Лятната дилема на българина: Морето в Гърция или в България?

27% от сънародниците ни признават, че няма да почиват поради липса на пари
31 юли 2019 12:58, Красимир Ангелов
214
Лятната дилема на българина: Морето в Гърция или в България?
Снимка: Reuters

На море у нас, или в Гърция? Хиляди българи се изправят пред тази дилема в последните години, след като южната ни съседка стана изключително популярна дестинация за летен туризъм на нашенеца.

От Министерството на туризма признават, че сезонът у нас тази година е по-слаб, а родни звезди подеха кампания за популяризация на родното Черноморие с призива "Родното море не е демоде".

Още по темата
Има ли резултат от него? И къде в крайна сметка ще почива българинът това лято? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели, а в анкетата ни участие взеха цели 8210 души.

Резултатите показват почти равенство между хората, избрали да почиват по родното и по гръцкото море. 21% от анкетираните посочват, че ще заложат или вече са заложили на Българското Черноморие. Само процент по-малко – 20% са тези, които декларират, че предпочитат Гърция за лятната си ваканция.

Други 4% пък ще отидат няколко пъти на море през това лято, като вероятно може да комбинират и двата варианта.

Въпреки спадът на турската лира и добрите оферти, едва 6% от анкетираните посочват, че ще заложат на турските курорти за лятната почивка. Още толкова хора предпочитат да прекарат отпуската си в екскурзия в чужбина.

На планинска почивка ще заложат 5% от анкетираните, а също толкова ще се отдадат на домашни задължения на село и на релакс сред природата.

4% от хората няма да почиват активно, а ще заложат по-скоро на дълги уикенди. 27% пък признават, че нямат пари за ваканция и затова надали ще стигнат до морето или планинските ни курорти.

Едва 2% са хората, които, въпреки че лятото е в разгара си, все още не са решили къде ще отмарят тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
38
 
! Отговори
Психиатър преди 4 години
Дилема няма, всички които познавам и се все мислеха, че в гърция било само камъни след като отидоха за 1-ви път не са повторили на клоакоморието. Тая дилема вече не с ъществува, а бг хотелиерите направиха всичко възможно да го постигнат. Аз ако не ми харесва почивката догодина ще сменя дестинацията, мутрафона да обаче не може да си премести хотела...
166
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За еднакъв хотел, еднакво ходене по кръчми и еднакво ядене и пиене, в Гърция е малко по-скъпо! Таверните и ресторантчетата в неаперамос са си леко скъпи за нас. Но вместо 10 дни тук, със същите пари предпочитам една седмица там!
165
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
166, не по-скоро ти не си мърдал много по-далече от "чужбината" о. Тасос. На такива като тебе ако им се покаже снимка от България и им се каже, че е чужда почват да се възхищават и ахкат. Селски манталитет. Лично мен тройните цени, каменистите плажове и 40-градусовия пек при търтеите не ме блазнят особено.
164
0
 
30
 
! Отговори
Дилемация преди 4 години
От 20 г. нямам тази дилема. Бетон има и в София.
163
7
 
24
 
! Отговори
cinik преди 4 години
Аз ходя всяка година на почивка в Гърция, баджанака всяка година си е на Черно море и двете семейства сме по четири члена,почиваме по една седмица, от години спорим за това къде е по-добре и всеки от нас си остава убеден , че е прав. Сядаме да пием по една ракия вечерта и споделяме, куриозното е че тази година почивката и на двамата ни струва по 2500 лева ! Та нека всеки почива там ,където се чувства по-добре :) Цената е еднаква:)
162
3
 
22
 
! Отговори
ogin преди 4 години
Гърция то е ясно
161
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приятел беше запитал наша хотелиерка в Несебър: верно ли е, че канализацията се излива в морето? А тя му беше отговорила - Няма такова нещо! Тръбата е на 150 метра навътре в морето.
160
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаме ведомствена станция на морето. Цена на нощувка - 15 лева за двойна стая за юли и август, инае 10 лева. Смени по 7, 10 и 14 дни. Храната е безумно евтина. А познайте защо не ходя от 20 години!
159
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз дилеми нямам.От 20 години си разцъквам на френската ривиера и рекламации ЙОК.От време на време добавям Италия, Гърция (само острови), Малдиви и Сейшели стават само за по веднъж.Дубай макс 3 дни (там е за провинциалисти).Бг?!Жегувате ли се?????Та това е *** !!!
158
1
 
38
 
! Отговори
Тошко преди 4 години
Много им се кефя на бг хотелиерчетата като вземат да разправят какви били каменисти плажовете в Гърция, колко надменно се държали гърците, колко скъпо било и българите си носили домати на плажа. Само който не е ходил може да ви се върже. Поздрави от о. Паксос. Ще пия едно узо за ваше здраве.
157
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 170Жена му има запек.Това е причината.Питай жените те ще ти обяснят проблема.
156
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам един колега, на който всички му се чудим. Всяка година ходи на море в България и всяка година цялото семейство го хваща разстройството и почти през цялата "почивка" е така, но той упорито не иска да отиде на нормална почивка в чужбина. Всички останали отдавна забравихме какво е море в България и си изкарваме чудесно на море някъде по света.
155
0
 
15
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Ква дилема, кви 5 лева? Всеки е свободен да избира! И според джоба и според нагласата-купон или спокойствие, бетон или ливада зад плажа.
154
1
 
26
 
! Отговори
1690 преди 4 години
Тези които хвалят Черно море не са добре.
153
0
 
15
 
! Отговори
В Бг ви очаква ТОВА преди 4 години
"Вода с неясен произход и съдържание се излива в морето до бургаския квартал Крайморие"Избора е ваш !!
152
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да казваш, че в България морето е супер, значи не си излизал от България и не си виждал моретата в други държави. Беше супер, едно време, преди бетонирането и преди мутрите.
151
3
 
5
 
! Отговори
Няма ли преди 4 години
кой да ги спре тези туристи да разнасят чума по прасетата във всички държави - то прасета вече не останаха - не ви ли е жал бе...
150
17
 
7
 
! Отговори
Ани преди 4 години
Аз пък се завърнах след 10-дневна почивка на южното ни Черноморие и със семейството и децата сме много доволни. Беше спокойно, чисто и никой не се разболя.
149
35
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българското Черноморие е супер. Това е мнението и в Чехия, Русия, Германия и много други страни. Всички се радват, както на дивите места, така и хората дошли за шумно забавление. У нас имиджа му го развалиха медиите, драскачи по форумите без работа и селяни, които като отидат в Гърция и местните се чудят как да се отърват от тях. Имаме природа и инфраструктура, за които на много места могат само да мечтаят. Затворете границите за селяните и мрънкачите, които не разбират нищо, моля!
148
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма дилема, защото не съм стъпвал на плаж от десетилетие и нямам намерение. Морето е почивна дестинация за плебса.