
53
1
 
6
 
! Отговори
i'm преди 4 години
Преди всичко некадърността и глупостта. Безхаберието е бонус! За това става въпрос перди всичко.
52
1
 
4
 
! Отговори
Валери преди 4 години
И друг път съм го писал подобен коментар но пак ще пиша. Май за националната ни сигурност не трябва ли да бъде пиет закон за чуждите агенти ? САЩ го имат ще от 1937 год , Русия го прие 80 % на техния и ги изгони *** дедовите та ония вият до небето.Та според този закон всяко чуждо НПО тук се регистрира като чужд агент, проследява им се дейноста и най вече финансирането, КОЙ КАК и ЗАЩО ги финансира и каква е целта !!!Вие вярвате ли че това ще стане тук ! Тия НПО-та разлагат държавата отвътр
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки пенсионер ползващ чадър и шезлонг на нашето черноморие е оперативно интересен защото явно има нерегламентирани финасови доходи, да се провери евентуално продължава да работи, което застрашава националната сигурност. Руснак роден в Санк Петербург е изключително опасен, той е съгражданин на Путин и е обучаван в секретни бази да яде сладолед и да джаска по няколко водки. Гражданин от нашата територия който не е разбрал какво е казал Боеку да е на денонощен контрол, защото е по умен от Винету
50
2
 
1
 
! Отговори
Арести на убиици преди 4 години
Новост5 са тежко терористични камери които специфицират декодират и нанасят тежко увреждания на деца и възрастни за броени микросекунди.Има данниза ползване на камери за специфициране и убииства на маркирнаи водачи на МПС и техните пътници..ДА се провери за групи убиици съставени от служители на МВР и други..Не се крият записват се даже на МВР техниката в автомобилите им..Крадящи милиарди годишно през бюджета им плащат за да убиват подава БЪлгария ..
49
2
 
1
 
! Отговори
Арести за терористи преди 4 години
Масови убиици внедряват все по жестоков редни съоръжения в лични документи.Освен проследяване центиране и подслушване през лични документи новост са ДМК и обемно снимане и пресканиране. Да се проверят сигналите че терористи ползват техника з а психизиране и обсебване на граждани вкл поени с спец подсладители и други Да с е изучи опита за подпалване на свободни страни вкл Украйна,Йемен,Сирия с нарочно инсталирани тежко вредни съоръжения влични документи.
48
3
 
1
 
! Отговори
Арести за терористи преди 4 години
НАгли престъпници на власт тероризират всички деца вкл ясли,градини и училища с тежко вредни терористични камери и обемни скенери.Провеждат се мръсни експерименти.Всички деца имат трайни нелечими увреждания.ДАНС да вземат мерки за арест на опасните престъпници ограбващи хиляди милиони от народа за покупка на НЕЗАКОННА ЗАБРАНЕНА От КОнституцията ТЕХНИКА вкл забранена от чл32,чл,28 и чл 29.
47
4
 
3
 
! Отговори
Срочни мерки преди 4 години
Отлични резултати за убииства на граждани с инсулти и инфаркти дава комбинацията хлор токсични води и прейодирана сол. Мои познати Бог да ги прости миришеха на инфаркт инсулт години преди смърта.. Много доктори се разпознават като отровени по цвета на лицата..Миришат на калиев йодит та не се траят.. Няма неотровна сол в БЪлгарските магазини..Само ЙОДИРАНА продават Властите не вземат мерки срещу наглите престъпници на власт провеждащи ликвидация на Българите в БЪлгария
46
0
 
14
 
! Отговори
Мечо Пух преди 4 години
Неграмотното ни общество е най-голямата опасност за България.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 48Това с Япония накратко с една дума се нарича култура с две бизнес култура. Нямам друго за допълване!Поздрави от Higashi Matsuyama!