Разследащите удрят на камък: Не могат да разбият паролите на Кристиян

Той и работодателите му не съдействали на разследването
Обновена: 20 юли 2019 15:07 | 20 юли 2019 10:27,
558
Разследащите удрят на камък: Не могат да разбият паролите на Кристиян
Снимка: Pixabay

Разследващите се сблъскали с тотален отказ за съдействие от страна на Кристиян Бойков и неговите работодатели, съобщи "24часа". Антимафиотите разследват теча на данни от НАП, при който изтекоха 3% от базата данни на приходната агенция.

20-годишният младеж, възпитаник на търговската гимназия в Пловдив, бе пуснат от ареста след 24- часово задържане срещу подписка. Причината - копираните лични данни на близо 5 млн. българи не били в критичната инфраструктура на приходната агенция.

Още по темата

Кристиян и работодателите му отказали да отключат лаптопа на младежа. При задържането му полицаите иззели служебния компютър на Кристиян, както и двата лаптопа в дома му. Както се и очаквало, те били здраво криптирани. Кристиян категорично заявил, че няма да даде паролите за достъп.

“Защо, след като уж бил невинен, отказва да съдейства и да отключи лаптопите? Какви ли тайни ще изскочат отвътре”, питат се разследващи.

До момента лаптопите все още не са отключени, но според криминалисти въпрос на часове, най-много до няколко дни е те да успеят да проникнат в тях.

“Имаме сериозни съмнения, че проведената уж като любителска акция може да надхвърли мащабите на една младежка проява за изява”, смята разследващ.

Екипът установил, че Кристиян първо пуснал информацията за криптирането на дисковете на компютъра си под пост на Емил Георгиев от партия “Демократична България”.

Според униформените младежът не е спирал да се занимава с хакерство.

Точно затова и не искал да каже паролите си. Те отричат твърденията на работодателите му, че е обучавал ГДБОП по киберсигурност.

Кристиян става популярен през 2017 г., когато хаква сайта на МОН, за да покаже, че достъпът до него е много лесен и всеки може да смени оценките си.

Ето какво обаче съобщава потребител с име Крuссс в сайта Хагер.бг на 12 юни 2017 г.: “Аз имах възможността да “бодна” keylogger флашчица на една разследваща компютъра, който беше XP... П.....а отиде до другия офис да вземе един документ”.

Затова и разследващите правят извод, че той е хакнал и компютъра на дознателката, която е говорила с него за пробива в системата на образователното министерство. Според антимафиотите зад никнейма Крuссс е именно Кристиян. Точно Криссс е един от файловете, насочили ГДБОП към него след хакването на данните на НАП.

Според разследващите след задържането на Кристиян негови близки и колеги изтрили публикациите му, те обаче се запазили в кеша на гугъл.

Часове след като излезе от ареста Кристиян вече беше активен в мрежата.

В петък по обед той публикува клип на популярна песен, озаглавен “Белезници” и написа: Добър старт на деня. Приятел пък го поздрави и се поинтересува: “Пуснаха ли те, дивак”.

В същото време мненията за младежа се разделиха на две. Приятелите му го наричат талантливо и умно момче. Разследващите го описват като самовлюбен и честолюбив, смятал, че знае всичко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


558
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
388
18
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Сега да обясня на подрастващото поколение което коментира тук без да знае какво коментира и без да познава законите! Първо прокурорът повдига обвинение , след това те викат в следствения отдел на разпит и по закон си длъжен да съдействаш на следователите ,а не да се правиш на интересен и да не си отваряш компютъра , понеже това не е в твоя полза ,така доказваш ,че си гузен ! Следователите от своя страна ако сметнат че имат достатъчно доказателства , предават данните на съдия ,който образува дело
387
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С какво точно им е крив този човек на тъпанарите от държавните ведомства че не си разбират от работата за която им плащат, а именно да опазват информацията на държавата. Защо като са малки заплатите им, са се хванали на тази работа. Нали е малко. Толкова са умни, че и това им е много. Защо не ги привличат под съдебна отговорност за несвършена работа. Защо не ги осъдят заедно със началниците им. Прав е "руския хакер" в определението за качествата на властта. Шушумиги.
386
1
 
8
 
! Отговори
Ван преди 4 години
Кристиян може да е хакнал, може и да не е НАП, но определено се гаври с разследващите.Ако са скалъпили някакво обвинение, за да го сплашат е нормално да им откаже съдействие и да ескалира случая .Тока се замесват повече хора и е по-трудно да му спретнат постановка.
385
5
 
3
 
! Отговори
бита карта преди 4 години
Рано или късно ще ги отключат.Ще дойде ден,Русия гръб ще му обърне.И въздухът,във леден прахще се превърне . . И ще настъпикраят на света . . .
384
7
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
До АнонименЦитат от "привет от Германия" - "Щом са го привикали в следствения отдел значи има заповед от прокурора !"-вижте го *** какво е написал, значи само прокурорът трябва да даде заповед за да бъде разпитан някой заподозрян, те следствените нямат право да привикат за разпит никого без прокурорска заповед ?...........Ти счупи *** ме момче младо ! За да те привикат в следствения отдел трябва да има обвинение , а прокурорът е този който повдига обвинение ! Стана ли ти ясно ?!
383
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Лудото Ленче"-защо не си изписал нито едно име от шайката червени бандити от ГЕРБ бе ?Защото не ги смяташ за комунисти-крадливи ли ?Те от всички управлявали България след преврата на 10.11.89.г. са най-бездарните и крадливи червени утр'епки поставени от БКП да ни управляват !И червената лисица Костов не открадна толкова колкото тези измамници !То не бяха магистрали и ремонтите им, саниране без качество, европейски пари за земедлието, няма да ми стигнат разрешените букви за да изброя кражбите и
382
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цитат от "привет от Германия" - "Щом са го привикали в следствения отдел значи има заповед от прокурора !"-вижте го *** какво е написал, значи само прокурорът трябва да даде заповед за да бъде разпитан някой заподозрян, те следствените нямат право да привикат за разпит никого без прокурорска заповед ? Този "емигрант" е т'ъп ***'нгал !
381
0
 
4
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
...sprete s psevdo informatsiata !!!Tapotii a vdigane na tiraja ..Deto pisheshe edin kolega po-rano akoe istina I se nameriat 3-ma takiva na po 20 godini I s omraznoto I antibalgarsko pravitestvo e svarsheno !!! Izkaraite im bankovite smetki navred po sveta I v BG !!!Razni Peevcheta ,Domusi ,Dogani ,Kostovtsi,Al Iovtsi ,Ninovtsi,tsialata paplach ot parlamenta I partiite I naroda ako I togava ne vastane za da se izchisti ot tezi paraziti I predateli znachi s Balgaria e svarsheno !!!
380
5
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
До Бай Х*йАбе много си глубав бе байно ! Щом са го привикали в следствения отдел значи има заповед от прокурора ! Тебе без прокуроска заповед някой викал ли те е в следствения отдел да те разпитва и да те обвинява в престъпление ?!
379
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До "привет от Германия"-*** престани да ръсиш глупости и да се представяш за емигрант в Германия, ти си най-обикновено ченге /може би/в загиваща България оказало се 'адвокат" на безхаберието на мал'оумната разследваща полиция ! За да се "отворят" компютри са нужни доказателства, е не съмнения бе гл'упак ! И в Германия не е така както го пишеш, по това се разбира, че не си там и не само там не е така, а в целият "бял"свят не е така ! Стига драска тук простотии, излагацията ти е достатъчна !
378
2
 
13
 
! Отговори
Smurf преди 4 години
До привет от Германия Там е работата че май нещо разследващите губят резко желание да обвиняват. Съмнявам се че в Германия просто ей така без заповеди ще влизат по офисите и ще искат достъп до компютрите, защото в случая с Кристиян явно нямат нищо просто искат някой по желенаие да поеме вината и да спаси задните части на Горанов и Борисов
377
0
 
10
 
! Отговори
Бай Х*й преди 4 години
До привет от ГерманияТъп си на к0пеле ( да нямаш роднини в администрацията??? )!Никой няма право ей така да те спре и да иска да ти рови в нещата! За да се случи това трябва да има заповед от прокурор или в момента да се води някаква акция, която да позволява това. След като се откаже достъп до личните вещи, лицето може да бъде отведено в райнното и там да се извърши и опише обиска!
376
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от ГерманияМного си глупав , ако откажа ще ме арестуват . А и не може да сравняваш чанта с компютър. Да си го отворят бре ако могат .
375
4
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Следователите си взеха рушвета и ще потулят случая ! Ако този случай беше в Германия нямаше да остане без наказание за виновниците !
374
2
 
14
 
! Отговори
Бай Х*й преди 4 години
От къде на къде ще искат да си отключи службният компютър????Същият този човек, както и фирмата е подписал договор за конфиденциалност с клиентите, чиято сигурност тестват. Това може да са банки, ИТ компании, чужди правителства... на този компютър може да се съхраняват потенциално опасни данни за клиентите.. от къде на къде ще дават достъп на бай хyu от боп, прокуратура или къвто и да е... да мине сертифициране и одобрение при клиентите чийто данни се съхраняват на машината и тогава да иска дос
373
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SmurfНищо подобно . Пак прочети законите .
372
4
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
До АнонименЗа последен път ти казвам , не е задължение на заподозрения, да осигурява доказателства на прокуратурата , а точно обратното ...........................С една дума ,ако следователите кажат отвори си чантата понеже се съмняваме ,че вътре има наркотици , ти имаш право да не си отвориш чантата панеже не си длъжен да доставяш доказателства на следствието ! Тогава трябва да би бият 2 крошета в главата , да ти вземат чантата от ръцете и да я отворят ! Много големи умници се навъдихте
371
2
 
8
 
! Отговори
Smurf преди 4 години
Ами разследващите да си извадят прокурорско разпореждане и всички ще трява да им дадат всичко каквото си поискат и пароли и достъп и прочие, само че явно нещо разслезващите резко губят интерес да разследват така както повелемя закона а разчитат на разни самопризнания съдействие защото са им сини очите и прочие простотии тип МВР пикчърс
370
0
 
7
 
! Отговори
mudyu преди 4 години
щом са го пуснали след 24 часа, значи имат дедовия. ей немски турчин, даже и да е виновен, трябва да го докажат. много ти се иска народен съд, *** мр сно
369
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
408-ми, мисълта ти ми показва произходът ти - Столипиново !