Речено, сторено: Турция се прости с F-35

САЩ няма да продадат изтребители на южната ни съседка
Обновена: 18 юли 2019 07:41 | 18 юли 2019 07:11,
314
Речено, сторено: Турция се прости с F-35
Снимка: Pixabay

САЩ потвърдиха днес, че ще блокират участието на Турция в програмата за бойни самолети F-35 заради решението й да купи руски ракетни системи С-400, които могат да послужат за разкриване на американски технологични тайни, предаде Франс прес.

Още по темата

Ердоган: Ако е рекъл Аллах, до април ще монтираме С-400

"За съжаление, решението на Турция да придобие руски системи за противовъздушна отбрана С-400 прави невъзможно нейно продължаващо участие в програмата F-35", се казва в изявление на Белия дом, пише БТА.

"Програмата F-35 не може да съществува съвместно с руска платформа за събиране на разузнавателни данни, които ще се използват, за да се разкрият най-новите постижения на програмата", се допълва в текста.

Говорителката на Белия дом Стефани Гришам добави, че купуването на руските системи от Турция ще има негативно въздействие върху оперативната съвместимост и съвместната работа на Турция с НАТО.

Белият дом обаче посочи, че отношенията със съюзника Турция са "многопластови" и сътрудничеството ще продължи, "без да се забравят ограниченията, налагащи се от присъствието на системата С-400".

"САЩ все още придават голяма стойност на стратегическата си връзка с Турция. В качеството си на съюзници в НАТО, тази връзка има няколко компонента и не се ограничава с F-35", каза говорителката на Белия дом.

Изявлението изяснява позицията на президента на САЩ Доналд Тръмп дали Турция може да продължи да участва в програмата, за която Анкара произвежда компоненти, и дали може да купи самолети от този модел, посочва ДПА.

Пентагонът беше дал на Турция срок до 31 юли да се откаже от руските системи и беше казал, че ако това не стане Турция ще бъде изключена от програмата за производство на самолетите по технологията стелт F-35. Турция участват в програмата от нейното начало, припомня Франс прес. Турски компании доставят сега 937 различни компонента за този самолет, от които 400 са произвеждани единствено от тези компании. Очаква се в съответствие с американското решение тези компании да не получават повече договор за подизпълнители и техният дял в производството на F-35 да бъде поверен на фирми от други страни.

Освен това Анкара искаше да купи 100 такива самолета, но вчера Доналд Тръмп припомни, че доставката на първите елементи на С-400 де факто означава забрана за Турция да купи тези самолети. Тръмп обаче все пак изтъкна, че има добри отношения с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Финансовите загуби за Турция от изключването й от програмата ще съставляват около 9 милиарда долара, поясни заместник-министърката на отбраната на САЩ Елън Лорд, отговаряща за закупуването на военна техника и тиловото обезпечение, предаде ТАСС. За да се премине към замяна на доставката на компонентите, които сега са били произвеждани в Турция, ще бъдат похарчени 500-600 милиона долара, допълни тя.

Лорд потвърди, че е започнал процес по отстраняване на Турция от програмата за самолетите F-35 и допълни, че всички турски пилоти, обучаващи се по нея, а също и инструкторите, които сега се намират в САЩ, са длъжни да напуснат страната.

Лорд каза, че турското изваждане от програмата ще приключи до март 2020 г., предаде ДПА. Заместник-министърката не коментира дали Турция би могла да се върне в програмата, ако се откаже от руските ракетни системи.

Заместник-министърът на отбраната на САЩ Дейвид Тахтънбърг, отговарящ за политическите въпроси, пък каза, че решението дали Турция да остане член на алианса след закупуването на руските системи С-400 трябва да се вземе от самият алианс и не е прерогатив на САЩ, предаде ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добро утро нали знаете коя 100 годишна партия ще загуби изборите
255
9
 
3
 
! Отговори
Комшията преди 4 години
Гнусния доктор-убиец от Пловдив дали е спал добре? Напил ли се е за да отпразнува? Цял град го знае този, а сега и убийство му опростиха. Сеинщина!
254
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе рано или късно Турция ще купи и Ф35.. Нека малко да се успокоят нещата..
253
5
 
6
 
! Отговори
Крамер преди 4 години
Така на майчин език ако може да са изкажа!Боли *** между чатала кво става у турчулистан.
252
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха сега и с Фолксваген
251
1
 
6
 
! Отговори
преди 4 години
Да ги дадът на нас,ние нямамае с 400
250
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Ердоган.Сега американските ВВС, па и повечето натовски, ще тренират на включени С-400. Ще им преслушат всичките честоти к сигнали, докато ги надтройват. Браво, браво! Доставяйте, братушки!
249
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е казано, че няма да купуват части за Ф-35 от Турция. Просто няма да им дават самолети.
248
3
 
13
 
! Отговори
българин преди 4 години
до 265..Не моето момче.Не съм турчин.Нито "комунист"! -:) Просто НЕ съм американофил като теб! -:) Имам глава на раменете си и мога да мисля сам! Шаблонните "лозунги" на Америка в омраза към Русия.При мен просто НЕ ВИРЕЯТ! Аз познавам събитията и преди 30 г..Ти обаче знаеш САМО СЕГАШНИТЕ! А за разликата.Едва ли се сещаш! -:)
247
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То човек дето сам си го направи никой друг неможе да му го стори Дано поне фecовeте произвеждат тесли че без тоя технологичен инструмент сделана (руска)техника не тръгва
246
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дано поне анадолците имат тесли че със сделана работа ще им трябват
245
0
 
4
 
! Отговори
nyakoi si преди 4 години
До Kroma be selyanin ,ti vmesto da umuvash nad turskite problemi se napini malko virhu problemite naBG ce e vblatoto ,
244
1
 
0
 
! Отговори
sori преди 4 години
До Анонименfantazirash li si .....ha ha ha
243
4
 
18
 
! Отговори
българин преди 4 години
Разумно решение на Турция! А и защо са им летящи Американски кошници за милиарди.При положение.Че могат да свалят всичко движещо се във въздуха.С Руските С 400? -:) Да го под вода Америка! -:) Ха хаааах...
242
0
 
11
 
! Отговори
999 преди 4 години
ГОРЕЩА И ПОСЛЕДНА ИНФОРМАЦИЯ ОТПРЕДИ БРОЕНИ МИНУТИ !!!ТРЪМП В ИЗЯВЛЕНИЕ ПРЕД МЕДИИТЕ - " ЗА СЕГА НЕ МИСЛЯ ДА НАЛАГАМ КАКВИТО И ДА БИЛО САНКЦИИ НА ТУРЦИЯ ЗА С 400 !!! "ХАЙДЕ БЕ И ТАЗ ДОБРА !!!!МИ ТО ЩОТО ОДЕВЕ ИМАШЕ ИЗЯВЛЕНИЯ НА ВОЕННИЯ МИНИСТЪР НА ТУРЦИЯ,КОЙТО КАЗА ЧЕ ОЧАКВА ОФИЦИАЛНО ДА ГИ ОБЯВЯТ ЗА ВЪН ОТ ПРОЕКТА,СЛЕД КАТО РУСКИЯ МИНИСТЪР ЗАЯВИЛ ДНЕС,ЧЕ СА ГОТОВИ - АКО ТУРЦИТЕ ПОЖЕЛАЯТ ДА ЗАПОЧНАТ ДА ИМ ДОСТАВЯТ РУСКИТЕ СУ-35 !
241
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като турция не ги ще Ни е ще ги Вземем 100 бр Ф35 са си бая сериозна авиосила 5 поколение
240
1
 
3
 
! Отговори
Якоб Кедми преди 4 години
Турция че участва в програмата Ф35 участва ...ама дай да не надценяваме какво правят заводите TAI определено не тай файтъри а 358 чарка от който едва 36 са само в Турция и то нее като да немогат ако вече НЕ са им намерили алтернатива ...не Бая раздутите гупости препечатани от ТАСС
239
2
 
12
 
! Отговори
999 преди 4 години
И СЛЕД КАТО ПРОЕКТА Е ПРОСТО И САМО ЗАМРАЗЕН - Е ТУРЦИЯ СТАНА ГОЛЯМА ВЕЛИКА СИЛА БЕ !!!!НЕ САМО В БЪЛГАРИЯ !НЕ САМО В ЕВРОПА !ВЕЧЕ И В САЩ, ТУРЦИЯ ЩЕ БЪДЕ ОСНОВНА ТЕМА ВЪВ ВЪТРЕШНАТА ПОЛИТИКА НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА!Е ТУЙ ЕРДОГАН Е ГОЛЯМА РАБОТА!ЕВАЛА МУ ДАВАМ !
238
0
 
12
 
! Отговори
999 преди 4 години
ГОЛЕМИ ПРИКАЗКИ, ГОЛЕМИ ИЗХВЪРЛЯНИЯ!!! АКО РАЗБИРАТЕ АНГЛИЙСКИ ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВЕДНЪЖ ПИСМЕНИТЕ ИЗЯВЛЕНИЯ НА БЕЛИЯ ДОМ И НА ПОСЛЕДВАЩОТО НА ПЕНТАГОНА. ИЗПОЛЗВА СЕ ДУМАТА"ЗАМРАЗЕНИ" - А НИКЪДЕ НЕ ПОСОЧВА ИЗХВЪРЛЯНИ.И КАК СМЕТНАХТЕ КОЛКО ЩЕ Е ЗАГУБАТА,СЛЕД КАТО ТУРЦИЯ Е ВЛОЖИЛА ЕДВА МИЛИАРД И ПОЛОВИНА В ПРОЕКТА.И МНОГО Е ИНТЕРЕСНО,КАТО ТУРЦИЯ СПРЕ ПРОИЗВОДСТВОТО НА 200ТА ТЕ ЧАСТИ И НЕ ГИ ДОСТАВИ НА САЩ - *** НАЛИ ЦЕЛИЯ ПРОЕКТ ОТИВА НА КИНО?!! ОТДЕЛНО МЕЖДУНАРОДНИТЕ РЕГЛАМЕНТИ ЗА НЕУСТОЙКИ!!!
237
0
 
0
 
! Отговори
Внимателно преди 4 години
НЕ Е ясно как Турция ще загуби 9 000 000 000 $ ако не плати суперскъпи самолети f35 /които са следени обемно от бази на военно терористичната мафия базирана на МАРС></Готвещи инвазия срещу Земята внедряват все по мощни системи за обемно следене вижте как над Руските Су 57 са кацнали летящи чинии и летят с тях.Имаги на клип в ютубе.