Край с хартията! Преброяването през 2021 г. изцяло електронно

НСИ очаква 60% да отговорят на въпросите онлайн
Обновена: 5 авг 2019 10:27 | 5 авг 2019 09:33, Камелия Цветанова
22
Край с хартията! Преброяването през 2021 г. изцяло електронно
Снимка: Pixabay

Предстоящото след две години преброяване на населението и жилищния фонд ще се проведе изцяло електронно. През 2021 г. броенето ще се проведе на два етапа – чрез онлайн преброителна карта и чрез посещенията на отделните домакинства от преброители. Но анкетьорите няма да пишат върху хартия отговорите, а на мобилно приложение.

Още по темата
От Националния статистически институт (НСИ) очакват да им бъдат необходими около 20 000 преброители, което е по-малко в сравнение с предходните преброявания. Причината за това, че то ще бъде комбинирано и по електронен път, и чрез анкетьори. Всички преброители ще бъдат проверени за чисто съдебно минало, а за това НСИ ще се партнира с МВР.

При посещение анкетьорите ще записват данните директно върху мобилно устройство чрез приложение, разработено от НСИ, а отговорите ще се криптират и изпращат директно в институцията, коментира пред "Монитор" технологията заместник-председателят на държавната статистика Диана Янчева. Така ще се ограничи злоупотребата с данни на гражданите.

"Статистиката винаги е имала фокус върху информационната сигурност и сигурността на информацията, защото това са две различни неща. Ние боравим с чувствителна информация. Имаме бюджетни средства, с които се отнасяме сериозно към опазване на тайната", увери Диана Янчева.

Преди десет години 40 на сто от населението се преброи онлайн, сега от статистиката очакват процентът да бъде над 60.

В края на март и статистическата служба претърпя опит за нерегламентиран достъп до базата й данни. Тогава хакерска атака от китайски сървър беше причината за проблемите с "Бизнес статистика" на НСИ, но до изтичане на информация не се е стигнало, обяви Янчева.

Преброяването ще бъде задължително, но начинът, по който ще отговарят хората, е различен за различните въпроси. Глобата за отказ от предоставяне на данни за преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г., ще е 160 лв. Това предвижда законът за преброяването, одобрен от Народното събрание.

Предстоящото преброяване ще е най-мащабното изчерпателно статистическо изследване у нас. Досега са проведени 17 преброявания на населението, като последното е през 2011 г. В ЕС преброявания се провеждат на всеки 10 г., а България прилага това правило от 2001 г. Очакваните разходи са 38.3 млн. лв. като в тях е включено и разработването на нова електронна платформа за преброяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И трябва да се пазим от поливачките!
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 1989 най-гъвкавият и приспособим етнос се оказаха тези, но които им казват ***. При тях един от белезите за престиж е по-светлата кожа. Както се купува или ползва вещ, така се купува или се прави дете от светъл мераклия. В нашия град, ми прави впечатление, че доста се е увеличил процентът на русите деца. Не е само сред споменатия етнос.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преброяването ще е електронно, за да са по-лесни манипулациите. И проблемът не са етническите групи, а общата бройка. Трябва да излезем повече, защото по брой население се разпределят европейските средства. Ренета Инджова затова я натириха в немилост, защото като шеф на статистиката искаше истината да излезе наяве. Поради същата причина и избирателните списъци са пълни с "мъртви души" и за уж по закон въведеното задължително гласуване даже управляващите "не си спомнят".
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ъъи аз така мисля да се пиша мюсли,гей и атеист.
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама премиера каза, че всичко електронно е опасно... или само за изборите важи.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От статията: "Очакваните разходи са 38.3 млн. лв. като в тях е включено и разработването на нова електронна платформа за преброяване."Значи да очакваме, че около 5-10 милиона лв. са дадени за разработване на система, която се прави за 1-2 седмици (а по-добрите програмисти ще я направят за 2-3 дена) и реалната цена ще е между 2000 и 6000 лв.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде още лични данни да бъдат пуснати в торентите, значи. То хубаво да е "електронно", обаче тия устройства, лаптопи ли ще са, таблети ли ще са, каквото и да е, да бъдат защитени от професионалисти, а не от наредаци в държавна администрация, които не знаят защо са там, а взимат 2500 лева заплати за специалисти информационна сигурност.
12
6
 
4
 
! Отговори
ъъ преди 4 години
Пишете се мюсюлмани, АКО НЕ ИСКАТЕ ДА ВИ ОТНЕМАТ ДЕТЕТО.АНТИХРИСТ Е ЗАПОЧНАЛ ВОЙНА С ВАС. ИСКА КРЪВ. Слава на ИИСУС ХРИСТОС. ЩЕ ПОБЕДИМ САТАНИСТИТЕ И ФАРИСЕИТЕ. СМЪРТ НА МАСОНИТЕ
11
0
 
4
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 4 години
Някоя прер тази нощ не е спала...какво ли пък толкоз е правила
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама бала Това няма никакво значение.Важното е колко са *** в България.Щото се пишат българи или турци и излизат три пъти по-малко от действителността.В нашия град няма и 6 турци,а според преброяването са 6000.
9
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Агентът на Партийна Сигурност, държавният служител и глава на гръцката кривославна църква, дедо Старофит няма ли да опонира на побеснелите кесари относително този недвусмислен грях?
8
3
 
7
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
E kak за преброяването може през компа от дома си всеки а за гласуването неможе?!
7
1
 
4
 
! Отговори
Малка къща в прерият преди 4 години
прер?!?
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2021 може и да няма смисъл от преброяване.
5
0
 
12
 
! Отговори
Цеко пожарникаря преди 4 години
Пак ли ше крием колко са *** или тоя път ше си ги пишем 2 милиона, колкота са си.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Броят се ОФцете!
3
2
 
5
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
"пред " или зад .Каквото и да се правите че , преброявате чумате наречена " българска алчност и аминистративна некадърност" вече е минала пре тези земи.Остава да приемете исляма или да се махате от тука - кеф ви САЩ , кеф ви Зап. Европа , кеф ви новта станция на Южния полюс За 30 години , от 9 милиона мишлета на 6 милиона мишлета ....бройте надгробните камъни и празните апартаменти ...
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама да не го хакнат... Премиера каза, че всичко електронно е опасно.
1
1
 
22
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Значи преброяването онлайн ,а гласуването срещу кебапчета ,кюфтета ,бира и 50-тачки...Слава ! Слава ! Слава !