1,3 млрд. тона храна – на боклука, а милиарди гладуват

Европейски проект ще ни учи как да разхищаваме по-малко
22 юли 2019 22:34,
32


Всеки един от 10 човека страда от недохранване, а 1,3 млрд. тона храна отиват на боклука годишно. Това количество е достатъчно да нахрани 3 млрд. души.

И докато храната се оказва излишна предимно в по-богатите страни, то недостигът засяга най-много развиващи се икономики в Африка и Азия.

Европейският проект "Твоята храна" се бори именно с този проблем. Целта на проекта е да достигне до 2 милиона граждани на Европейския съюз от България, Естония, Латвия, Литва, Румъния и Хърватска.

Посланието е за нуждата от разумно ползване на храната и в следващите две години ще се разпространява в България чрез учебни игри, онлайн тестове, демонстрационни готварски курсове и други събития с практически съвети за промяна на всекидневното домакинство.

"Има начини да планираме по-добре порциите, дажбите, или да намерим начин да оползотворим остатъците от храната", посочи пред предаването "Директно" Росен Василев.

Не е никак малка и сумата, която се разхищава по този начин, допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"обидни епитети"НПО-активист е диагноза, ако го разчиташ като обида, проблемът си е твой.Между другото, за колко време успя НПО-то да те довърши така категорично в главата? От академичен интерес питам.Българинът си е съвсем нормален човек, способен на съпричастност. Просто е достатъчно умен да не се хваща на сълзливи кампании, които целят да напълнят нечии чужди джобове.
29
0
 
4
 
! Отговори
Веско преди 4 години
Абе що така, все за нашия регион ни подготвят програми, конвенции и ограничения? А тези които имат нужда стават все повече!
28
3
 
0
 
! Отговори
До 26 преди 4 години
Ох, дрОгарьо, толкова ли ви се изчерпва речничето за обидни епитети, че стигнахте до "НПО активисте", без отново да имате точно идея какво е обидното! Вина не вменявам, но съпричастност и емпатия не откривам във вас ***, дето се наричате. Знам ви вас с кроткото живеене, оплюване на всичко, но стане ли издънка в територията, дъжд завали, градушка удари, улица да се поправи, църква, болница да реставрира, *** почва нагло да се оглежда. Някой трябва да му плати, че е безмозъчен и крадлив.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Може и биологично човек да те наричат"Спорно е дали запенените НПО-функционери принадлежат към човешкия род. С тоя кипящ патос си готов за един нов Торквемада.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питайте предаването Мастър шеф, как да пестите храна.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Но ганьовистанеца, не се и интересува каква е и тази год сушата в Източна Африка "НПО-талибане, "ганьовистанеца" не я е предизвикал сушата. Не е предизвикал и войната в Афганистан. Не е и обрал целия свят. По принцип, *** си живее кротко и на никой не пречи.От друга страна има едни други, които са в дъното на доста от описаните "трагедии". Смачкали всичко, после някой друг да вади кестените от огъня.Стратегията за насаждане на вина е белег на сектантска индоктринация.
24
1
 
9
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Интересно как грубо се нарушава първия природен закон, няма храна популацията намалява, това важи за абсолютно всички животни на тази планета. А видиш ли африканците колкото са по гладни повече стават! Това е феномен, необясним за науката. Предлагам да си спазваме природните закони, особено който не работи не трябва да яде.до кога ще ги дондуркаме а да се развъждат като ***! Точно като нашите ***
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Бг защо я хрантутят тогава"Кой хрантути България бе, лоботомист? Западняците окрадаха всичко, което не беше завинтено за земята. Взеха ни и най-ценното - хората, за без пари. Които сме тук БЪЛГАРИ си работим и се издържаме, никой не е виснал на помощи.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"На ***" ??? - друг път , всичко идва в Бг и се продава - дОпета от шунки и колбаси , размразени и химически натъпкани меса и риби ,всякви препакетирани сирена
21
0
 
9
 
! Отговори
Ъ-хъ преди 4 години
Бързо ги нахранете тези 3 млрд в Африка и Азия, та да могат да се размножават по успешно и след 10-ина години да станат 6 млрд.
20
4
 
5
 
! Отговори
В заключение преди 4 години
Ако има една основна черта на масовия нашенец, която най-много ме отвращава със безпардонната си арогантност, това е безочливостта му към собствения му мързелив, измамнически манталитет, когато заклеймява други, чийто проблеми са му напълно непонятни. Още един пример, земеделски, за безкрайна наглост! Прословутата ни Българска Роза! На безпринципния бг земеделец му е по-изгодно да си уреди по онзи начин, че е бракувана, да получи обезщетение от ЕФ, отколкото да плати на работници да я берат.
19
5
 
3
 
! Отговори
До 19 преди 4 години
19и, те и африканците ги крадат от столетия, че дори за роби са ги крали, но тва балканското ти шкембе едва ли ще трогне. наште кратуни си ги крадат собствените ни избрани бг кратуни. В резултат, за да не настане мор по мат'риала, ЕС субсидира мутро-земеделието в бг. Но понеже българинът винаги търси далаверата, така се раждат и зърнените босове, които се обогатяват с евро пари, отглеждайки "пшеницата ни" за да не гладуваме. Като онзи кроманьонец, дето кри Очите в Турция.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брей голяма смешка нас ни хранели ???!!! Ми ако не ни крадат толкова много ще има предостатъчно и няма да останем гладни.Ето има статистика че тази година добива на пшеница ще е с рекордни нива хранели ни ха ха ха майтапчиии сабахлем на рано !!!!
17
10
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 4 години
Бг защо я хрантутят тогава, когато нито война, нито суша, нито някакъв природен катаклизъм я е сполетял! От мои пътувания и живот в чужбина и у нас, абсолютно не мога да твърдя, че българите са по-работливи от африканците примерно! Мисля, че обикаляйки из територията ни, това просто е ОЧЕВАДНО! Но ганьовистанеца, заровен в собственото си дребно битие, не се и интересува каква е и тази год сушата в Източна Африка, диктатурата на Еритрея, и какво е прокси-война, съсипваща Афганистан вече 30 год
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едни пари ще потънат в едни джобове това ще стане а ефект никакъв.Ако искаше държавата щеше да направи всичко възможно да подпомогне и стимулира хранителната банка/ даже не зная още дали я има и то май само в София/.Който има излишна храна от заведения и други я носи там и организаторите я разпределят на нуждаещите се !Във всеки областен град направиха приюти за кучета, но за хора има ли и защо няма ? Нуждаещите се да получават храна и подслон, а хранят кюпеците защото от запад вият затях а хора
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е че другарят Борисов и внуците му не гладуват.
14
0
 
16
 
! Отговори
До До 11 преди 4 години
Не е нищожество онзи, който е достигнал по-висока степен на развитие благодарение на труда си. Именно защото ценят труда, хората не желаят да хранят даром индивиди, до които са достигнали и мисионери, и просветители и са им обяснили що е това просвета и какво се постига чрез труд. Но това не е стимулирало онези.Не си забелязал, че по-долу се предлага да се помага там, където е имало тежки бедствия. Само ти си сложил 1 минус. Хората са готови да помогнат, но не и да хрантутят безотговорни лентяи
13
0
 
15
 
! Отговори
Продълж. на 13 преди 4 години
Наблюдавали какво се случва през 4-те години. Храната била взимана до трошичка, никой не гладувал. Лекували се при местните шамани, а в новите медицински пунктове отивали само при най-тежките случаи. Около 30% от децата ходели на училище, но не всеки ден, а когато отидат, рядко някой присъствал от самото начало на учебните часове чак до края им. Кондоми никой не пожелал да ползва.Резултатът бил: Продължителността на живота се увеличила на 17-18 г. Умирайки, почти всеки оставял по 5-6 сирачета.
12
0
 
13
 
! Отговори
До 8,10-за кондомите преди 4 години
Припомням резултатите от 4-годишна благотворителна програма в един от най-бедните район на Африка, с продължителността на живота 15-16 г. и умирайки, почти всеки оставял по 3-4 сирачета. Значи са започвали да се размножават още на 11-12 г.Програмата включвала абсолютно безвъзмездно осигуряване на 4 неща: Предостатъчно храна за всички; медицинска помощ; учебни центрове, достатъчни да обхванат всички деца; кондоми. И принцип - местните да ползват от тези помощи доброволно, без принуда. (Продълж.)
11
11
 
0
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
Е при теб няма нужда, докато те хранят от ЕС, нещо да кастрират в импотентната ти същност! Ей, *** деградирали! Не сте видели глад, суша и мор, но не по собствени заслуги, а щот окаяната и окрадена от вашите избранници територия, от 80 год. хитричко се урежда на хранилка, както преди това 500 год. со кротце - со благо си е кротувала на сянка, възползвайки се от късмета си, че създателите й, преди мнооого год са избрали една от най-плодородните земи на земята. Неблагодарни профани безсрамн