Съвети след пробива: Сменете паролите си, слушайте НАП

Специалисти препоръчват да бъдем бдителни
Обновена: 30 юли 2019 10:48 | 29 юли 2019 09:35,
29

Сменете паролите си и следвайте стъпките, които НАП е обявила на тяхната страница. Твърде вероятно е фишинг атаките да се засилят, посочи Юлия Пригонча от Асоциацията за защита на личните данни.

Още по темата
След пробива в системата на НАП бяха откраднати данните на над 5 млн. българи. Почти всеки трудещ се нашенец е с осветени лични данни.

Според Пригонча проблемът е сериозен и трябва да се полага непрекъсната грижа към защитата на нашата информация. Да се правят оценки на риска и да се подобрява сигурността.

"Ние сме против това да се създават паники. Хората следва да бъдат спокойни от гледна точка на това, че няма пряка заплаха някой да им продаде имота", коментира тя.

Хванали Кристиян, заради страстта му към игрите

"Отправили сме официални запитвания към отговорните институции - какво е било предприето и защо е допуснато да се стигне до тук. Апелираме да не се стига до подобни неща, а мерките да идват на по-ранен етап. Добре е администраторите да си вземат поуките", каза още Пригонча.

Компютърния специалист Божидар Божанов е сред гражданите с изтекли данни след атаката в НАП. Той препоръча да се абонираме за SMS при движение на банковата ни сметка.

"Основният проблем е, че много хора използват една и съща парола навсякъде. Лошите хакери ще пробват с вашата парола в НАП да влязат в пощата и банкирането ви", посочи той и препоръча да сменим паролата си.

От днес НАП пуска телефон, на който може да получим допълнителна информация за изтеклите ни лични данни. Според Божанов има риск измамници да получат неоторизирана достъп до информация, възползвайки се от ситуацията.

НАП най-вероятно ще намери кой точно е допуснал грешката и служителят ще си понесе последствията, отбеляза той пред Bulgaria ON AIR. По думите му обаче е спорно дали Комисията за защита на личните данни е органът, който трябва да вземе мерки.

Във връзка с фишинг атаките, специалистът коментира, че трябва да проверяваме кой е изпращачът и да не отваряме линкове, които не знаем къде водят. Да не си пишем потребителското име и парола на сайт, чийто адрес не сме проверили.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Финансист преди 4 години
След изтичането на данни или хакването на НАП, тя вече ще се преобразува или реформира в НАР. За незнаещите какво означава тази абревиатура, ще им обясня - Национална Агенция по Разходите. Те и без това си нямат никакви приходи, а носят само разходи и проблеми на шефа си министъра на парите Владиславчо Горанов.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз ако съм хакер ти пускам една коригираща декларация със задължения към бюджета с 8 нули.. пък ти спи спокойно после.
22
3
 
4
 
! Отговори
Ами така е.. преди 4 години
Ами, в НАП СА САМО СИНОВЕ, ДЪЩЕРИ И ВНУЦИ НА БИВШИ ОТГОВОРНИ ДРУГАРИ ОТ БКП/БСП!ОТ ОПИТ ГО ЗНАМ.БИЛ СЪМ ТАМ И ЗНАМ, КОЙ--КОЙ Е!ТАМ---СЪЩО ТРЕБЕ ДА СЕ ЧИСТИ!!!!!!!
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слушайте РАП - Разбитата агенция по приходите
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Внимавайте когато ви предлагат работа разни чужденци. Събират личните данни и ви хайват банковите сметки. Банкова сметка никога не се дава предварително!"----И какво ще ми хакнат точно на банковата сметка, след като в банката никога не съм подписвал, че разрешавам активни операции??? Все едно да твърдиш, че някой ми влиза в дома и спи в леглото ми, само защото знае къде живея. Но без да има знанията и уменията и възможността да отключи вратата на дома ми.
19
2
 
8
 
! Отговори
Добри преди 4 години
Внимавайте когато ви предлагат работа разни чужденци. Събират личните данни и ви хайват банковите сметки. Банкова сметка никога не се дава предварително!
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слушайте НАП??? -Ко? Не!
17
2
 
16
 
! Отговори
The Ghost преди 4 години
И коя точно парола да сменя ? На пощата, на микровълновата, на сейфа си?Глупости на търкалета се говорят сами да се запълва времето.
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Не че ме кефи това което е станало. Но какво като са ти осветлени доходите, трудовата биография и т.н.? За ЕГН-тата. На много от нас са публични и не знам защо да не са? Директивата на ЕС за личните данни е пълна глупост и само утежнява работата. Банките като ми отварят сметка, или ми дават пари проверяват личната ми карта дали е валидна и лицето на нея дали съм аз от масивите на МВР. Камери навсякъде, достъпна информация за доходи, здр.състояние, нак.прозводства, секс.ориентация
15
2
 
3
 
! Отговори
Уф преди 4 години
Слушаш без да изпълняваш!
14
1
 
1
 
! Отговори
Уф преди 4 години
15, што всичи да не сложим по две тоалетни? 0000, така поне можеш да казваш: "заето" ;)
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, какво да ги слушаме от НАП, те не си поддържат инфраструктурата, т.е. пълно безхаберие и некадърност, а сега да ги слушаме??? Що за съвет?!
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудя се защо Бойко ги търпи тия от нап опозориха държавата. И какъв е смисъла да слагаме нови пароли, така или иначе нап после пак ще ги изтърве. Ще си карам с 1234
11
2
 
8
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
То така ими иначе ще се случи. Радвв праска вето на бюджета, мутрата закъснява със срока за ф16, според закона Рико на САЩ ще пуснат данни за офшорките на Мутрата и неговите приближени, с изключение на ЦвЦв, мутрата подава оставка до 12.08, затова бързат с главния прокурор, за да има по-леки санкции и Цеетанов поема властта като един пс-съвестен гербер, поставен от цру. Всичко е планирано.
10
1
 
29
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
В нормална държава щеше да си отиде правителството,най-малко цялото ръководство на некадърниците от НАП ! Ама в нормална държава,не в Тикволандия...
9
2
 
22
 
! Отговори
чарли преди 4 години
Къде се скриха ония мишки дончев борисов цацаров,да дойдат да ни уверят колко спокойно се живее в държавата ?
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кои пароли трябва да се сменят?
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, ще ги сменя, но след като ЕГН-то ми, трите ми имена, адрес, месторабота, осигурителната и трудовата ми история са публични.......Тук трябват реформи, най-малкото оставки...
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последните, които ще слушам са капацитетите от нап
5
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАП които се посраха публично, дават съвети на хората какви пароли и къде да ги ползват? По добре трайте там и благодарете на бога че не сте в Китай, щяха просто да ви разстрелят и край на проблемите с нап