ЕК плаща 75% от разходите за избиването на прасетата у нас

Масовото ликвидиране на животните бил единственият изход
26 юли 2019 10:28,
37
ЕК плаща 75% от разходите за избиването на прасетата у нас
Снимка: pixaBay

Еврокомисията ще поеме 75% от разходите, свързани с умъртвяването и дезинфекцията на фермите, заяви еврокомисарят по здравеопазване и сигурност на храните Витянис Андкрюкайтис пред БНТ. Той обясни, че единственият начин да се овладее ситуацията в България е евтаназията на заразените с африканска чума прасета.

Още по темата

Еврокомисарят изрази готовност да се срещне с министъра на земеделието Десислава Танева.

Той предупреди, че висурът е много опасен за прасетата и в момента няма ваксина срещу него. Той се разпространява и сред дивите прасета и най-вероятно е дошъл в България от Румъния, а там от - Украйна и Молдова.

"Европейският ветеринарен екип в момента е в България. Те работят рамо до рамо с българските официални контролни власти и ветеринарните служби. Много е важно да се разбере по какъв начин инфекцията е преминала към една от най-големите свинеферми в страната ви", обясни той.

Андкрюкайтис припомни, че преди две години в България отново е имало африканска чума, но само при диви прасета и тогава не се е стигнало до заразяването на домашните.

"Хората по места трябва да разберат, че ситуацията е много сложна. Трябва със сигурност да се спре разпространението на заразата чрез дивите прасета, нелегална търговия, чрез храната на прасетата, чрез транспорта и човешкия фактор. Много е важно да се разбере, че човешките дейности, специално нелегалната продажба на свинско месо е много опасна", добави още той и призова местните власти за прилагането на строги мерки.

Според него избиването на животните е много болезнено за хората, но това е единственият начин, за да бъде спряна заразата. Трябва да бъдат умъртвени не само заразените прасета, но и тези, които са били в близост до тях.

Андрюкайтис коментира, че не трябва да се търсят конспиративни теории, свързани с тези мерки. Само така може да бъде спасен целия сектор и бъдат намалени икономическите щети.

Танева призна: Мерките за чумата закъсняха

"Мога да ви дам примери с много ефективни мерки в Чехия, където заразата беше спряна чрез умъртвяване на прасетата. А сега и в Белгия. В Белгия беше установена африканска чума само по дивите прасета, но въпреки това властите решиха да предприемат строги мерки и бяха умъртвени и домашните прасета, които да били в близост до тях. Разбира се, хората ще бъдат компенсирани за финансовите си загуби", каза още еврокомисарят.

Както в Белгия, и в България хората, които загубят животните си ще бъдат финансово компенсирани. Еврокомисията поема и 75% от разходите, свързани с умъртвяването и дезинфекцията на фермите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 29Аз па съм, да се махнеме, да се поопариме за 30-40 години и да милят, да ги приемат отново ... мобже па да задобреем и каот страна, знайй ли чуек.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето каква е ситуацията:Ако имаш животни, в радиус от 20 километра, без значение на това, каква ти е хигиената, ще ги избием. Даже няма, да изчакаме, да проверим, дали са болни или не ...
30
0
 
1
 
! Отговори
До 29 преди 4 години
"задълженията" са ни 450 мил евро всяка година. Годишно от еврофондове влизат около 5 милиарда!Справка : магистрали, пътища, метро в София, болници, саниране, училища, детски градини, църкви, селски, културен туризъм, земеделие -субсидии, обезщетения, заетост... и т.н. Човек само трябва да се информира. Това, че избранниците ни ги крадат брутално, си е наше решение на изборите! Не върви на бедните да се пъчат, че искат да излизат! Дори Орбан, който много лае по ЕС, не е обелил дума за излизане
29
0
 
10
 
! Отговори
ЕС преди 4 години
Сега ви плащаме, но ще трябва след това да купувате само от нас. Без права да отглеждате повече прасета.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как така от диви, няли няколко милиона за ограда дадахме
27
0
 
6
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 години
Защо 75 % ??? Ние си плащаме задълженията към Юръп на 100% !!! Народе !!!!
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не ни плаща Европа,просто свинското ще стане 20-25 лева а суджуците до 100 лева кило и пак презДДС ние ще платим безобразията на държавните "мъже".Да ви *** и лъжедемокрацията и лъжедемократите.*** народ Слаба Държава.А ние сме толкова прости че и Държава нямаме.Едно изостанало племе с вожд и няколко шамана,това сме.
25
0
 
5
 
! Отговори
До 26 преди 4 години
Общи закони вилаш.Също като двойния стандарт за храните. Уж за нас било по-добре да е така понеже сме имали други традиции ,фондове и т.н.Тогава защото и цените не са съобразени с възможностите ни?Само лъжат хората,като ни замазват очите с директиви,фондове и псевдо права.Последното е твърде показателно.Права ама за ЛГБТ общностите,за другите мор до последно.Да ви *** ЕС и САЩ и всичката останала гмеж
24
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има една столица казвасе Брюксел. Триесет години е така. Трябва да смесвате. Имаме европейски банки тук, оператори , магазини, сервизи, търговци. Ще имаме и общи закони
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей така на времето нацистите са избивали и хората,както днес се избиват масово прасетата.Тия от запада винаги са били фашаги.Докато бяхме в соц лагера всичко си беше и вървеше по план,затова и нацията ни растеше всяка година.Сегаакл тези два милиона българи се върнат в БГ-тото ще измрем от глад ,защото няма да можем да се изхранвамеТо сега милиони хора едва оцелявати без тях,а ако и те се завърнат, ще настъпи повсеместен мор и по хоратаМай ще се окаже че соц.пазарното стопанство е много по-добро
22
5
 
8
 
! Отговори
Йо-хо-хо преди 4 години
Малии, добре че е тая Европа да ни плаща за безобразията. Разпадне ли се ЕС и свърши хранилката, за няколко години ще е бг на нивото на Хаити и Афганистан. С тази разлика, че едните ги удари ужасно земетресение, а другите са от 30 години във война. При нас мързела и кражбите са по-страшни от природна катастрофа и война.
21
0
 
14
 
! Отговори
Gogo преди 4 години
Тази кифла дето са я сложили за министър и две думи ме може да каже в едни интервю да за захване за работа и да започне да ходи и да пръска с препарати против тази напаст, а не да се кифли по телевизията
20
0
 
9
 
! Отговори
неандертал преди 4 години
отнемат ли ми свинската мръвка ставам канибал, у парламента има достатъчно свинско докато кризата премине! муахаха...
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми то няма Държава.Къде я виждате тази Държава?Всичко е на самотек.До кога и Господ не може да ви каже.
18
2
 
6
 
! Отговори
Pinko преди 4 години
Какви прасета в Белгия? Те там само шоколад правят.
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не избиват само заразените във свинарниците а избиват и здравите по дворовете на хората като ги обричат на глад?
16
3
 
7
 
! Отговори
Баронеса Урсула преди 4 години
Крайно време беше да се спре свинското в българия, суджуци само за управляващите, те са заслужили!
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А беше "ОБРАЗЦОВ СВИНЕКОМПЛЕКС" с животни за СССР.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като ЕК плаща няма проблем. ТИЯ ОТ СВИНЕКОМПЛЕКСА СА ПАК НА ПЕЧАЛБА.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Върти се поредната далавера. Сега определени хора ще вземат пари и други ще им съставят протоколи че са им избити хиляди несъществуващи животни. Точно и затова се и вдига паника че навсякъде е плъзнала заразата.