Свинското поскъпва с 50% до края на годината, вихри ли се спекула?

Всичко се дължи на говоренето за африканската чума
Обновена: 5 авг 2019 15:42 | 5 авг 2019 10:40,
117
Свинското поскъпва с 50% до края на годината, вихри ли се спекула?
Снимка: Reuters

Докато свинското месо у нас поскъпва,  на световния пазар - поевтинява. Това каза пред БНТ председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата - Владимир Иванов.

Според него вдигането на цената у нас е единствено в резултат на говоренето за африканската чума по свинете.

"Има много интересна ситуация на пазара. Има едно изменение на цената нагоре от 80 стотинки. От 7.75 - 7.80, стигнахме до 8.30. Абсолютно спекулативна цена", категоричен е Иванов.

Още по темата

По думите му, паралелно се наблюдава и друг процес - на световния пазар цената на свинското намалява.

"На Чикагската борса, която е индикатор на пазара, цената е станала от 1.90 към 1.69 долара. Това е изцяло вредна спекула, изцяло е вследствие на създадените страхови настроения в обществото, в следствие на многото говорене покрай заболяването", убеден е експертът.

Иванов заяви, че снабдяване на месо има достатъчно и далеч заболяването не е обхванало цялата страна.

"И най-лошото да стане, не очаквайте драматични изменения на цената, защото ние сме част много по-голям пазар, много добре урегулиран, свърхконкурентно натоварен и с много добро предлагане на свинско месо", каза още председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

В същото време експерт от Асоциацията на месопреработватели в България - Кирил Вътов, зае напълно противоположната теза в интервю пред bTV.

Според него до Нова година цената на свинското у нас ще бъде с цели 50% по-висока отколкото е била в началото на тази година.

"Цената вече се е повишила с около 40% от началото на годината и то не само у нас, а в цяла Европа, но ситуацията с африканската чума ще допринесе за още едно поскъпване", изтъкна Кирил Вътев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
До икономистче за какво ние свинско месо: ядем месо, с.е.р.е.м чума! Сетне онези некадърници от БАБХ и МВР ще ни глобяват, а Прокуратурата ще ни разследва!
106
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
То и сега увеличението е с близо 50%! През зимата цените на свинското за готвене достигнаха дори под 5 лева за килограм в някои вериги. Спомням си една реклама по телевизията за ЛИДЛ, в която рекламираха свинска плешка на цена 4,80 за килограм, и изведнъж цените рязко скочиха навсякъде по 7 и над седем лева за килограм. Изглежда така сякаш е режисиран сценарий. Имало чума в Китай казват, но чак толкова бързо да реагират пазарите и ударно да се повиши цената, не ви ли се струва малко странно?
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ създади чудовището специализиран съд и прокература, които по същество са втори "народен" съд.Бухалката КПКОНПИ също рожба на Борисов и ГЕРБ работи тотално извън конституцията и нормалният разум.Хора, като Борисов, Цацаров, Гешев са новите Г. Димитров, Коларов и Томов шефа на лагера Белене.
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това беше и целта на мафията ГЕРБ. Сега техни хора ще започнат масиран внос на замразено 20-годишно месо от ЕС.
103
1
 
2
 
! Отговори
Аз от простолюдието преди 4 години
Дали пък някой партиен бизнесмен няма да си напълни банковата сметка покрай тази ИЗМИСЛЕНА чума по прасетата ? п.ц. Ако далаверата е успешна , догодина чакайте МОР ПО КОКОШКИТЕ .... и зарази по овощните дървета ...... и отново болести по овцете .... и после пак "африканска чума" .... и пак ...
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега и бензина и дизела ще тръгнат нагоре.
101
1
 
11
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
А на Видин чакат 20 тира живи прасета от германия... каква чума бе, чумата е в парламента!!!
100
1
 
4
 
! Отговори
Внимателно преди 4 години
Ако бяха растреляли виновните длъжностни лиц аи диверсантите избили десетки хиляди здрави и силни животни в Странджа при имитацията на тн"ШАП" сега нямаше да се прави нагло ттерористична диверсия срещу БЪлгария с нарочно доставени щамове..от същите престъпници..Кактосе оказа тогава терористите на власт проведоха нагло престъпна безнаказана акция охранявнаи от спец службите..Главен вносител на старо застаро месо в БЪлгария Бил някакъв Миро Мършата назначен тогава за Министър..
99
0
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Ние не произвеждаме свинско месо-внася се от Европа.Пазаръг не търпи празно проскранство.Може да има увеличение,,ако се допусне изкустнвен недостиг.Ношето производство е било сам 30% от консумиранто годишно у нас.Така,че и тези 30% лесна ще се наваксат.
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опинците, нали са обеззаразени ;))) А като ядохме Чернобилските марули за 1 май и никой не каза, да не ни надебеле джоба
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свинското няма да изчезне от българския пазар. Ако някой все пак иска да има българско свинско да си стяга опинците, и тази зараза ако някой да я разпространява най -после да спре. Има начини заразата да се овладее не вярвам в БГ всички да са некадърници . И едва ли нужни 30 години. Трябва да се сложи край и на спекулациите - и на думи и на дела. Защото хем е трагично но почва да става и смешно.
96
1
 
3
 
! Отговори
Ала_Бала преди 4 години
Не го яжте. Няма да умрете от глад. Да ги видим какво ще го правят?
95
0
 
4
 
! Отговори
дърт преди 4 години
А в България има ли въобще неспекулативни цени?
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 73Глупаци! много хубаво ги написах нещата но ги изтриха. пак ще ви кажа, като има *** ще има и тарикати. едни ще печелят, други ще реват. Това е то, драги мои.
93
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А аз гледам в магазините, че свинското поевтинява и не се купува.На очите си ли да вярвам или на "експертите"?
92
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те доматите поскъпнаха с толкова за една седмица_ Предвидливо.Цунамиииии
91
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
свинско ще могат да си позволят само програмистите явно.
90
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега разбирам за какво са им били тоновете суджуци. Като за по Чернобил консервите на номенклатурата
89
1
 
12
 
! Отговори
Емче преди 4 години
Така е,ще поскъпва, защото тези които я предизвикаха са си оплели кошницата, то затова във Фащ поевтинява, да изнасят тук, не купувайте така ще им бръкнете много надълбоко на тези които си мислят да гушнат от далаверата
88
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз нямам пари за риба още отсега. Ципурата на промоция е 12.90 лв./кг., и на промоция не мога да си я позволя.