4-дневна работна седмица? Невъзможно засега, липсват кадри

В близките 10 години нямало как да стане, защото населението намалява
Обновена: 23 юли 2019 20:51 | 23 юли 2019 20:15,
78
4-дневна работна седмица? Невъзможно засега, липсват кадри
Снимка: БулФото

Масово преминаване на българските фирми и институции към 4-дневна работна седмица е невъзможно поне в следващите 10 години заради липсата на достатъчно работна ръка. Това е позицията на бизнеса и на синдикатите, съобщава "24 часа".

Казусът влезе в полезрението на обществото след като русенска компания обяви, че е въвела 4-дневна работна седмица с 3 почивни дни и без да се намаляват заплатите на служителите.

Още по темата
"Има много малко възможности за въвеждането на тази практика. Русенската фирма е консултантска, а тези дейности могат да се извършат и в извънработно време, работата да се свърши за 4 денонощия", казва председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, но допълва, че положителният ефект би бил по-сериозна мобилизация на работниците.

"Това обаче е напълно неприложимо в индустрията, където на много места се работи 7 дни в седмицата по 24 часа на 4-сменен график. В общия случай, ако се мине на 4-дневна работна седмица, това означава 20% по-ниска производителност, съответно с 20% по-малки доходи", категоричен е той.

В администрацията, здравеопазването и съдебната система пък тази работна схема щяла да означава назначаването на допълнителни хора, по-големи разходи за заплати и вдигане на данъците.

"Ние имаме недостиг на човешки ресурси и все по-често поставяме въпроса за премахване на безсмислените ограничения за извънреден труд. За 4-дневна работна седмица говорим, когато има икономическа криза, но по-добре да не стигаме дотам", изтъкна Васил Велев.

Според представителите на синдикатите пък трябва да се внимава при по-кратка работна седмица да не пострадат заплатите на служителите.

"Така както е описан, случаят от Русе изглежда привлекателен, защото не е за сметка на по-дълъг работен ден и по-ниска заплата. Не очаквам това да стане масово в България, поне не в близките 10 години, защото в момента България продължава да се обезлюдява", посочи икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Тя подчерта, че в следващите години липсата на кадри ще бъде осезаема в почти всички сектори. Григорова даде за пример, че преди време мексиканският милиардер Карлос Слим въведе в една от компаниите си 3-дневна работна седмица.

"Това обаче стана с 11-часов работен ден и при положение че служителят се пенсионира на 75 години. Детайлите са ключът, защото не можем да кажем, че 4-дневна работна седмица е добре, ако през това време те изтощават максимално", категорична е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
3
 
! Отговори
Икономист преди 4 години
Има решение на липсата с кадри
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
направо сме го втасали с 4-дневна работна , тужур брато.
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този пък ще маха безсмислените ограничения за извънреден труд! Не стига че остави хората без празници, ами и сега и ще маха извънредния труд !Мноооого още кадри ще ти липсват на теб!
59
1
 
7
 
! Отговори
икономист преди 4 години
И не е само това проблемът. Трябва да се въведе безусловен базов доход, или по-точно минален базов пакет от продукти и услуги, който да се дава на всеки гражданин след определена възраст. С него трябва да бъдат премахнати пенсиите и другите социални плащания. Абсурно е да работим до над 70 годишна възраст(както се очертава), за да може в НОИ да се акумулират достатъчно средства за пенсия, след като и без това ние като обществе произвеждаме продукти в излишък. Парите ги има, но са при капиталиста
58
1
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До икономистВиждам, че дежурня цъкач на минуси пак се е изявил. Жив и здрав!
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЛЧНИ КАПИТАЛИСТИ
56
2
 
5
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Eстествено, че е възможна 4-ри, а защо не и тридневна работна седмица. Велев явно не разбира, че ако се намали работната седмица, има реален шанс неактивните на пазара на труда, да се влеят в редиците на работещите. Така няма да има недостиг на хора. Нещо повече, ако в България не бъде намалена работната седмица, а същото бъде сторено в голяма част от развития свят, ще има сериозна опасност от изтичане на кадри в чужбина. Кой ще е тоя будала, който ще иска да бачка 5-6 дни?
55
2
 
7
 
! Отговори
РМ преди 4 години
У нас никога няма да се случи това заради корумпираните чиновници и политици. За тях трябва да има милиони, а хората да си броят стотинките за храна, да плащат европейски сметки и цени. Не случайно в цял свят сме известни като работещите бедни (роби).
54
2
 
4
 
! Отговори
ananio преди 4 години
За да изплуваме ни трябва 8-дневна работна седмица.
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
20% намаляване на производителност ? Това предполага, че всеки ден се дават точно по 20% за 5 дневна работна седмица за да стигне цифрата до 100% в петък. Всеки който има и месец трудов стаж ще ви каже, че това е констатация която може да се направи само в академичните сфери. Доколкото има разпределение на работата особено в контекста на дейността в офис, това разпределение е далеч от оптималното. С други думи същият продукт може да се сбие и в четири дни. Това ги дразни, че хората не са мравки.
52
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До на тея дзифтариПри 12% безработица според теб колко инженери с опит има свободни на пазара? Хора с чужд език за секретарска работа? Опитни учители и т.н.? А колко от безработните са хора, които не биха искали да почнат при нормална заплата или да научат друга професия, т.е. са трайно безработни, дето примерно са минали някъде да отчетат 6м и пак да търчат на борсата?12% безработица значи липса на кадри с квалификация. При липса на производства, където трябват хора за конвеер с 0 опит....
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тоя остава му време за"бизнес"след непрестанният рев и обиколки по медиите.
50
7
 
5
 
! Отговори
бели роби преди 4 години
Такива сме били и такива ще си останем! До там ни докараха братушките!
49
1
 
14
 
! Отговори
инженер преди 4 години
работих в частна фирма за 900 лв реших че ми стига купих си най елементарните машини и какво се оказа същите пари ги изкарвам за 3-4 дена мах без да си давам зор при 10 дена работа на месец съм си големец
48
1
 
8
 
! Отговори
швейцария преди 4 години
Там се работи до четвъртък а петък се води за празник на някой светия и работен ден!
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Работи в чужбинаТам е истината! Нямаш друг друг избор! За седене вече никой не плаща!
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези наши пишман бизнесмени ли да ви кажат. Те вече не си знаят милионите , а в частните фирми ,в по-вечето от тях хората работят не по 8 а по 9 , 10 часа за мижавите 600, 700 лева !И ако си мислите че бат ви Бойко не знае......
45
1
 
14
 
! Отговори
Работи в чужбина преди 4 години
Еми като давате средна работна заплата като в Русия - как няма да липсват кадри. Много ясно, че всички заминаха да работят на запад.
44
1
 
28
 
! Отговори
8 преди 4 години
Липсват кадри , защото именно вие ги прогонихте в чужбинаа с ниските заплати и те никога вече няма да се върнат към мизерното ви заплащане !Освен това , чакате нагатава за кадри ,както при соца , ама "клати ми се ръката "!
43
4
 
25
 
! Отговори
на тея дзифтари преди 4 години
все кадри им липсват ... 12% безработица имаме обаче на тези необразовани и некадърни търгаши и селски хитреци наричащи себе си "работодатели" све кадри им липсват ...национализация и затвор за вас - ето това е нужно на България !!!