Допитване: Две трети от българите не искат да са приемни родители

Около 50% от тях подкрепят протестите срещу Стратегията за детето
18 юли 2019 07:01, Анисия Иванова
58
Допитване: Две трети от българите не искат да са приемни родители

Всеки шести българин би станал приемен родител, ако получава заплата и издръжка от държавата за приемното дете, а две трети от сънародниците не биха станали приемни родители при каквито и да е условия, показват резултатите от национално представително допитване, реализирано от Изследователския център "Тренд“ по поръчка на Националната асоциация за приемна грижа.

През 2015 г. готовност да станат приемни родители изразяваха двойно повече българи. Жените в по-голям дял са склонни да се ангажират с приемната грижа. Тук се отчита разлика по отношение на населеното място – в селата в най-голям дял са склонни да бъдат приемни родители при определените условия. В столицата, където живеят близо една трета от българите, едва 5% биха станали приемни родители.

Половината (53%) от българите подкрепят децата в риск да се отглеждат в приемни семейства, а 24% са на противоположното мнение. Одобрението е най-голямо сред висшистите (63%).

С намаляване на образователната степен намалява и одобрението към отглеждането на деца в риск от приемни семейства.

Попитани какви са причините децата да се отглеждат в приемни семейства, а не от собствените си родители, най-голям дял от българите (всеки шести) посочват бедността или финансовите проблеми пред родните семейства.

За всеки десети от сънародниците ни проблемът е в липсата на родителски капацитет или "безотговорността“ на биологичните родители. Само 8% от българите отчитат, че в приемна грижа се отглеждат изоставени деца, а за 7% насилието е причина за настаняването в приемни семейства.

Близо половината от българите (43%) не могат да преценят дали одобряват, или не протестите срещу Стратегията за детето, показват още резултатите от националното допитване.

12% не подкрепят протестите срещу стратегията, а 45% са "за“ тях. Младите на възраст 18-29 г. (53%) и възрастните над 70 години (55%) в най-голям дял не могат да преценят дали одобряват, или не стратегията. Живеещите в областните градове в най-голяма степен одобряват протестите срещу стратегията за детето, показват още данните от проучването.

-----------------------------------------------
Проучването е представително за пълнолетното население във възрастовата категория 18+  сред 1008 лица в началото на юни 2019 г.  Извършено е от "Тренд“ по поръчка на Националната асоциация за приемна грижа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 4 години
До 40:цената е 950лева.Плюс детски и разни други права-получаваш ток,помощи,детски за първокласник, на всеки 2 години помощ от400лева от общината и още има.Цитирам стари цени от преди2години.
52
0
 
5
 
! Отговори
Една майка преди 4 години
Съдила съм държавата и спечелих дело за незаконно отнето дете и настанено в социален дом.Нито съм ***, имах работа,дом,семейство.Харесали са третото ми дете,били ми много три деца,сякаш социалните ги издържат и гледат.Използваха че имаше лек сърдечен проблем който лесно после зарастна но ми взеха детето!Ай не ми говорете за приемна грижа,деца и осиновяване.6месеца водих такава люта битка с милата държава и знам как стоят нещата.Който не вярва ще дам повече инфо
51
0
 
2
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 4 години
Защо в провинцията приемен родител е равносилно на *** баба гледа внуци/деца.Има и българки взели *** но пак като банкоматчета. СОЦИАЛНИ и примения си делят пари.Знам го защото дълго време съм се интересувала от това.Държавата също взема деца /български от по бедни майки за социалните си домове.За *** по 450лева на дете с 18привилегии и параграфи-българките с деца кучета ги яли.Призива на Иван и Андрей е нескопосан и смешен
50
1
 
7
 
! Отговори
До Пустиняк преди 4 години
Кога дебелата ти глава най-после ще схване що е това ген и геном?Знаеш ли преди колко време беше разобличена огромната лъжа, внушавана на две поколения българи и на три поколения граждани на СССР - че средата и възпитанието можели да променят заложеното от природата и стабилизирано в продължение на хилядолетия чрез размножаване в рамките на конкретен етнос?Средата и възпитанието само доизвайват онова, което е кодирала в нас природата, или го обуздават чрез санкции. Но не могат да го изкоренят!
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 33Това не е просто наглост и глупост, както казваш ти. Това е метод.Метод за развъждане на едни, като им се осигуряват всякакви възможности да взимат наготово пари, за които работи градивната част от нацията. Тази градивна част явно много обърква нечии планове, затова се чудят как да я задушат и да сведат броя й до минимум. С хрантутниците ще се справят лесно, когато решат да се настанят в тези хубави наши земи.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До истинатаАаа, бате! Немой така! Що да не вземем деца като приемен родител? Тва са бан.коматчета бе, бате!Дасовете като са будали, да работят и да плащат данъци! От данъците им живейме ний, ромовете, щот сме хитри!
47
1
 
9
 
! Отговори
истината преди 4 години
Инициативата "Приемен родител" е чиста проба САТАНИЗЪМ! Това е най-отвратителното нещо измислено някога. Няма да го разберете, нали!!???
46
0
 
11
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
До ПустинякДа, типичен пример е нещото микеле. Взето от кaтунът от почти бебе, осиновено в Италия, хората са си дали живота да го направят човек, но накрая то пак стана хъхpeк и се върна на мястото си - в кaтунът.
45
2
 
12
 
! Отговори
толерантен преди 4 години
Обаче, джендарите и педофилите пък, ама много искат. Да са родители.
44
2
 
14
 
! Отговори
До 46 Пустиняк преди 4 години
Досега няма такъв случай - средата да промени заложеното в онези, за които пишеш. Правени са много опити за това от хора с най-добри намерения и всичките са неуспешни. Винаги се проявява това, заради което българите не искаме да ги осиновявяваме.
43
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Начи главаната ви цел да правите деца, е да има на кого да си оставите имеотите?!?!?! хахааххахахаха отивам да запаля една свещичка за нещастните ви деца
42
22
 
1
 
! Отговори
Пустиняк преди 4 години
БУлгаринът е пропаднал до най-ниските еволюционно равнище, щом дели и децата на "българчета" и роми. Добре, че в развитите цивилизационно общества не е така, и са стотици случаите на осиновени български и румънски ромски деца, които отгледани в тяхната среда се развиват като напълно нормални и пълноценни хора. Питам се, кога този деградирал нашенец ще разбере, че интеграцията е ДВУПОСОЧНО дело, и че не е никак случайно, че чезне! Причина-следствие!
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отново подвеждаща статистика! От тези 53%, които са за приемна грижа, какъв е дела на вишистите? Чак тогава пишете, че 63% от вишистите също са "ЗА".
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 2018 година, само 10% от новородените са българчета.
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МарияЗа изоставени българчета се чака на опашка, освен ако детето не е с някакво тежко заболяване. В социалните домове има малко деца, защото една определена част от населението вижда в тяхно лице възможност за набавяне на допълнителни доходи и затова ги взимат приемни семейства.
38
0
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш преди 4 години
Колко дават,за да гледаш някой индиец?Питам за един приятел!
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българчетата сред младите до 30 години са около 30% и продължават да намаляват....
36
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 24Вие сте прав(а). По-добре е човек да остави имуществото си на хора от неговата кръв, отколкото да облагодетелства носителите на гените на онзи етнос, който ни създава толкова проблеми и за чието развъждане държавата къса от залъка на децата ни по няколко милиарда годишно. За "благодарност", онези не само не работят и не спазват законите, ами ни подхвърлят и част от децата си, да им ги отглеждаме.
35
0
 
14
 
! Отговори
Извод преди 4 години
Ромите са станали приблизително 1/3 част от нацията. Те охотно приемат идеята да присъединят към челядта си още едно "бан..коматче"".Сред останалите хора много рядко се намира кандидат за наемен родител и обикновено аргументът пак е свързан с веселия етнос - "Ако взема такова дете, 99% е сигурно, че ще е ромче!"
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МарияМария, това го пиша, защото знам какво е, но радвам се, че имам семейство, имам съпруг до себе си, омъжена съм (повече от 5 години - имам граждански и църковен брак), и със съпруга ми се надяваме, че ще имаме дете/ деца, което /които ще бъде/ат родено/ни в законен брак Не нападай така българите, защото ти носиш хубаво име, мисля, че си българка. Да нападаш българите - това е много до.лно от твоя страна.Относно извънбранчите деца, ***.те има повече извънбрачни деца от българите