Пак сме лидери по неравенство на доходите в ЕС. Но защо?

Разликата между бедни и богати у нас обаче намалява
30 юли 2019 21:15, Красимир Ангелов
51

България остава страната с най-голямо неравенство в доходите в Европейския съюз, сочат данните на Евростат.

В тези изчисления не става въпрос само за заплати, а за подреждане в зависимост от всички възможни доходи – трудови възнаграждения, наеми, земеделска земя и социални помощи.

Според последните данни, разликата в между 20% хората с най-високи доходи и същият процент от тези с най ниски в България е най-голяма – близо 8 пъти.

Непосредствено зад България по неравенство на доходите се нареждат Румъния - над 7 пъти и Латвия - също с почти толкова.

Разликата в доходите е доста по-малка в страни като Чехия - над 3 пъти. В Словения и Финландия ножицата между бедни и богати също е по-малка. Съответно 3,4 и 3,6 пъти. Средно за Европа около 5 пъти.

Колкото до неравенството у нас – като положителен може да се отчете фактът, че разликата между бедни и богати намалява. През 2017 година хората с най-високи доходи са били над 8 пъти повече от тези с ниски доходи, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

И въпреки че разликата спада, страната ни остава първа по този показател.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мафията ГЕРБ срещу народа 8:0
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 47 А бе ти всичко знаеш - направо си професор Свичкознайков
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А крадците на милиарди и Обществени поръчки от ГРОБ, какво мислят по въпроса?
42
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЕДНИ СМЕ, ЗАЩОТО БЯХМЕ ОБРАНИ ОТ ЧЕРВЕНИТЕ БАНДИТИ ПРИ ФАЛИТА НА БАНКИТЕ- ПОМНИТЕ ЛИ 1.1995Г- 2.1997Г-13 ФАЛИРАНИ И КТБ ПРЕЗ 2014Г. ОЛИГАРСИТЕ НИ СЪЗДАДОХА МУТРИТЕ И СЛЕД ТОВА ГИ ИЗТРЕБИХА А СЕГА РЕВАТ ЧЕ СА БЕДНИ ИМАЛО НЯМАЛО 38 ФИРМИ ЕДНА ДВЕ ЯХТИ- ТА ЗАТОВА НИСКИ ЗАПЛАТИТЕ. СЕГА МУСТАКАТИЯТ ЛИКВИДАТОР- ОНЯ В СЪРБИЯ ДЕТО ФАЛИРА НАЙ ГОЛЯМОТО НЕЩУ И ПОСЛЕ В СЪРБИЯ ЗАВОДА ЗА СТЪКЛО РЕВЕ ЧЕ БГ ПРОКУРОРИ СА ФАЛИРАЛИ- АХ- НОВА ОПОРНА ТОЧКА И ПЛАЩА ДА ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ ПРОКУРАТУРАТА. БАНДИТИ ГАДНИ
41
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
45, СЛЕД КАТО ГО ТВЪРДИШ ЗНАЧИ ИМАШ ФАКТИ- ОТВОРИ ОЛАФ И ПОДАЙ СИГНАЛ С ИМЕНА, КОЙ Е ОТКРАДНАЛ, КОЛКО, ОТ КЪДЕ, КОГА- ТАКА СПРЯХА ЕВРОПЕЙСКИ ПЛАЩАНИЯ ПО ПРОГРАМА САПАРД НА ЧЕРВЕНИТЕ ПО ДОКЛАД НА ОЛАФ. ТУК СИ ДРЪНКАМЕ, А ТИ ПРАВИШ ТВЪРДЕНИЯ- ИМА КЪДЕ ДА ГИ ОТПРАВИШ- НЕ ТУК.
40
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ крадат милиардите от Европа,А за народа - най-дълго от трите.
39
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко по-книга,цифри,проценти ,увеличава минималната заплата но нищо за работното време,работи се много часове за седмица,и не се плаща извънредно.Работи се дори и в Неделя без почивен ден.Това е раят на ББ и ЦЦ
38
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Швейцария заплатите са големи, но и разходите са големи. За наем на жилище трябва да си проготвиш 1000 евро, а ако си със семейство - 2000 евро. 500 г хляб струва 4-5 лв, една бира - от 3 лв нагоре, килограм пиле - 13 лв, 10 яйца - 6-7 лв, килограм месо - от 30 лв нагоре, килограм салам - 30-40 лв , килограм сирене - 20 лв. Така че месечната издръжка на един човек там е към 2500 евро.
37
3
 
17
 
! Отговори
Arsenal преди 4 години
В момента съм на една прекрасна екскурзия в Швейцария.Тук е раят на света.Средната годишна заплата им е около 200000лв! А горивото им е около 3.10лв. Ние сме аборигени,които се радват на живота си.Със ББ 600лв. заплата,това е върха!
36
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България с най-високи доходи са герберастите, като като цяло са най-простатс, но най-алчна и крадлива част от обществото.
35
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а защо програмистите взимат по 5-6 хил лева заплата без да работят нещо истинско?тия хора трябва да се обложат с много данъци и без това не работят за български фирми повечето.
34
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има и BGEXIT и ще се оправят нещат
33
3
 
13
 
! Отговори
men преди 4 години
лиле телесата, дойната цицорачка на тиквун *** с бонусче 3.5 мелеона за 6 месеца ходене по банкети с комисариат нехранимайковците от ЕСССР. в коя друга държава го има този цирк? на някои държави толкова им излезе прецедателството. бесилки.
32
3
 
14
 
! Отговори
Производител преди 4 години
Така е - писна ми да храня некадърници и простаци, които са способни смо да лапат и да правят ч'авета. Които също да крадат и да лапат. Бога ми - не искам да съм роб!
31
5
 
13
 
! Отговори
Дека преди 4 години
До Анонимен 32"къв е проблемът най-горните 20% да печелят 8 пъти повече?Трябва ли един лекар или инженер да печели колкото ром хигиенист?"защото ром-а както го нарече има 15+ децаводи се ром и социално слабна кот му слетнеш всичките помощи и това че неплаща нито ток нито вода, данъци, разрешителни и то от тези 20% най-бедни не са рамите20% най-бедни реално са работещи хора но МРЗ та и под нея
30
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото, проклетите капиталисти са алчни зверове, готови да одерат кожата на хората на които дължат парите си. Мислят се за по-умни и богоизбрани да имат скъпи неща и лукс. Това е бедата на България.
29
1
 
25
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Защото ни управлява тиквунската мафия , и така ще е до края на света ,ако робите продължават да вегетират !!
28
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо неравенството да е лошо нещо? Хората са различни. И по способности и по трудолюбие. Ако най-долните 20% не стават за нищо и ако огромна част от тях е от тези които са неграмотни, какъв е проблемът най-горните 20% да печелят 8 пъти повече?Трябва ли един лекар или инженер да печели колкото ром хигиенист?В момента ЕС се тресе от повече марксизъм отколкото навремето СССР:- Високи данъци = държавно преразпределяне и вмешателство в пазара- Пледиране за равни доходи без учитане на приноса
27
1
 
5
 
! Отговори
Хой преди 4 години
До ГоцеДТ и Б, щастлив *** странен. ВГЗ!
26
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една дебела кака,каза,че не познава някой с доход под 4000 лева.Не уточни,че става дума за тарикатите около и.Пълни некадърници,но на власт.