ЕЦБ провери и отсече: Българските банки са здрави

И шестте банки от стрес теста изпълняват пруденциалните изисквания
Обновена: 26 юли 2019 22:11 | 26 юли 2019 21:50, Екип на Investor.bg
34
ЕЦБ провери и отсече: Българските банки са здрави
Снимка: Reuters

И шестте български банки от стрес теста изпълняват пруденциалните изисквания, отчете ЕЦБ, след проведените стрес тестове на финансовите ни институции.

Четири от шестте български банки, които бяха обект на цялостната оценка на Европейската централна банка (ЕЦБ) вследствие на искането на България за установяване на тясно сътрудничество между ЕЦБ и Българска народна банка, -"УниКредит Булбанк" АД, "Банка ДСК" ЕАД, "Обединена българска банка" АД и "Централна кооперативна банка" АД – нямат капиталов недостиг, тъй като резултатите им не попадат под съответните прагове, използвани в прегледа на качеството на активите и стрес теста.

Тестовете, правени с данни към края на 2018 г., показват, че Първа инвестиционна банка и Инвестбанк трябва да осигурят допълнителен капитал, за да могат да посрещнат тежки икономически кризи.

Оценката беше извършена от Ernst & Young, под ръководството на ЕЦБ, със съдействието на Банката. Прегледът на качеството на активите (AQR) и стрес тестът представляват прилагане на теоретичен и консервативен (пруденциален) модел за оценка на риска на активите на Банката.

Всички подробности от резултатите от стрес тестовете вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: ецбБългарски банки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Браво ! преди 4 години
Добре, че не ни управляват комунистите от БСП , при тях винаги има фалирали и оглозгани банки, беднотия и безработица ! Бог да пази България от комунистическата чума !
31
1
 
4
 
! Отговори
Лерин преди 4 години
След като всички проверени банки са издържали стрес теста и то при нововъведените по-строги критерии значи няма нищо притеснително и България е все по-близо до еврото.
30
1
 
4
 
! Отговори
Атанас Чобанов преди 4 години
Резултатите показват устойчивостта на българския банков сектор като цяло. Тук трябва да се има предвид, че приложения Международен счетоводен стандарт 9 въвежда напълно нови и много по-строги от действащите до 2018-а правила за отчитане на риска и провизирането на кредитите в българските банки. България е първата държава, в която ЕЦБ провежда преглед на качеството на активите по правилата на МСФО 9. Всичко това означава, че при сегашните много по-строги изисквания резултатите са добри!
29
0
 
3
 
! Отговори
Симеонов преди 4 години
Анонимен, чети братко! Активите не са определящите тук. Методологията е ши*ана и Европа я тества първо в БГ. Чуждите банки могат да отписват другаде докато ги проверяват тук. Да не говорим, че данните са към края на 2018 а оттогава същата тая банка продаде или отписа 250 млн. лоши кредити и има дебела печалба, с която да покррие буфера. Така че проблем няма, има празни глави само
28
1
 
9
 
! Отговори
Todor R преди 4 години
Само у нас може да има хора, които искат банките да се срутват, явно е някакъв национален мазохизъм. От ЕЦБ казват, че секторът е добре, ама ние нали сме неверници ...
27
1
 
5
 
! Отговори
Добри преди 4 години
Айде само без паника! Нормално е да има препоръки затова какво още трябва да се направи. Не е толкова лесно влизането в еврозоната. Самата ЕЦБ посочва, че след проведените тестове българсите банки са здрави. А и нека не забравяме, че тези тестове представляват допустими хипотетични сценарии на това какво би могло да се случи при дадени условия. Като четете поне анализирайте информацията, не дрънкайте на посоки.
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Банките в Бг са здрави колкото и прасетата.А дано ама надали.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Активите на една от банките са 9.5 млрд лева(4.7 млрд евро).При изискване по закон 10% капиталова адекватност предполага 470 милиона еврособствен капита. Те имат "дупка от 260 милиона евро в капитала.?!Не знам това малко ли е, много ли е?!Вие ми кажете.
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
POSO4ETE EDNA BALGARSKA BANKA.
23
5
 
3
 
! Отговори
Валентин преди 4 години
Много добре, тази оценка на ЕЦБ беше доста важна. Щом и шестте банки са здрави, значи може да се премине към следващата стъпка към чакалнята. А това си е напредък за милата ни родина.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четете "Свободна Европа" !!!Там пише !!!
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова са здрави че имам сметка само в западни банки, а сега като се замислям и половината ми познати също.Спете спокойно овце, всичко е здраво в това блато, продължават да ви хвърлят прах в очите и да лъжат
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОББ и СИБАНК още не могат да си обединят системите, 2 години след сливането.. Положението там е *****
19
2
 
10
 
! Отговори
0.01¢ преди 4 години
Тя самата ЕЦБ не е съвсем здрава.
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доколкото прочетох две банки имат проблеми с капиталовата адекватност от първи ред. Хайде по-полека с поздравленията, че да не се наложи едни пари спешно да се отпускат.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато Пеевски не реши да ликвидира следващата банка....
16
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напук на всички злостно плюещи по ГЕРБ - напред към еврото
15
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И коя е следващата КТБ?Кога ще я крадете бе ***?Не остана време,влезне ли България в зоната няма да можете да я източите.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След КТБ, Тиквата и Прадилян са набелязали нова цел.Мафията ГРОБ, спонсорирана от Олигархията управлява БГ.Нейни са и Независимата Прокуратура и Съд.
13
8
 
6
 
! Отговори
ЧЕРВЕНИ ПОГРОМАДЖИИ преди 4 години
НИКОГА ЧЕРВЕНИТЕ КАСКЕТИ В УПРАВЛЕНИЕТО- 13 ФАЛИРАНИ БАНКИ- ГЕЧЕВ В УПРАВЛЕНИЕТО- ЗАМ МИНИСТЪР И 14 ФИН ИНСТИТУЦИЯ КТБ Я КАТУРНАХА- СЛЕД ЧЕРВЕНИТЕ Е ПОГРОМ.