Лятната дилема на българина: Морето в Гърция или в България?

27% от сънародниците ни признават, че няма да почиват поради липса на пари
31 юли 2019 12:58, Красимир Ангелов
214
Лятната дилема на българина: Морето в Гърция или в България?
Снимка: Reuters

На море у нас, или в Гърция? Хиляди българи се изправят пред тази дилема в последните години, след като южната ни съседка стана изключително популярна дестинация за летен туризъм на нашенеца.

От Министерството на туризма признават, че сезонът у нас тази година е по-слаб, а родни звезди подеха кампания за популяризация на родното Черноморие с призива "Родното море не е демоде".

Още по темата
Има ли резултат от него? И къде в крайна сметка ще почива българинът това лято? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели, а в анкетата ни участие взеха цели 8210 души.

Резултатите показват почти равенство между хората, избрали да почиват по родното и по гръцкото море. 21% от анкетираните посочват, че ще заложат или вече са заложили на Българското Черноморие. Само процент по-малко – 20% са тези, които декларират, че предпочитат Гърция за лятната си ваканция.

Други 4% пък ще отидат няколко пъти на море през това лято, като вероятно може да комбинират и двата варианта.

Въпреки спадът на турската лира и добрите оферти, едва 6% от анкетираните посочват, че ще заложат на турските курорти за лятната почивка. Още толкова хора предпочитат да прекарат отпуската си в екскурзия в чужбина.

На планинска почивка ще заложат 5% от анкетираните, а също толкова ще се отдадат на домашни задължения на село и на релакс сред природата.

4% от хората няма да почиват активно, а ще заложат по-скоро на дълги уикенди. 27% пък признават, че нямат пари за ваканция и затова надали ще стигнат до морето или планинските ни курорти.

Едва 2% са хората, които, въпреки че лятото е в разгара си, все още не са решили къде ще отмарят тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
0
 
0
 
! Отговори
Корифей преди 3 години
До ТуристКазал ти е някой че няма само аз имам две яхти там
186
0
 
5
 
! Отговори
цецо преди 4 години
Заповядайте на камчия море.река.гора пълно спокойствие и релакс.ще си изкарате страхотно една семейна почивка.нищо общо със големите комплексице
185
0
 
8
 
! Отговори
Ставрю преди 4 години
И златно да е нашето море щом хотелите са на депутати и мутри ми е достатъчно като причина да не стъпя там. Като фалират с кеф ще отида сега Гърция Турция и Италия.
184
1
 
16
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Никаква дилема, няма да пълня джобовете на мутрите, които приватизираха всички хотели по Черноморието от нормалните хора! Халал да са ви и дано фалирате по-бързо и да се разкарате от политиката!
183
2
 
12
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Никаква дилема няма. Не можем да стъпим на малкия пръст на гръцкия туризъм по никой показател!
182
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито България, нито Гърция са приритали за цървуланците,заради които са тези писания и спорове! Плебса касата няма да напълни! Ако има конкуренция,тя е на ниво средната класа! Тия където ходят с тефтерчето и моливчето на море не са мечтата на бизнеса!
181
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам защо ние като държава позволяваме на платени *** да чернят държавата и сеят лъжи и измислици без задръжки! Гръцката реклама е непочтена и мирише отдалече!
180
1
 
18
 
! Отговори
The Ghost преди 4 години
A има и такива, които си казаха "Ай -си-к- тup, да го дy- xaт всички хотелиери, няма да ходя никъде", има и такива които не могат да си позволят почивка/море
179
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако мерим цена качество Гърция е без конкуренция. Сравних тази година . И пак си затвърдих решението ...Гърция е мястото.
178
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
182, собствените си какво?? Аз такъв опит от нашето море нямам, но искрено ти съчувствам ако ти си се къпал в това. Твоята форумна психоза е пример за глупостта на селянина, подклаждана от медиите. Взимайте си доматите и отивайте в полупустинята на Гърцията. Останалите ще си ходим на нашето море с немци, чехи, руснаци и други народи, които го обожават.
177
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за какво да почивам в България, само да пълня джобовете на някакви мутри и измислени бизнесменчета и да гледам как млади борчета искат да последват примера на други гръмнати такива
176
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извращението "олл инклузив" за разглезените богати български семейства дебелеещи на морето с платен чадър и шезлонг не е стандарта на българите. Когато държавата направи нужното да осигури свободни на 100% плажове, без някой чичка да те отпраща в свободната зона в ъгъла, тогава и българите ще се завърнат на българските плажове. Лошото е че на властимащите не им пука за бедните българи.
175
6
 
27
 
! Отговори
Сиртаки преди 4 години
От години сме в ГЪРЦИЯ цените по нефтени от наще ,обслужване на ниво,морето чисто,полицията им на ниво, абе якото сиртаки.
174
2
 
25
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Тасос къща на 100м от плажа, с хубав двор огромна дневна. 130е на вечер. Водата кристална октопода пресен бирата ледена. Нека ми е лошо
173
4
 
23
 
! Отговори
Чоко преди 4 години
Гърците, както може и да сеочаква вдигнаха яко цените на север. Ето защо всяка госина съм на Пелопонес. Току що се връщам. Вечеря с предястие , основно и алкохол е в порядъка на 35-40 евро за четирима. Фрапето на плажа е 2,50 евро. Къща от две спални,трапезария,кухня и хол плюс огромна веранда е 90 евро. Няма как някой да ме върне на Черно море.
172
1
 
30
 
! Отговори
шезлонг+чадър=100 лв преди 4 години
Абе, само на мен ли ми се струва че това лято два отрасъла от икономиката ни -туризмът и животновъдството, отидоха отидоха в миналото? Няма ли кой да попита защо?
171
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Личен опитНа море само в чужбина от 1999 година, но през 2017-та закъснях с резервациите и решихме да се пробваме в един петзвезден хотел на морето в България, който едни наши приятели много го хвалеха. Резервирахме си двамата 10 нощувки в апартамент, отидохме, не беше като на картинките, но това не ни изненада, но успяхме да издържим само две нощувки, преди вбесени да се върнем в София. Е, в следващите 20 години ще си ходим на море в чужбина и няма да се вбесяваме.
170
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само ние и македонците влачиме багажници с кашкавал салами и краставици от родното място - в Гърция. Плюс другата цекания - сгъваеми масички и столове! Приличаме на върли бедняци и окаяници! Аре спрете да се излагате. Дайте некое евро повече, ама почивайте като бели хора! На плажа ако видиш кенчета, найлонови пликове или костилки от праскови - значи наблизо е имало българи или македонци. Освен това нашенеца вика като овчар по плажовете! Пълна брозтотия!
169
9
 
7
 
! Отговори
До 179 преди 4 години
От 166И в Тасос съм ходил веднъж, доста отдавна. Иначе съм ходил на море на всички континенти без Австралия и Антарктида. Гърция не ме впечатляво особено много, но от по-близките държави предпочитам Испания и Италия, като и в двете си имам предпочитани плажове. Колкото до селския манталитет, прочети си какво си написал и може би ще разбереш какво е. Такова чудо аз никога няма даже и да си помисля.
168
2
 
38
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До АнонименСелски манталитет е да се къпеш в собствните си **** и да пишеш по форуми колко е хубаво. Както тука многократно ти се каза в гърция има плажове за всеки, разликата е че водата е чиста а мен за 10 години нито веднъж не ме хванал прословутия летен грип дето всяка година си го има по нашите морски курорти.