За първи път: Робот асистира в три операции у нас

Машината обаче не може да извършва интервенции сама
30 юли 2019 23:15, Красимир Ангелов
17

За първи път в България се извършиха три асистирани от робот гръдни операции. Това се случи в "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда", а роботът се казва "Да Винчи".

Доцент Минчев и екипът гръдни хирурзи, с които работи, са единствените, които извършват подобни манипулации не само в България, но в и региона.

"Роботът "Да Винчи" представлява един манипулатор, който се управлява от човешка ръка. Той не може сам да извършва операции и дава един перфектен 3D образ на оператора. Все едно операторът е влязъл съвсем съвсем близо до обекта, по който работи", обяснява доцент Цветан Минчев.

Болница "Токуда" пък е единствената в страната, в която се извършват "Да Винчи" операции в 4 хирургически области – урология, гинекология, коремна и гръдна хирургия.

Още вижте в следващия репортаж на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Gergana преди 2 години
Не ходете при доцент Минчев и екипа му. Отварително отношение. Никаква хуманност. Наскоро изгони мой близък от болницата, защото свърши клиничната пътека и съответно доцента не можеше да точи здравната каса.
12
0
 
1
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
До АнонименТочка 2. е абсолютно подвеждаща!!!Възстановяването след операция с робота не може да се сравнява нито с обикновенна операция със скалпел, нито с лапароскопска такава.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
здравната каса е за източване, не за закупуването на играчки на лекарите. Вие какво искате, някой министър да остане без джипару ли?
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е задължително машината да е автономна и да взима сама решения, за да се води робот. Думата "манипулатор" пък изобщо няма отношение към интелекта. Например CNC и 3D принтерите също са роботи, а само изпълняват програмата, която си им задал, без да разсъждават излишно.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кога на манипулаторите ще се казва роботи? Или така "по-лови ред" ?Роботът е АВТОНОМНА машина. Човек го програмира, за да изпълни определена работа, а от там нататък, роботът се справя сам съобразно програмата. Тоя, "Да Винчи" е просто едно удължение на ръката и коригиране на зрението на оператора.Ама си е друго да си 3G, HD, инфлуенсър с ай-фонче и *** с ел-ПЕДАЛетка.Аман от измислени ценности и последователите им с три гънки.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1. Да Винчи има и в Плевен от повече от 10 г, така че Токуда не е единствената, която прави такива операции.2. Ползата от Да Винчи е единствено за оператора, който взема едни добри пари за това. За пациента няма почти никакво значение, освен отънелия му портфейл.
7
3
 
5
 
! Отговори
shrek преди 4 години
В Доверие имат от години Да Динчи. А Минчев е лекар при който никога не бих отишъл да се лекувам.
6
1
 
6
 
! Отговори
Свидетел преди 4 години
Пълна лъжа и реклама, както един друг е писал по-долу, тези операции се правят от години в Плевен - едно и сега да почнеш, друго е да имаш опит, не само роботът е важен, ами и човекът който управлява роботът, иначе за Токуда - понякога помагат, друг път не, добре е че работят уикенда.
5
0
 
5
 
! Отговори
Полина преди 4 години
Прехвалена болница.Гол во'да е.Като всички останали.
4
7
 
7
 
! Отговори
Асана преди 4 години
И пак турчолятa да ви покажат как се прави.
3
4
 
12
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕН преди 4 години
В БЪЛГАРИЯ ИМА ДЕЙСТВУВАЩИ 2 ( ДВА) ХИРУРГИЧЕСКИ РОБОТА " ДА ВИНЧИ"ЗАСРАМЕТЕ СЕ!ПРРЕМЪЛЧАВВАТЕЕ И ПРАВИТЕЕ РЕКЛАМА НА ТУРСКА БОЛНИЦА.МЕЕЖДУВПРОЧЕМ С ПАРИТЕ ЗАПЛАТЕНИИ ЗА АМЕЕРИКАНСКИТЕ ИЗТРЕБИТЕЛИ МОЖЕХА ДА СЕ ЗАКУПЯТ 600 ( ШЕСТ СТОТИН ) РОБОТА "ДА ВИНЧИ" ИЛИ300 (ТРИСТА)( ПОСЛЕДЕН МОДЕЛ ЛАЗЕРНИ УСТРОИСТВА ЗА ОПЕРАЦИИ НА РАК ЗА СРАВНЕНИЕ: ФРАНЦИЯ ИМА 3 (ТРИ),ТУРЦИЯ -1 (ЕДНА)
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Плевен в "Света Марина" проф. Горчев оперира от години с такъв робот. Просто статията е малко рекламна, написана в такъв стил.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая болница стана малко... последният да затвори вратата.