За по-малко бежанци към Европа - даваме 200 хил. евро помощ

Целта е да се подкрепят икономиките на страните на произход
19
За по-малко бежанци към Европа - даваме 200 хил. евро помощ
Снимка: архив, БулФото

200 000 евро хуманитарна помощ отпуска България за намаляване на миграционните потоци към Европа, реши правителството.

Кабинетът одобри на редовно заседание днес решение за Споразумение между Европейската икономическа банка и правителството на България.

С него България се включва в Инициативата за икономическа устойчивост, която осигурява и финансирането на проекти в страните от Западните Балкани за преодоляване на причините за засилена миграция към европейския континент.

Инициативата за икономическа устойчивост е проект на Европейската инвестиционна банка в сътрудничество с Европейската комисия. Тя е в отговор на искане от Европейския съвет за бързо мобилизиране на допълнително финансиране в подкрепа на страните от южното съседство и Западните Балкани.

Хърватия, Италия, Литва, Люксембург, Полша, Словакия, Словения и Великобритания са обещали да се включат в инициативата, която има за цел да повиши икономическата устойчивост в страните, от които идват мигрантите.

Инициативата ще подпомогне Западните Балкани, както и Алжир, Египет, Йордания, Ливан, Либия, Мароко, Палестина и Сирия чрез осигуряване на инвестиции в критична инфраструктура и насърчаване на подобрено предоставяне на обществени услуги и социална защита.

ЕИБ се стреми да увеличи финансирането си с 6 млрд. евро за период от 5 години (те ще бъдат добавени към вече предвидените 7.5 млрд. евро) и да насърчи допълнителни инвестиции до 15 млрд. евро.

Включването на България в инициативата представлява солидарен принос за справяне с най-сериозните предизвикателства, свързани с развитието, хуманитарните и миграционни процеси, възникнали в съседство на Европейския съюз.

Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на МВнР, предназначен за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: хуманитарна помощ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
мнение преди 4 години
нашата икономика кой ще я подкрепи да дават тези дето ги поканиха
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откачена работа.Тези пари подпомагат само организаторите на трафика на хора от Алжир, Египет, Йордания, Ливан, Либия, Мароко, Палестина и Сирия към ЕС.
11
0
 
14
 
! Отговори
Дедо поп преди 4 години
200х евро струват почти 2.5 млн патрона 7.62 за Калашник. Достатъчно е да се изстрелят една четвърт от тях по ***, и няма да се сетят да идват насам. И ще ни е бая по-еФтино!
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А на Боце, кой ще му даде пари та да спре Българските бежанци , бягащи от хубавия живот и ромските орди ?
9
0
 
12
 
! Отговори
Върха на айсберга преди 4 години
Това е само една малка част. ЕС, България включително, директно привеждат големи суми за "демократизирането" на държави от третия свят. Особено на арабските от Северна Африка. Най-официално се заделят от Европейския бюджет.
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отбиване на номера, а резултатът е предварително ясен- те потъват в джобовете на местната мафия там. Европейско лицемерие.
7
1
 
11
 
! Отговори
Неоколониалист преди 4 години
Може, бе, що да не може. Ама отсреща да получим от техните държави суровини, концесии, собственост. То без нищо и мама на тате не дава. Да не мислите, че САЩ, Англия, Франция благотворят безвъзмездно.
6
1
 
17
 
! Отговори
Честито преди 4 години
Ми да! Още някому трябва да слугуваме и робуваме. Как ли пък не!
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали ги поканиха, сега пък да плащаме да не дойдат. Това е просто изцеждане на пари. Де ги помощите за задържане на българите в България? Западняците ли са луди, ние ли сме продажни?
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ООН е една безмислена бездна за пари!!!!НАТО също,но това е друга тема!Специално ООН с какво спря развъждането на вечно недохранените?!?!?!
3
0
 
24
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Колко много неща можех да кажа с псуване,ако нямаше цензора .............
2
1
 
18
 
! Отговори
. преди 4 години
Ко? Не!
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бушмени да дават пари на други бушмени.Да се смеем ли или да плачем.