Разследащите удрят на камък: Не могат да разбият паролите на Кристиян

Той и работодателите му не съдействали на разследването
Обновена: 20 юли 2019 15:07 | 20 юли 2019 10:27,
558
Разследащите удрят на камък: Не могат да разбият паролите на Кристиян
Снимка: Pixabay

Разследващите се сблъскали с тотален отказ за съдействие от страна на Кристиян Бойков и неговите работодатели, съобщи "24часа". Антимафиотите разследват теча на данни от НАП, при който изтекоха 3% от базата данни на приходната агенция.

20-годишният младеж, възпитаник на търговската гимназия в Пловдив, бе пуснат от ареста след 24- часово задържане срещу подписка. Причината - копираните лични данни на близо 5 млн. българи не били в критичната инфраструктура на приходната агенция.

Още по темата

Кристиян и работодателите му отказали да отключат лаптопа на младежа. При задържането му полицаите иззели служебния компютър на Кристиян, както и двата лаптопа в дома му. Както се и очаквало, те били здраво криптирани. Кристиян категорично заявил, че няма да даде паролите за достъп.

“Защо, след като уж бил невинен, отказва да съдейства и да отключи лаптопите? Какви ли тайни ще изскочат отвътре”, питат се разследващи.

До момента лаптопите все още не са отключени, но според криминалисти въпрос на часове, най-много до няколко дни е те да успеят да проникнат в тях.

“Имаме сериозни съмнения, че проведената уж като любителска акция може да надхвърли мащабите на една младежка проява за изява”, смята разследващ.

Екипът установил, че Кристиян първо пуснал информацията за криптирането на дисковете на компютъра си под пост на Емил Георгиев от партия “Демократична България”.

Според униформените младежът не е спирал да се занимава с хакерство.

Точно затова и не искал да каже паролите си. Те отричат твърденията на работодателите му, че е обучавал ГДБОП по киберсигурност.

Кристиян става популярен през 2017 г., когато хаква сайта на МОН, за да покаже, че достъпът до него е много лесен и всеки може да смени оценките си.

Ето какво обаче съобщава потребител с име Крuссс в сайта Хагер.бг на 12 юни 2017 г.: “Аз имах възможността да “бодна” keylogger флашчица на една разследваща компютъра, който беше XP... П.....а отиде до другия офис да вземе един документ”.

Затова и разследващите правят извод, че той е хакнал и компютъра на дознателката, която е говорила с него за пробива в системата на образователното министерство. Според антимафиотите зад никнейма Крuссс е именно Кристиян. Точно Криссс е един от файловете, насочили ГДБОП към него след хакването на данните на НАП.

Според разследващите след задържането на Кристиян негови близки и колеги изтрили публикациите му, те обаче се запазили в кеша на гугъл.

Часове след като излезе от ареста Кристиян вече беше активен в мрежата.

В петък по обед той публикува клип на популярна песен, озаглавен “Белезници” и написа: Добър старт на деня. Приятел пък го поздрави и се поинтересува: “Пуснаха ли те, дивак”.

В същото време мненията за младежа се разделиха на две. Приятелите му го наричат талантливо и умно момче. Разследващите го описват като самовлюбен и честолюбив, смятал, че знае всичко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


558
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
428
2
 
26
 
! Отговори
Dos\ преди 4 години
Такааам... от случилото се можем категорично да заключим 3 неща:1- "хакерчето" Християн е пълен лаик и аматьор, щом е оставил толкова явни следи, че и българските ченгета да го хванат. 2- След като такъв лаик и аматьор е успял да хакне системата, значи защитата е била на абсолютно аматьорско ниво3- Служителите на органите на държавата са супер некадърници, смучеши само като *** заплати от данъците ни, щом се молят на един лаик и пълен аматьор да им предостави доброволно паролите си!
427
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"И последната мода сред младежите е че никой не иска да записва магистратура по информатика понеже няма смисъл и на нищо ново няма да ги научат.."И на какво точно могат да те научат академици, които си мислят, че C++ продължава, да е крема на кремчетата, баш професора не знаеше, какво е гит, а лелката ползва думата "данна" и пеелтечи, като се опитва да обясни какво е ACID транзакция? Да, беше преди 4-5 годни. А и "Колега, с тая Ябълак не може да се програмира" ...
426
0
 
18
 
! Отговори
Държавата Лай...рия! преди 4 години
Той и работодателите му не съдействали на разследванетоКак да съдейства след като е обвиняем! Момчета наистина е право като казва че са много плиткоумни! Властите трябва да имат сайбър отдел със специалисти над възможностите на "хакера" но в България на власт са само плиткоумни връзкари - МИЛИЦИОНЕРИ!
425
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проверих се и аз ...И се успокоих, като се намерих.НАП нищо не знае за доходите и е добре, че ако узнае, ще вика ГДБОП и чужди агенции ..хихиии
424
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да вземат кирки и да ги разбият....
423
0
 
12
 
! Отговори
от СиднейАвстраляя преди 4 години
Инъче аз се намерих в изтеклия дъмп, има ме ЕГН-то името финансовата информация, но няма адреса ми. Докато моите роднини ги намерих и адресите дори. Има и в кой от приватизационите фондове сте с ония бонови книжки вкл. ви има и адреса къде живеетеИма и адресите и ЕГН-та на чужди граждани станали българи, не знаех че ЕНГ-то им започва с буква. Обаче няма данните на непълнолетните. Има всички останали български граждани вкл. и заплатите. Пенсионерте също. Игралите онлаин хазарт също ЕГН име и т.н
422
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изключително нагло хакерче!Вманиячено зомби да се вре в чужда кореспонденция ,в чужди сайтове и изобщо където няма право да пипа и изнася данни!Безогледно нахалство!Това да данни на български граждани ,как си позволява такова безочие!Съда го съжали и го пусна,но не е трябвало!
421
4
 
9
 
! Отговори
от СиднейАвстраляя преди 4 години
Ако е криптирал диска могат да разбият паролата само ако алгоритъма е 3DES наследник или Арк4 или блолфиш или бързия XXTEA. И то с много дълго чакане. Демек ако е ползвал стар софтуер за криптиране или слаб алгоритъм. Което искрено ме съмнява след като разбира материята. Затова най вероятно е сложил нкой AES алгоритъм или подобен дето няма разбиване 100 годиниИнъче GSM се прихваща с фалшива клетка, мидъл мен атака. Във Вашингтон е пълно с фалшиви клетки но са в частни имоти и немогат ги спрат
420
8
 
15
 
! Отговори
Прав е! преди 4 години
Това е лично пространство и те нямат работа там, още повече че е невинен.
419
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По добре да не ги отключват! Кой знае още какъв резил е стаен в тях! Я компромати за политици, я някой гербераст по пижама!
418
2
 
13
 
! Отговори
Макс преди 4 години
Как иначе разследващите да се оправдаят за некадърността си ?
417
1
 
9
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Е как не могат.Аз още вчера му хакнах паролата на две водки......
416
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не били отключени, а още при задържането казаха, че са ги иззели и в тях имало достатъчно данни за нанесеното вредителство!!!
415
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То не случайно онзи шут само броени дни по-рано говорише за "бял хакер". Откъде такъв човек с видимо толкова ниско IQ въобще е чувал това определение?!
414
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова ли ви е малко акълa, че не се сещате, че тия неща са предварително планирани, понеже трябва едни "наши хора" (както е модерно да се казва) да дадат на едни "ваши хора" едни пари по обществени поръчки за експерти по сигурността, обновяване на ИТ инфраструктурата, структурен "анализ", лицензи, сертификации, глупости, простотии, които обаче струват МИЛИОНИ взети заедно и вече са били обещани на някой и сега дават зор с вдигане на шум, че да се произнесе Бaце по-скоро да започнат.
413
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от ГерманияХахаха , обърка човека , виж пак кой е по испанските работи :)))) Аз не ти желая лошо , напротив съжалявам те !!!
412
5
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
До АнонименЗначи и ти си голям "специалист" ,розбиваш испански сайтове , полицията те вика на разпит и не може да отскубне нищо от тебе ?! Да ти се смее ли човек , или да те съжалява ?! Като си голям специалист открий ми IP-то на компютъра и адреса на който е регистриран , напиши ги тук ,че доста хора искат да ме открият и да ме пребият ! Направи им едно добро
411
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз друго се чудятози младеж няма ли един фейсбук или ютуб, за да напише един два параграфа, или да обясни с няколко изречения какво се случва и защо са го взели на подбив?аз ако бях, да кажа една, две думи, че съм невинен и да споделя спекуилации кой, кого, как и защо се опитва да ме натопи и какви евентуално са мотивитезащо се чака на български медии?
410
2
 
3
 
! Отговори
анон преди 4 години
Macbook не е Линукс дистрибуция, мой! ;)
409
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от Германия 445Вижте какво "германски" може да сте от Германия или от село Герман - не ми е ясно. Хартата по правата на човека въобще не е съчинявана в България, а във "възвишения" Запад. Така че да я спазваме. Съдебното дирене е СЪСТЕЗАНИЕ. По умния печели. Всичко е позволено - откровение, лъжа, шантаж, находчивост, честност, разкаяние, "кошаревски свидетели" и т.н. Но истинските виновници са кибер специалистите.