Хакерът на НАП отмъщавал за свалянето на Живков

Глобата за изтичане на данни - солена. Стига до 20 млн. евро
17 юли 2019 07:10, Петя Славова
126
Хакерът на НАП отмъщавал за свалянето на Живков
Снимка: Reuters

Хакерът, откраднал данни от сървъра на НАП отмъщавал на България, заради свалянето на Тодор Живков от поста генерален секретар на БКП. Това е една от версиите за атаката, пише "Труд". Той нарочно е затруднил използването на изтеклите данни, като всичките файлове са създадени на символичната дата 10 ноември 1989 г., 14.(3 чяся - това е датата, в която Живков е отстранен от власт.

В подкрепа на хипотезата са ругатните, които се съдържат в писмото на хакера към развитието на българската държава след 10-и ноември.

Още по темата

Хакерът е проникнал от чужбина в базата данни на Националната агенция на приходите в края на миналия месец. Лице, представил се за хакера каза, че е готово да публикува още информация, а от НАП не отхвърлят вероятността да става въпрос за вътрешен човек, който е помогнал за източване на данни с имена, ЕГН-та и адреси от агенцията.
"Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно", пише авторът на мейла, който завършва с цитат на Джулиан Асандж - "Ние не прощаваме, ние не забравяме".

Част от папките съдържат данни, предоставяне от НАП на други институции или получаван от тях. В папките има и имена, имейли и пароли на служители на НАП, но те още на 15 юли са блокирани.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров обясни, че са сравнили 30% от информацията в папките с тази на агенцията и данните са реални. Има както стари, така и актуални данни. Бъчваров разясни, че електронната услуга на НАП за възстановяване на ДДС, платено в чужбина, дала достъп на хакера до една от базата им с данни.

"Услугата временно е спряна и така ще остане до възстановяване на информационната сигурност", каза още Бъчваров. Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че са засегнати 3% от базата данни на НАП.

НАП трябва да провери и уведоми Комисията за защита на лични данни до 72 часа какво точно е атакувано, за да изтече информацията и да последва препоръките за предотвратяване на подобен теч.

Според регламента, може да има много високи санкции за подобни нарушения, които да стигнат до 20 млн. евро, съобщава bTV. И макар да не е ясен какъв би бил размера на санкцията, наложена на НАП, се знае причината, за да се стигне дотук.

"Платформите, на които са изградени тези системи са вече остарели. Те не отговарят на съвременните изисквания, софтуерът се развива страшно бързо и се създава тази възможност за пробив в системата, обясни Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
цар Киро преди 4 години
Алеле мале
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хакерът да не е внука на Бай Тошо?
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И са кво, оказва се ,че не е тоя Кристиян......Страшен срам и зарезил...20 милиона беше глобата за изтичане на данни....ама май ще си затворим очите
104
0
 
0
 
! Отговори
мд преди 4 години
Има ли някой линк към този прословут файл; да видя поне изтекло ли е моето име. То е ясно, че няма смисъл да се чака НАП или комисията да го направят?
103
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаквайте наред да не ви пука, тука експертите по кибер сигурност са бавно развиващи както и всичко останало в тази смешна държава...
102
0
 
1
 
! Отговори
Алек преди 4 години
Значи отмъщава на БСП тъй като те си го си го свалиха. Факт!
101
0
 
0
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
1.Прекаленото ласкателство /липсва мярка/ в писмото към журналистите е твърде притеснително! Дали не става въпрос за дребнав мошенник с елементарни приоми на поведение? 2. на колко год. е бил този хакер или "хакер" през 2012та год?
100
1
 
3
 
! Отговори
Декември:еднопосочен преди 4 години
Как да проверим, нашите егн-та публикувани ли са за да съдим държавата. Медите на шишо и кръговете около тях (това са десетки хиляди) вече имат нашите егн-та. Всички медии. Фактът:няма начин (при лийкове от големи компании гугъл,фейбук и т.н.веднага се публикува търсачка в която всеки може да провери,хакнати ли са му данните,съответно да сменя пароли, пин-ове и т.н..),означава, че има 3 касти: мутро-политици,медии и данъкоплатци. А ние даже нямаме право да питаме. Това е Феодализъм.
99
1
 
9
 
! Отговори
Азз преди 4 години
Хакера 20 годишем ам отмъщава за бай тошо,хихи,мдаа спред тиквите и *** им ,ние ядвм доматите с колците.Няма хляб,но зрелища много -перефразирана римска поговорка
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе я дай тука една пунта мара да има медиите какво да дъвчат. За следващото хакване щему измислим друга пунта мара. Важното да имаме винаги готовност с по една пунта мара в резерв.
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Монте КарловоНе 30-40 г, Байо. Точно 45 г сме назад от развититедържави. Ха сега познай защо!
96
6
 
1
 
! Отговори
Хм! преди 4 години
Като гледам стила на риториката, става ясно, че това е работа на Чичко Хибридко от Кремль. Още не могат да ни простят за Бай Тошо. ДГД!
95
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двайсетгодишен бил!И всичко се изясни, щото в БГ има гении и ще намерим начини за още. Въобще - за Гинес сме! А гениите ни са за Марс.Марсианците трева да пасат.
94
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не бе, не сте прави да се бъзикате!Хората работят със софтуера на ЦРУ. Затова пределно ясно знаят, как стават тези работи.Хакерът е все известният Емил Боев (вижте книгите на Богомил Райнов), агент на ДС от 1948 г, който сега от чужбина, въпреки че наближава 100 г възраст, мъсти за другаря Тодор Живков.Тези ГЕРБаджии с тези глупости и тяхното ЦРУ софтуерче, са пълен резил!Да седнат да пишат книжки с лакардии, а не да взимат дебела заплата и да ни будалкат с тези плоски номера.
93
3
 
7
 
! Отговори
Монте Карлово преди 4 години
Каква киберсигурност какви 5 лева? Костите на хората, които са правили тези системи отдавна не са на този свят, но в тази умопомръчително бавноразвиваща се държава няма нещо като актуализация към съвременни технологии и докато някой не стане за смях (както в случая с НАП) не се предприема нищо! Защо няма такива комични актове на запад ? Защото сме 40 години назад във всеки един възможен аспект. Но иначе после правителството парадира за високи данъци... СЛАБА ДЪРЖАВА, ЖАЛКА ДЪРЖАВА, НИКАКВА С-***!
92
4
 
17
 
! Отговори
констатация преди 4 години
Не е важното кога е роден. Важното е как са му промили мозъка родителите и бябите и дядовците. Всичките герберастки чичковци, лелки, младежи, деца, бебета и сперматозоиди са с без мозъци, защото няма каво да им се промива. Тикви пълни със семки!
91
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 95Не е важното кога е роден. Важното е как са му промили мозъка родителите и бябите и дядовците.
90
2
 
10
 
! Отговори
заповед преди 4 години
Да се проведе разследване, да се открие хакера и да се арестува. Ако няма такъв, да се назначи и да се арестува. Заповедта е изпълнена!
89
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХахахакерИ от 20 годишен младеж може да излезе фен на Живков стига да са му казали като малък всеки хубави неща за онова време.
88
2
 
11
 
! Отговори
Хахахакер преди 4 години
Ха ха ха хаааа ***. Тодор Живков! Поне да бяхте хванали някой 60 годишен чичка, а не 20 годишен младеж.