Бабите не са това, което бяха: Стратегия за активен живот на възрастните

След 40 г. всеки трети българин ще е над 65 г.
Обновена: 20 юли 2019 08:08 | 20 юли 2019 07:45,
62
Бабите не са това, което бяха: Стратегия за активен живот на възрастните
Снимка: Pixabay

През 2060 г. всеки трети българин ще е над 65 г., което е сегашната пенсионна възраст. Затова държавата готви Национална стратегия за активен живот на възрастните за 2019 - 2030 г.

Една от целите на правителството е хората да продължат да работят и над 65 г. Учене през целия живот, гъвкаво работно време и стимулиране на селския туризъм като заетост за хората над 55 г. са сред другите мерки. Държавата планира и създаването на фермерски пазари, на които възрастните да продават единствено собствена продукция.

Едва 9% от хората между 65 и 69 г. в България продължават да работят, докато в Естония този процент е 26,5, а в съседна Румъния стига 19,2.

“У нас минималната и средната работна заплата растат с около 10%, а пенсиите - с 5,7% , като доходите на пенсионерите изостават. Това е причината стратегията да насърчава хората да останат на трудовия пазар по-дълго, ако искат, и да няма дискриминация”, обясни Теменужка Златанова, началник на отдел “Демографска политика” в социалното министерство. В Смолян на 100 излизащи от трудовия пазар влизат едва 37 души, като средно за страната са 64-ма. Именно тази липса на млади работници, които да заместят пенсиониращите се, е причина да се търсят резерви във възрастните хора, пише "24часа".

За разлика от водещите държави в ЕС, където заетостта в групата 60-64 г. е над 50% , в България са 44,5 на сто при мъжете и 27,3% при жените.

“В новия период на Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси” една от важните теми трябва да бъде възрастната работна сила, защото няма млада. Защото българските работодатели през следващите 20 г. ще работят с по-голям дял възрастни. Единият вариант е с европейски средства да се финансира частично плащането на осигуровките или данък общ доход на възрастни, които са ментори”, обясни бившият социален министър и сегашен ръководител на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков.

Той обясни, че до 5 г. се очаква да се пенсионират около 40 000 учители, като част от тях могат да обучават новите си колеги. Нейков цитира и анализи на Световната здравна организация, че се очаква половината от родените след 1 януари 2018 г. да доживеят 100 г.

“Днешните 65-годишни са като вчерашните на 40-45 г. Бабите не са това, което бяха”, каза още Нейков. Той е категоричен, че възрастните не само могат да помогнат в кризата с работните места, но и че те имат най-голям принос към осигурителната система.

По данни на Националния статистически институт в края на 2017 г. лицата на 65 и повече години са 1 481 908, или 21% от населението в страната. Всеки трети възрастен българин живее на село.

Едва 1,9% от възрастните у нас спортуват, докато средно в Европа физически активните са 10,7%. Достъпът на възрастните хора до информационни и комуникационни технологии и интернет е 22% при 50 на сто в останалите страни от ЕС. Заради това се обмислят дори курсове за IT ограмотяване на възрастните.

Половината от хората над 55 г. пък са с лошо психично здраве, докато в ЕС 63,9 % в тази категория казават, че са в добро. Голяма част от хората над 65 г., запазили способност за самостоятелен живот, страдат от сериозни здравословни проблеми. Влошава се общото състояние на тези, които постъпват в специализирани институции. За да се справи с проблема, държавата предлага групи по самопомощ - здравите възрастни да обгрижват връстниците си, които са болни и безпомощни.

На последно място в ЕС сме по брой възрастни, които участват в обществото. То можело да бъде насърчено чрез създаване на повече възможности за доброволчество и гражданско участие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: възрастни хора
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
5
 
2
 
! Отговори
живота е борба преди 4 години
Аз пък не мога да разбера тези които бързат да се пенсионират.Като вземат пенсия и вече чакат да умрат.Къде по-добре е човек да се чуства полезен.Това е извратеното от социализма поколение от което ще трябва да изчакаме да се освободим. Едва тогава може да се очаква подем в обществото.
49
6
 
5
 
! Отговори
Генна преди 4 години
Светът се глобализира , а българите скачат като обезумели - нищо особено. След 2060-та година в Бг може да се говори на хинди или на урду или на кантонски. Нали за това скачаха мильоните по улиците - да има глобализация. Те това е - свиквайте.
48
2
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
sled kato pensionerite triabva da pomagat v krizata s rabotnite mesta ,znachi smiataite dokade sme ia dokarali ! Sahto kato germanskite fashisti v kraia na voinata da polzvat detsa za voinitsi ! Kogato hora kato profesor I. Hristov ot godini preduprejdavat ,che Balgaria e strana sas zatihvashti funktsii ,upravliavashtite mu se prismivaha I go narichaha "cherven shaman" kakvoto I da razbirat pod tova opredelenie !Za po- budnite balgari e kristalno iasno ,che e tochno taka .Vreme e za Naroden Sad!
47
0
 
8
 
! Отговори
хиляди лв. преди 4 години
Да смятаме ли пенсиите в Народното събрание и в Президенството.
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ясно. Политиката е жалки пенсии и живот на ръба на глада и така пенсионерите ще имат мотивация да работят!
45
3
 
10
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Че е трагично положението на българските пенсионери,то е ясно ,особенно на тези,които са се разбирали с работодателите си, през последните десетилетия да получават заплатата си на ръка,а осигуровките да са минимални.И въпреки това свое тежко положение,по-точно трагично,продължават да мятат през балкони по 30000-40000 или 100000лв.Ами министъра на финансите само това чака,за да заяви,че жизненият статус на пенсионерите се е повишил още някой данък няма да е излишен
44
1
 
7
 
! Отговори
Новият им девиз преди 4 години
- Ела на бабешка седянка - пробий като баба-хакер сигурността на НАП или някоя банка!
43
2
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Хакерите са баби пред нашите баби-хакери!
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А вие давате ли си сметка че през 2060 години над половината от днешните хора няма да са живи.През 2060г. българския народ няма да има почти нищо общо със това което е днес. Това ще са съвсем други поколения които ще носят предимно ромско-турски гени. през 1960г. белите етнически българи ще са малцинство.
41
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова ли държат пенсиите ниски? Да доработват, за да преживяват?
40
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А дали няма да е по-добре да се раждат повече работещи? Моля се за етническо български бейби бум на 21 ви век
39
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение от 41:Има и дядовци и баби, които НЕ искат да знаят нищо за своите си внуци или пък не ги е грижа за определени техни внуци. Има дядовци и баби, които освен децата си, делят и внуците си. Тези внуци, които не са любимци на дядовците и бабите по бащина и майчина линия, биват пренебрегвани. Но такива внуци не трябва да се притесняват от това, че не са любимците. Има и такива случаи в които дядо или баба посяга ( даже и сексуално) на своето внуче без знанието на родителите му.
38
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" Бабите не са това, което бяха: Стратегия за активен живот на възрастните " Днешните баби са станали НЕбаби. Общо взето извратена работа. Едно време бабата и дядото са се радвали на внуците си. Сега обаче не е така. Има снахи, зетове , синове и дъщери, които не дават своето /своите си дете/ деца на родителите си. Има свекъри и тъстове, които се оплакват, че не могат да видят внуците си. Има и снахи и зетове, които се стремят да направят детето си българче в англичанче / американче
37
1
 
10
 
! Отговори
Дядо Къню преди 4 години
38 ми.Не се притеснявай. Останалите читави що годе 1млн трудоспособни и те ще се изнесат на запад.
36
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дебеловратите бизнесмени изгониха три милиона българи от България и сега търсят кой да им работи и като няма кой друг, стигат до пенсионерите - вдигат пенсионната възраст, за им работим като роби до гроб.
35
0
 
23
 
! Отговори
Анна преди 4 години
Забелязвам, че въпреки очакването пенсионерите да продължат да работят, на тях не се гледа като на хора - здравите щели да обгрижват болните си връстници - че откъде накъде? Ще ставам болногледач на някакъв дърт проклетник, само защото и аз съм дърта и някой е решил да ме ангажира? Или ще гледам разглезени деца! Гледането на деца е най-изчерпващата силите работа и ме е за стар човек, ама ако някоя работа никой не ще да я върши, хоп - ще я дадем на пенсионерите!
34
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия пенсионерите пътешестват в различни дестинации. Тука пенсионерите се чудят как да си платят сметките, лекарствата, и да останат за храна за цял месец.
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 40 години всики 3-ти ще вика ооо наборе.
32
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудно ми на интервю в ИТ фирма представителят на човешки ресурси 25-30годишна мадама как интервюира 70 годишен кандидат за работа и идва въпроса каква заплата очаквате или защо тази фирма или някой от другите стотина ултратъпи въпроси, а отвън стоят 25г кандидати без опит, та кого и за колко пари ще назначат.Абсурдите са все повече и се чудя ще има ли революция или пак чакаме освобождение отвън.
31
7
 
15
 
! Отговори
Виготура преди 4 години
Това го има по цял свят, хората, които стават пенсионери си намират примерно почасова работа, или се занимават с гледане на деца. Това, че са пенсионери, не означава че са умрели и могат да бъдат полезни и на себе си и на обществото. Доказано е, че това влияе положително и на психиката и на здравето. Друг е въпросът, че тук ще направят няколко програми, ще откраднат парите и накрая пак нищо. Гледаме го тоя филм непрекъснато.