Брюксел ни дава 2.9 млн. евро помощ за борба с чумата

Задължително умъртвяване на животни е въведено в 23 области
Обновена: 6 авг 2019 18:31 | 6 авг 2019 17:30, Веселина Йорданова
64
Брюксел ни дава 2.9 млн. евро помощ за борба с чумата
Снимка: БТА

България ще получи 2,9 милиона евро от Европейския съюз като финансова помощ за борба с африканската чума по свинете.

Това стана ясно след среща на земеделския министър Десислава Танева и еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

До 30 дни ще получим още 11 милиона евро, които ще покрият изплащането на обезщетенията на стопаните от заразените ферми, които са официално регистрирани.

Задължителни мерки за превантивно умъртвяване на домашните прасета са въведени в 23 области.

Още по темата
Втори ден в община Свищов продължава бедственото положение и умъртвяването на прасетата от засегнатата промишлена ферма в село Българско Сливово.

Военното поделение в Белене ще се включи с техника за изкопаване на ямите за загробване на животните, а жандармерията ще поеме част от дежурствата по охрана на площадката, предаде БНР.

През целия ден камиони с полицейски патрули извозват убитите прасета от свинекомплекса в Българско Сливово до бившето селскостопанско летище, където са загробват животните. Кметът на Свищов Генчо Генчев заяви: "В момента тече евтаназията и до довечера можем да надхвърлим 10 хиляди животни".

Хората в Българско Сливово коментираха, че е по-добре да се изчисти свинефермата от чумата, за да има спокойствие.

Над 95 процента от прасетата в лични стопанства в Смолянско вече са умъртвени, съобщиха от областната дирекция по безопасност на храните. Около 400 са свинете в лични стопанства в областта, за които ветеринарните власти предписаха да бъдат умъртвени като част от мерките за справяне с проблема. На територията на област Смолян няма установени случаи на АЧС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази година чума по свинете , миналата година по овцете , по-миналата по пилетата ... НЯМА НИКАКВИ ТАКИВА ЗАРАЗИ !!! Щелта е да се прикрият чудовищните измами в сектор земеделие . Някои хора имат по 50- 100 хил. животни само на хартия и подобна "чума" е благословия за тях защото така ще прикрият следите си и край - никой никога вече не може да им потърси отговорност .
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чумата не преминава политическите граници на България...нито влиза нито излиза през митниците...
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е като ги дадат, кой ще ги вземе ..Няма да са хората на които им избиват животните, това е ясно
52
0
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
А лошия мат`рял кога ще го започнете,или за него няма отпуснати средства?Уточнявайте ги тези неща,важно е за правилния растеж на електоралните единици,иначе току виж,полегнали след някой дъждец.
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отпускат на чумата пари да се бори себе си. След чумата зетко ще ви даде помощ 120к тона месо от резерва на САЩ, брак. На Коледа ще ядете каквото американеца хвърля в контейнера за 12лв кг. Това са фактите. Аз досега не съм видял документ, черно на бяло, че има чума в някоя проба. Идват няколко балами с найлони, казват има чума и трябва да убием животните. АКО имаше чума зоните щяха да са под максимална карантина, нищо живо да не преминава през нея, с надежда, че птиците няма да я пренесат далеч
50
1
 
10
 
! Отговори
:)) преди 4 години
А ако не бяхте ги разболели / което е все още съмнително дали са болни действително/ дохода / цената и общата им стойност щеше да е многократно по висока!пп сега всите да ви благодарим за стотинките! :))
49
1
 
10
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 4 години
Парите за нашите избори,народа ще духа супата.Пак.И пак си ги изберете,да работите като роби за 600-700лева
48
1
 
14
 
! Отговори
Брей преди 4 години
2 милиона евро е 0.5 процента от 4 милиарда за самолетите
47
2
 
15
 
! Отговори
Брей преди 4 години
демек по 50ст. на ***...на гърците дават по 50
46
1
 
18
 
! Отговори
Бойко М. Борисов преди 4 години
Кога казахтИ че ще пристигнат парите??Питам за един приятел с магнолии в двора.
45
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брей,брей ,брей - каква огромна помощ ! Сега ЕС ще продължи с помощта като ни внесе тук чудесно отлежало месо от Германия ,Франция ,Испания и другите ,,братски ''държави ! ЕС се грижи за нас ,защо ние трябва нещо да произвеждаме след като можем всичко да внесем и да се наслаждаваме на великолепния демократичен европейски живот !
44
12
 
6
 
! Отговори
: ))) преди 4 години
С коя ч.***? Онази от Африка или тази от "Позитано" 20, дето кавалеристката от Крушовица е неин пророк?
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко е велик.Винету, и той.
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Орешарски е винвен
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Станишев е виновен.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Кой не скача е червен"
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 34Не си прав/а че народа е бездеен.Напротив, дейно отидоха 2009та и гласуваха.Докараха на власт един *** селянин който им стъжнява живота всеки ден но те ДЕЙНО си го преизбират.Други пък не гкасуват щото "Много сме,силни сме".ЕдиотЕ всякакви но всички АКТИВНО подкрепят хайдука от Банкя.Това обаче не е лесно да се разбере от посредствена нация.
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
охооооооо, каква била работата. Някои хора, ще гушнат едни пари. До преди тази новина, само се чудех кой, сега вече знам....
37
1
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
България ще получи 2,9 милиона евро от Европейския съюз като финансова помощ--ХаххХХ ) ЩЕТИТЕ са НАД 1 МИЛИРАД ЛЕВА !!! ТОВА Е ИСТИНАТА!!
36
0
 
13
 
! Отговори
Ега ти парите! преди 4 години
Че за какво ще стигнат тези пари?! Та само тези от ДФЗ и ветеринарите ще ги лапнат за лични нужди! Тези от обкръжението на Витянис Андрюкайтис се подиграват с нас! Г-жо министър, върнете им тези пари, за компенсиране на 120 хил. *** и прасета струват минимум 52 млн.лв. Та те само за вас от МЗХГ няма да стигнат за 3 месеца!