Проф. Тагарев: Бойно дежурство на F-16 - към края на 2024-та

Бившият министър на отбраната в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria
25 юли 2019 14:56,
41
Проф. Тагарев: Бойно дежурство на F-16 - към края на 2024-та
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Към края на 2024 г. може би ще видим първата застъпила двойка самолети F-16 на бойно дежурство със съответните подготвени екипажи. Кога ще можем да се освободим от МиГ-29 е малко по-сложен въпрос, но две или три години по-късно би трябвало да имаме и тази готовност. Това мнение изрази проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Дебатите около закупуването на самолетите F-16 бяха обширни. Часове наред в пленарна зала депутатите обсъждаха въпроса, а преди това и в комисиите. Реално тогава не бяха чути нови тези. Самият президент Румен Радев в мотивите към своето вето срещу ратифицирането на договора за американските изтребители F-16 отново се върна към същите тези и аз не очаквам при повторното обсъждане да се каже нещо ново", заяви проф. Тагарев.

Въпросите относно качеството на самолета са изчистени, разкри още той. "Лично аз виждам това като забавяне и разфокусиране на изпълнителната власт и ръководството на въоръжените сили от необходимостта от детайлна програма как ще реализират този проект и как във времето ще се изграждат различните компоненти на способности, за да може след години да изпълняваме функцията въздушно патрулиране и впоследствие овладяване за другите му роли. Но това е процес, който изисква координирани усилия", допълни проф. Тагарев.

"Става въпрос за 4 различни договора и за някои от тях сроковете изтичат в различен момент от време. Формално президентът може да наложи вето на промяна на Закона за държавния бюджет и през следващата седмица. Ако наложи вето, разбира се, едва ли това ще промени решимостта на управляващите, но те ще трябва да се събират през август", каза още гостът.

Този самолет ще бъде използван минимум 40-50 години, изтъкна бившият министър на отбраната. "Ние доставяме това, което е необходимо, за да стартираме овладяването му, първоначалната му експлоатация и боеприпаси за известен период от време. Моето мнение е, че избрахме възможно най-добрия самолет от това, което можем да си позволим, и то самолет в нова модификация. Третата страна сме, която ще го придобие", спомена още Тодор Тагарев.

По думите му сделката е изгодна и от гледна точка на бойните способности, които придобиваме, и от гледна точка на перспективата за поддръжка и експлоатация на този самолет до края на неговия жизнен цикъл.
Целия разговор гледайте ТУК.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
0
 
! Отговори
Алф преди 4 години
Абе, Тошко от кога започна да разбираш и от авиация, защо всички се правите на Медии, стойте си в кокошарниците и стига сте крякали, петел яйца не снася дай му да се пъчи и кукурига...
32
2
 
1
 
! Отговори
Грипен преди 4 години
Грипените щяха да додат по-бързо, да са 10 и на по-ниска цена. Има и друг европейски самолет, Юрофайтър. Кой ли вярва на професора
31
5
 
4
 
! Отговори
Патриот не от ВМРО преди 4 години
Г-н Професор,там е работата,че ние не можем,и небива да си позволяваме тези скъпотийки,зада задоволим егото на някого си,и да сведем главички пред янките.
30
3
 
6
 
! Отговори
fermera преди 4 години
През 2016г министър Николай Цонев каза че 3 самолета дежурят на стоянка, два трябва да са в резерв. Тези машини не може да се пипат за друго. Като прибавите и 1 в ремонт стават 6.Ще ни останат два за обучение.Интересно кой лъже.Аз мисля че е Тагарев.
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според ТАСС Су-84 няма да разполага с ракети, а единствено с лазерно оръжие както за атака, така и за защита
28
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2025та на въоръжение влизат МиГ-41 скорост 4500км/ч и Су-84 стелт безпилотен изтребител от 6то поколение с възможност да лети в най-горните слоеве на атмосферата до 50 000м височина
27
2
 
10
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Тагарев рибата е още в морето... не слагай тигана на котлона.
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тогава бат'бойку ща дежури с джипа.
25
2
 
10
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
Комисионна се дава за свършена работа.Един взема парата ,друг комисионната и си отива а...ние плащаме .
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пита се защо Турция иска F35 a ние Ф16 и те до 2024 ще са морално остаряли.Вкарахме *** на Европа като коли сега на Америка самолетите.
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щели да се използват 40-50 години. Явно Бойко иска да се увековечи както бай Тошо с тежката промишленост. Видяхме какво стана.
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де защо ни е тази армия.Отгоре отдолу на запад само НАТО.С кой ще се бием и от кого ще се пазим като никой не ни иска дори мигрантите бягат от тук.
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първата двойка самолети очакваме към края на 2024г,останалите двойки по всяка вероятност след други 6год. и така до към ..2042г.Иначе американците искат парите предварително!
20
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
4млрда лева за 8самолета!!!А,ще купуваме още 8 отново 4млрда!Обещано е на флота нови кораби,и там още 5-6млрда!А,иначе пари за лекари,мед.сестри няма,повечето пенсионери живеят с 250-300лв.!А,уж сме нямали ,пари да построим АЕЦ,,Белене"!
19
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10Светът не се върти около пенсионерите, но съм сигурен, че живееш в панелка или къща построена от същите тия пенсионери.
18
1
 
5
 
! Отговори
50419 преди 4 години
"Мечето Гого нарами пушката, беше призори,Докато слиза от катерушката, със огнени очи.Отчупи къшейче от питката и каза'мамо заминавам'.Къде бе мечо Гого? - На война ще се сражавам!Облече камуфлажа, накичи пагоните, записа се във стража и получи си патроните.В манерката си сипа сливова ракия домушaрка,и лицето плюшено, той изрисува с черна шарка."
17
3
 
19
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
"Този самолет ще бъде използван минимум 40-50 години" тоя луд ли е дотогава ще излезнат десето поколение самолети. Тия хвърчила, ако не се разпаднат дотогава ще стават евентуално за борба с градушките.
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2024 края първата двойка самолети? Ще го ползваме до 2060? Те до тогава самолетите няма да с гориво, а с електричество, при този бърз темп на развитие.
15
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ме разбирайте погрешно харесвам западната култура, технологии и свободата(е беше някога), но тези самолети са морално остарели за много пари, а ние сме бедна държава.
14
12
 
0
 
! Отговори
до 12 преди 4 години
айде успокой се, че от напъните ти да си оригинален нищо не излиза:)))))не струваш