Какви точно данни са ни изтекли? НАП ни казва, но след месеци

Това е сложен процес, уверява говорителят на агенцията
Обновена: 30 юли 2019 10:47 | 29 юли 2019 09:00, Красимир Ангелов
88
Какви точно данни са ни изтекли? НАП ни казва, но след месеци
Снимка: Булфото

След месеци ще е ясно какви данни са разкрити при хакването на НАП, призна говорителят на агенцията Росен Бъчваров пред БНТ.

Той обясни, че услугата, която в момента приходната в момента предлага, е междинна стъпка, преди предоставянето на същинската информация. Това е първият отговор – има ли изтекли данни - да или не.

Още по темата
Причината за това е, че в момента около 70 млн. записа се сравняват един по един. Този процес се оказва много сложен. Какво точно е разкрито, дали ЕГН, данъчна декларация или нещо друго, ще бъде ясно след няколко месеца, обясни Бъчваров.

Той посъветва и хората какво могат да направят на този етап, за да се защитят.

"Има две-три прости стъпки. Първата е да се сменят всички пароли на електронни пощи, както и персоналния код в НАП. Няма необходимост да се сменят лични карти. Няма пряка и непосредствена заплаха за имуществото на хората. В базите данни на НАП няма пълна информация, а само частична - тоест в НАП няма пълното ни ЕГН", обясни той.

Бъчваров посочи, че почти всеки, който е подавал данъчна декларация през последните години, е в кръга на тези засегнатите хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
2
 
! Отговори
ЕГН преди 4 години
Е сега на кого да вярвам на говорителя Бъчваров, който твърди че "в НАП нямат пълното ни ЕГН" или на себе си, като виждам в изтеклите данни от НАП, че ЕГН са си пълни и точни включително и моето?
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Името за вход е ЕГН, имат го цялото.За да ни карат да си сменяме паролите - тези *** некриптирани ли са ги пазели или с md5 в най-добрия случай?!
72
0
 
14
 
! Отговори
Слава преди 4 години
Да се закрие КЗЛД след като разкритието на лични данни няма последици за притежателя им. Излиза, че хвърляме средства за да опазим нещо, което може да е общоизвестно и на практика е.
71
0
 
16
 
! Отговори
Тъпанар преди 4 години
"В базите данни на НАП няма пълна информация, а само частична - тоест в НАП няма пълното ни ЕГН"Пич ти нещо гъбаркаш ли се? Вие съвсем за мезе ни взехте.И не мога да си обясня защо ми имате част от ЕГН-то, но пък целите пароли за мейлите
70
0
 
12
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
Този все едно е седял на един чин с Бойко.
69
1
 
15
 
! Отговори
Нелогично преди 4 години
Защо трябва да сменявам паролата на електронната си поща? НАП не би трябвало да има информация (пък и да я съхранява).Нещо, нещо....Ако това е вярно или някой си е превишил правата, или говорителят не знае какво говори.Луда работа!
68
0
 
2
 
! Отговори
!!!! преди 4 години
Kak kакво след булгартабак придобили и градус каде е частния сектор и като си закупува купи и дългъ на корпоративна банка.... По темата за лични данни съм писъл.
67
3
 
0
 
! Отговори
Ан преди 4 години
До Анонимен71, изтекли били годишните декларации за последните 10 години, ало, посмали малко бе *** :)В коя точно таблица има данни за тези годишни декларации?!Че не намирам никъде в изтеклата база данни?
66
0
 
15
 
! Отговори
Fan преди 4 години
"тоест в НАП няма пълното ни ЕГН", обясни той...."Само това е достатъчно за да се види колко арогантни и безпардонни чиновници се опитват да ни будалкат...Как няма пълното ЕГН, като базата данни съдържа освен това и пълното име, за ВСИЧКИ български граждани! Това като минимум..отделно други данни за определени хора.
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
изключително неприятен тип...
64
0
 
8
 
! Отговори
Прозорлив преди 4 години
аха, ... познах го тоя на снимката! Абе това не е ли говорителят на Наглите?
63
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шефката им "мъдро" и "героично" си клатела краката на курорт през цялото това време. Сега чака повишение и някоя правителствена награда за този героизъм.Сама се похвали пред медиите за изключителните си усилия в клатенето.А на нас ни пробутват оправданието, че ако глобят НАП 20 милиона, пак ние сме щели да ги плащаме...Добре де, ама защо ще глобяват НАП??? Да глобят тази, която героично си е стояла на курорта и целия и екип, особено тези по сигурността, които също героично са спали.
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще никажат, ама друг път!Ще чакат да минат изборите, че с толкова много гафове, може и да ги загубят.А ако не ги загубят, ще мотаят нещата до следващите избори.Ама то до изборите калинките от ГЕРБ още колко грандиозни гафове и потресаващи идиотии ще направят, тогава за тях ще питаме а не за НАП.Гарантирано от ГЕРБ!
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакайте второ пришествие и след това си търсете правата.Ако някой, осъмне сгръмната дебитна карта,това е междудругото и напето неноси вина.Търпение-то е във вррмето.Философи сър.
60
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на мен са изтекли годишните ми декларации за доходите ми за 10г.назад.а в тях има всички лични данни.имотните ми данъци и партиди също,само дето менструалната ми точка в календара не е в НЕТА..
59
2
 
12
 
! Отговори
... преди 4 години
НЕ ВЯРВАЙТЕ на приложението на НАП! във фирмата сме 23-*** човека и се оказа, че НИКОЙ не е с изтекли данни! 11 от моите лични приятели не били с изтекли данни! Майка ми и баща ми не са с изтекли данни! Тъста и тъщата и те не са с изтекли данни! Кума ми и кумата и те!!! ЖЕНАТА СЪЩО!!! Еееее ГИЙНАТА ОТ НАП ПАК СЕ ОАКАХА!!!!!!! БА СИ!!! ЛЪЖАТ НИ ПОВСЕМЕСТНО!!! ОТ едно 30 човека един няма с изтекли данни!! БА СИ ГУЙНАТА!!! НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ПРИЛОЖЕНИЕТО НА НАП!!!НЕ ГО ИЗПОЗВАЙТЕ ДОРИ!!!
58
0
 
13
 
! Отговори
ВИЕ ПЪК.. преди 4 години
ОТКЪДЕ ДА ЗНАЕ НЕКАДЪРНИКА НА СНИМКАТА КАКВИ ДАННИ СА ИЗТЕКЛИ? ТОЙ АКО НЕ СЕ БЕШЕ ОБАДИЛ ХАКЕРА, СИГУРНО НЯМАШЕ ДА ЗНАЕМ ИЗОБЩО ЗА ТТЕЧА...
57
0
 
4
 
! Отговори
Муца преди 4 години
Божкее *** на мен пък ми изтекоха водите маа ...
56
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На всички върхове по институциите се слагат само политически слуги ,*** ,пълни некадърници с ограмни заплати колкото по на 4-5 служители ,естествено ,че това ще е резултата. Специалистите им бършат задниците на некадърниците за без пари,хората не пасат трева работят толкова колкото им плащат ! Това са методите на Бойко да пълни гушите на *** около него надявайки те да го крепат и да заставят подчинените си да му пляскат !
55
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербавите са уникални некадърници и смешници.