Честваме 182 години от рождението на Васил Левски

Почит отдават различни градове в страната
18 юли 2019 07:32,
63
Честваме 182 години от рождението на Васил Левски
Снимка: Павел Гълъбов

Днес България за пореден път скланя глава пред най-свидния си син – Апостола на свободата Васил Левски. 182 години след неговото рождение за живота и делото му са изписани множество страници, изпълнени с възхита и преклонение. 

Още по темата

От тогава до днес Левски непрекъснато занимава съзнанието, възбужда интереса, кара духа да е неспокоен и да преследва мечтанието за онази „чиста и свята република”, която и днес носим в сърцето и ума си, пише Монитор.

Вече 182 години Апостола продължава да е нашата мярка за човечност. Води ни, коригира ни, кара ни да сме отговорни към идеалите, обективизма и реализма му. Като симбиоза на мисъл и действие, които превърнахме в наше знаме.

Днес в негова чест представителни на военни подразделения от цялата страна ще участват в ритуалите по случай 182-ата годишнина от рождението му.

В родния град на Апостола - Карлово честванията ще започнат от 9.00 часа с отслужване на тържествена Света литургия в храма "Свети Николай". От 10.00 часа представителен взвод и военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада ще вземат участие в поднасяне на цветя на гроба на майката на героя Гина Кунчева.

На площад "20 юли" ще бъдат посрещнати участниците в националния туристически поход "По стъпките на Левски", където ще има тържествен ритуал по издигане знамената на Република България и Карлово.

От 21.00 часа е кулминацията на честванията - тържествената проверка-заря на площад "Васил Левски" с участието на представителни роти от 61-ва механизирана бригада. На нея ще присъства заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.

Почетни караули от Сухопътните войски ще участват в ритуали по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Апостола в Стара Загора, Хасково, Плевен, Асеновград, Шумен, Ловеч, Горна Оряховица, Благоевград и Сливен.

От 10.00 часа в Пловдив пред паметника на Васил Левски на хълм Бунарджика ще бъдат поднесени венци и цветя с участието на почетен караул от Трета авиобаза "Граф Игнатиево" и Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили.

Военноморските сили (ВМС) ще се включат в тържествените прояви във Варна и Бургас. Общоградското поклонение и военен ритуал по поднасяне на венци и цветя във Варна ще започне в 9.00 часа пред паметника на Васил Левски в Морската градина. В него ще участват Представителният духов оркестър на ВМС, почетен караул и венценосци.

В Бургас тържествената церемония ще започне в 11.00 часа пред паметника на Апостола в Морската градина.

Във Велико Търново в Националния военен университет (НВУ) "Васил Левски" ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Апостола в двора на висшето училище. В 17.30 часа пред паметника на Левски в центъра на града слово ще произнесе началникът на НВУ бригаден генерал д-р Пламен Богданов. С военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя на признателност. В тържествен марш по главната улица ще премине почетният караул от военния университет.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в отбелязването на 182-годишнината от рождението на Васил Левски пред паметника на Апостола в Борисовата градина в София.

Честването е от 11.00 часа.

Президентът Румен Радев пък ще посети Карлово, където ще участва в тържествената програма.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия и ще произнесе тържествено слово пред паметника на Апостола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЗ НЕ ЗНАМ, ЗАЩО ПОЗВОЛЯВАМЕ НА СБИРЩИНА ОТ РУСОФИЛИ--БЪЛГАРОМРАЗЦИ, ДА ОСКВЕРНЯВАТ ВСЯКА ГОДИНА ЛОБНОТО МЯСТО НА ХАДЖИ ДИМИТЪР, ПРЕДАДЕН ОТ ГОСПОДАРИТЕ НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ БЪЛГАРОМРАЗЦИ И ПРЕДАТЕЛИ.БУЗЛУДЖА--НЕ Е ТЯХНА!!!!ТЯ Е НА БЪЛГАРИТЕ - - ПАТРИОТИ!!!!
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До човекТова си е твой проблем, но това не означава, че не си злобничък. Какви чувства имаш и и щом така се чувстваш, аз не мога определено да ти съчувствам. Спести на мен и на другите читатели злобните си излияния в форума.
50
1
 
1
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 47Не съм аз този, който сравнява Левски с Исус.Съвременните българи са тези които го сравняват.Макар и несъзнателно, никой не го казва буквално, но реално го правят.Защо иначе има предложения да го канонизират за светец, при положение че самата православна църква не може да го направи без да наруши канона?Левски е бил човек. Не знам колко души е убил, но преди да познава баба Тонка е предложил да я убият за да не ги издаде - после е разбрал че е сгрешил в преценката си.
49
2
 
1
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 49Ми да, такъв съм си, отвратителен.Не си длъжен да ме харесваш.Сега обаче да очаквам ли да ме обявиш за "антихрист"?Поне съдейки по силно емоционалните ти и осъдителни думи такова чувство имам.Прочие, в този ред на мисли, науката като цяло е "отвратителна", така поне излиза.Вярвай си в демони и ангели, таласъми и караконджули, но остави правото на другите да не вярват в нищо!"Вярвам в пантеистическия бог на Барух Спиноза!" - Алберт Айнщайн.
48
0
 
3
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: Анонимен (номер 43)Абсолютно вярно е всичко това и се съгласявам напълно.Твоят коментар е разумен, обоснован и без емоционални изблици.Както вече казах, ще повторя, че основната заслуга на Левски за революцията е в това, че освен че е успял да организира много българи, всички финансови средства за оръжия, за муниции, дрехи и всичко необходимо има български произход.Всички знаем, че Левски е живял и в Сърбия.И Сърбия е искала да ни "освобождава", не само Русия. И той го е знаел това!
47
1
 
1
 
! Отговори
ЛЕВСКИ Е ВЕЛИК преди 4 години
ВЕЛИКО Е И ДЕЛОТО НА ХАДЖИ ДИМИТЪР, ЧИЕТО ТОЧНО МЯСТО НА АКОСТИРАНЕ НА ЧЕТАТА МУ НА БЪЛГАРСКИЯ БРЯГ, Е ПРЕДАДЕНО НА ТУРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ РУСКИЯ ПОСЛАННИК В РУМЪНИЯ.ТОВА СЪЩО Е ДОКУМЕНТИРАНО И СЕ ПИШЕ ОТ ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** - той, окаяният,изтрива мнения, които не са съобразени с неговите и на повечето продажници в този форум мнения! Васил Левски си е Васил Левски, той много неща е направил за България, а вие сте АНОНИМНИ СТРАХЛИВИ, ПРОДАЖНИ, БЕЗРОДНИ МИШКИ! И такива ще си и останете!
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До човекКолко отвратително е това, което си написал. Господ Бог и Спасител Иисус Христос НЕ е измислен, Той е реална, истинска Личност. Васил Левски , който е йеродякон и борец за Свободата на БЪлгария също не е измислен, а е реално съществуваща българска личност!Грехота е да има сравнения.
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТова го пише в турския архив наследник на османския. Там пише също, че той Левски е потвърдил обвинението.В турският архив може и още други безсмислици да пише.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До човекГрехота е Васил Левски да бъде сравняван със Спасителя. Васил Левски не се е сравнявал с Господ Бог и Спасител Иисус Христос, а е вярвал в Него. Васил Левски НЕ се е мислил за светец , а за недостоен. Васил Левски макар и по - късно революционер и да е захвърлил расото, той не се отрича от Христовата Православна Вяра и Православна Църква. Той не се е отметнал от монашеските си обети - той не е имал жена и деца, не е блудствал, спазил е монашеския обет за целомъдрие; той е постил
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 47Това го пише в турския архив наследник на османския. Там пише също, че той Левски е потвърдил обвинението.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДелото на Левски е за ограбването на държавната хазна в прохода Арабаконак.ГНУ.СНА ЛЪЖА!!!! Ако някой е ограбнал държавната хазна, то това са тези, които са натопили и нарочили Васил Левски за виновен, макар че той не е виновен! Докато Левски е събирал и правил тайни сбирки с планове за българско Освобождение, в същотоо време, без знанието на Васил Левски и БРЦК, някой ограбват държавната хазна и безчинстват!
40
1
 
1
 
! Отговори
ЛЕВСКИ Е ВЕЛИК преди 4 години
.. А, ВЕЛИКИТЕ ИМПЕРИИ КАТО РУСИЯ, НЕ ТЪРПЯТ "ВЕЛИКИ ЛЮДЕ"!ЗАТОВА, ЛЕВСКИ БЕ ОБЕСЕН С СПЕШНА ДЕПЕША ОТ ИСТАМБУЛ, ПО РАЗПОРЕЖДАНЕТО НА. ГРАФ ИГНАТИЕВ!!ИНАЧЕ, ПРОСТО ЩЕШЕ ДА ОТИДЕ НА ЗАТОЧЕНИЕ, КАТО ВСИЧКИ ЗАВЕРАДЖИИ!!!!!!/.. например Велчовата завера.. /
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В показанията си Левски потвърждава основните факти на обвинението и изобщо не засяга национално-освободителната борба. Това е основната причина материалите по делото и досега да не са публикувани на български език.Защото в тях няма никакъв образ на митологичния Левски, изграден по-късно, а един конкретен, разумен, прагматичен политик и боец, който иска да минимизира щетите, нанесени от авантюриста Димитър Общи и огъналите се от малодушие участници.
38
1
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 40 и номер 41Да ви кажа честно, и сте прави, и не сте.Да, Левски е мит. Мит е, защото е идеализиран, като Исус Христос.За Исус никой не знае, имало ли е такъв човек или е бил измислен.За Левски се знае, има сведения и веществени доказателства.Какъв е бил човекът Левски обаче?Със сигурност различен от митологичния герой.Захарий Стоянов казва, че основната заслуга на Левски е, че е финансирал революцията изцяло с български средства, без Русия или Сърбия да ни "освобождава".
37
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Апостолът не е обесен от турците, защото се бори за българското освобождение", а е осъден и екзекутиран според модерен за времето си наказателен кодекс за криминално престъпление след надлежен справедлив процес. Делото на Левски е за ограбването на държавната хазна в прохода Арабаконак. Свидетели на обвинението са участници в организацията и изпълнението, най-известният от които е Димитър Общи. В показанията си Левски потвърждава основните факти на обвинението.
36
1
 
1
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: Неудобни въпроси... (номер 25)Ами мълчат, защото ги е срам, затова.В "Записките" Захарий Стоянов започва увода с думите, че българи и турци наистина са живяли прекрасно заедно без проблеми, докато не са започнали руско-турските войни.Тогава турците са започнали да гледат на българите като предатели, особено тези които са симпатизирали на Русия.Когато започва въстанието, повечето жители на града са гледали въстаниците като че ли са сватбари - пушки гърмят, те се чудят, интересно им е.
35
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори президента Румен Радев е заявил, че Левски е мит. Радев: Левски е мит, а бесилото му - българското разпятие. Дори нашия държавник ни казва, че Левски е мит - митология измислица.
34
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 39Ступидрела. Левски е само един мит дъвкан и предъвкан и нищо повече. Един от митовете той бил скочил лъвски скок и от там му бил дошъл прякора. Този колко метра е бил висок 2-3 метра исполин ли за да скочи лъвски скок. С измишльотините са прекалили и то доста.
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 35Защ и по какв апричина ми слагаш минуси, а? Нещо не можеш да се аргументираш!Моля всички продажници да ни спестят своите си гну.сни и отвратителни мерзости и да не петнят честта и паметта на Васил Левски! Вие сте, които го оплювате сте много ЖАЛКИ!!!!