По-нисък ДДС върху лекарствата? Засега не мина

Здравната комисия отхвърли идеята на БСП за 9%-на ставка
7
По-нисък ДДС върху лекарствата? Засега не мина
Снимка: архив, БулФото

Намаляването на ДДС върху лекарствата, предложено от БСП, не мина на първо четене в Парламентарната комисия по здравеопазването.

Социалистите искат то да падне от 20 на 9%.

Осем от членовете на комисията гласуваха в подкрепа на предложените промени, един гласува "против", а 11 - "въздържал се".

Георги Михайлов от БСП посочи, че все още не може да се даде категоричен отговор с колко при намаляване на ставката би се понижила цената на лекарствата, "но за лекарствата, плащани от НЗОК, може да се постигне добър ефект", предаде БТА.

С унифицираната политика на ДДС страната ни се нарежда до Дания, но разликата в Брутния вътрешен продукт е несъизмерима с България, каза той. Намаляването на ДДС би подпомогнало и лечебните заведения, посочи Валентина Найденова от БСП и допълни, че ако ставката се намали на 9 процента, би се освободил ресурс в размер на 30-38 млн. лв. годишно, който те да могат да ползват.

Георги Колев от "Обединени патриоти" каза, че дори и да се гласува намаляването на данъка, то няма да достигне до уязвимите групи граждани, а трябва да се помисли върху въпроса защо в съседни на България страни цените на лекарствата са по-ниски.

Председателят на комисията Даниела Дариткова посочи, че от 2007 г. се правят подобни законодателни предложения, но са отхвърляни с аргумента, че не може да се оцени ефектът за крайния потребител.

Трябва да се мисли за възможности пациентите да имат достъп до качествени лекарства, но чрез промени в здравноосигурителния модел, а не през данъчни закони, допълни Дариткова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
ДДС НЕЗАКОНЕН преди 4 години
ДДС е нагло престъпен НЕЗАКОНЕН.. Доказа се веднага след тн ГЛАСУВАНЕ > В ЗАЛАТА НЯМАШЕ КВОРУМ..Въпреки че е незаконен от бедния Български народ са ограбени стотици хиляди милиони живи левове НЕЗАКОННИО .Ограбените милиарди са препрани през партиини фирми.ЧРЕЗ ДДС терористи на власт ликвидират десетки хиляди БЪлгарски печеливши заводи .
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма и да мине, всичките аптеки нали се държат от мафията.Всичко е прозрачно, овцете спят.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но по-ниското ДДС за туризма остава - 9%.За да може хотелите на плажната ивица ,без канализация да си ги строи всеки бивш министър.
2
5
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Защо в заглавието има написан въпросителен знак след твърдение?И 0% да стане ДДТ-то, цените ще си останат същите.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм десен човек,но като гледам каква политика водят управляващите и как с лека ръка отхвърлят добри предложения ,които ще облекчат живота на хората мисля този път да пусна глас за червените пък каквото стане.