Българи в чужбина настояха да гласуват дистанционно

ОмбудсМая ги подкрепи, кога ще се реализира проектът?
29
Българи в чужбина настояха да гласуват дистанционно
Снимка: Омбудсман

Държавната агенция "Електронно управление" и българи в чужбина ще работят съвместно за пилотно дистанционно гласуване по електронен път.

Срещата бе инициирана от омбудсмана Мая Манолова по искане на сънародниците ни, които потърсили съдействието й за ускоряване на въвеждането на дистанционното електронно гласуване.

За целта ще се създаде работна група. На срещата представителите на българите, живеещи и работещи в чужбина, изразиха своите критики, свързани с невъзможността да упражняват правото си на глас чрез електронно дистанционно гласуване.

Те акцентираха, че са очаквали до 31 декември 2018 г. да бъде разработена пилотната система за провеждането му, финансирана с европейски средства на стойност 1,5 млн. лв., съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Мая Манолова отбеляза, че след промените в Изборния кодекс провеждането на дистанционно електронно гласуване вече не се обвързва с неколкократно отлаганата електронна идентификация в личните карти, каквото оправдание имаше, за да не се реализира.

Според нея приетите текстове дават широка възможност за провеждане на заложените в Изборния кодекс експерименти, опирайки се на различни способи за идентифициране на избирателите, като електронен подпис или въз основа на данни, съхранявани в информационните фондове за българските лични документи в т.ч. съвременни методи чрез лицево разпознаване и др.

Членовете на ИК "Гласувай без граници" и омбудсманът препоръчаха по-голяма ангажираност от страна на ЦИК по проекта за дистанционно електронно гласуване, по който ДАЕУ е бенефициент, и бързо одобряване на техническото задание, съобразено с промените в Изборния кодекс.

Те изразиха готовност да бъдат активни участници в работната група, като предоставят експертна и консултантска помощ при неговото изпълнение. Целта е да се създаде работеща пилотна система за дистанционно електронно гласуване, която да се ползва с доверие от гражданите, да гарантира тайната и интегритета на вота, както и да отговаря на високите стандарти за киберсигурност.  

Омбудсманът подчерта, че миналата седмица отново е напомнила на ЦИК, че по закон комисията има задължението до 31 юли 2019 г. да създаде постоянно действащо специализирано звено за техническо осигуряване и контрол на електронното гласуване, а до края на март 2020 г. да приеме пътна карта за произвеждането му.          

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 21Cмешник - извинявай ама такъв си!2 кебапчета и 1 бира и ето ти един "незакупен" глас.Последните няколко избори къде си бил - в интензивното?Лицемериш се, стига!
20
0
 
3
 
! Отговори
д-р иванов преди 4 години
гербавите калинки като чуят българи в чужбина от завист и злоба ги хваща треска и се вижда по коментарите
19
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да има ценз за уседналост в изборните списъци. Примерно минимум 3 месеца пребиваване за последната година за да имаш право да гласуваш.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще гарантират самоличността и тайната на вота дистанционно, без избирателна комисия и проверка на документите?Примерът с банкоматите е грешен, защото всеки може да дава парите си на когото иска и реши, но даването на правото на гласуване е престъпление. Дистанционното гласуване е противоконституционно, нарушава основни правила за изборите.
17
3
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
българите в чужбина са си избрали пътя в живота и няма какво да се бъркат визбора ни ние живеем тук плащаме данъци и не желаем друг да ни избира кметаи депутата
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимните преди 4 години
Под номер 1.Споко,няма да гласуват, за да можете, а и го правите да крадете, а от там да ви издържат вашите отрочета нехранимайковци, завършили големият процент задочно и с връзки всички до един сте на леко и меко от 30 г. Герб, граждани за европейско развитие на бг, и другите партии. В Европа няма мама и ТАТИ, явява се на конкурс.. А и дпс, само те за минаващи, гласувахме за президент и нищо, цели фамилии на запад, интелигенцията не може да търпи просташкото и тук по форумите.. И не са заминал
15
0
 
6
 
! Отговори
R преди 4 години
И защо само от чужбина. На противниците на електронното гласуване явно не им стига акъл да разберат, че и те самите могат да гласуват от собствения си компютър. Без да се налага да се разхождат до разните му там урни. Аз самия с удоволствие ще го правя, стига да има как. И не само аз. Много хора , които сега не гласуват, ще го правят , ако имат тази възможност. Но май точно0 заради това не желаят да въведат електронното гласуване. Резулата при голяма активност ще е ....
14
0
 
4
 
! Отговори
от чужбина преди 4 години
До 17 завистлив останалайсиктирбекелеш . Ти ли ще ми казваш къде да бачкам и къде да си плащам ?
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само за Радев бих гласувал...
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз искам дс гласувам електронно от чужбина, но няма как
11
10
 
4
 
! Отговори
завистлив останал преди 4 години
От където искайте гласувайте но трябва да си плащате данъците в България за да имата претенцията да решавате нещо, като всички останали тук дето носим цялата държава на гърба си.
10
0
 
6
 
! Отговори
хах преди 4 години
Ами те могат да обявят резултата и преди изборите . И го правят. Всички го знаем ама се надяваме нещо да сбъркат.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрях да гласувам и ето защо:Последния *** се няхме събрали 200 човека да гласуваме в САЩ, часова разлика 7-8ч с БГ. Наредили сме се а по Българската телевизия показват резултатите от днешните избори и съобщават кой спечелил. А ние още на опашка да гласуваме ...Всичко е ясно, нашите гласове никой не го интетесува а даже си мисля и вашите. Всичко е един цирк.
8
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе кога ще измрете в тази България, че да се върнем от чужбина и да си направим истинска държава, а не такъв fake. Явно умствения багаж на останалите ( като дедо поп ) не им стига да оправят тази някога красива страна. От влизането в ЕС все най най бедни, оскотели (бой по улиците чума по животните, ниското ниво на образование (след 90-те) и прочие. Айде давайте минусите, че да ви олекне 80% - знаете за какво!
7
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дедо поп 10Но да плащаме от нашите данъци за гласа на някой, който никога няма да се върне - не, благодаря!Дедо попе, намазвай с вазелин бутай там където вижда само рогатия! Щом сме ЕС държава трябва да се съобразим със стандартите за които сме подписали договор свързан с членството ни. А кой ще се връща или ще остава не е попска работа а Божия!
6
23
 
4
 
! Отговори
Дедо поп преди 4 години
"Българите" в чужбина, като искат да гласуват, да използват схемата "билетче, самолетче, урна". Никой не и спира и те им пречи.Но да плащаме от нашите данъци за гласа на някой, който никога няма да се върне - не, благодаря!
5
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 4Да си гласуват на английските и американските избори тия ***!Най-отявлените *** са в България, нагласена от тях и преобразена в Лаййй.н.рия!Там ще си гниете, там ще загивате, защото природата не търпи плиткоумни селияндуристанци.
4
0
 
6
 
! Отговори
Марвин преди 4 години
Нямате даже електонни кебепчета. Как мислите да спрете големия страшен политически танк? Новата боржуа е с комунистически тренинг и див капиталистически порив.Смяната на работата на една система, става само след революция. Кой да я извърши, като всички са в играта?
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като вземат да слагат тоя Левски отзад нямам думи !
2
9
 
6
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
Червената коза пак се бута и тук. На всяка манджа мерудия. Айде няма ли най-после да дойдат изборите в София, да й го набутат в тъ.пата червена муцуна и да разбере, че само с плямпане и ходене по медиите не става.