Животът: 800 000 българи работят, но са бедни!

Рекордьори сме по ръст на заплати, но далеч от тези в ЕС
135
Животът: 800 000 българи работят, но са бедни!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Работещите бедни са 600 – 800 хиляди", призна социалният министър Бисер Петков пред bTV. Това са хората, които получават доходи от труд, но не им стигат за нормален живот.

Преди дни КНСБ представи своите изчисления, според които издръжката на живот у нас расте и на четиричленно семейство са необходими 2448 лв. месечно.

За година парите, с които трябва да разполага домакинството, са се увеличи с 87 лева. Чистата заплата за един възрастен не трябва да бъде под 1224 лева. Реално обаче тя е по-малко, според данните на синдикатите.

"Искам да посоча, че и доходите нарастват. 1208 лева е средната заплата според НСИ в първото тримесечие", каза министър Петков и допълни, че кабинетът е вдигнал минималната работна заплата от 510 на 560 лева.

"Не се постигна споразумение как да се изчислява минималното работно възнаграждение между социалните партньори, но в управленската програма са посочени нейни нива на нарастване и те се спазват", каза още Петков.

Всъщност България е рекордьор по нарастване на заплатите, но те са далеч от тези в останалите страни в ЕС.

Друг начин за влияние върху живота на хората, живеещи в бедност, е чрез "социалните трансфери" като целевите помощи за отопление.

Социалният министър успокои, че в размера на новите помощи е отчетено повишението на цената на тока, както и индексацията на пенсиите, така че средствата да бъдат адекватни и да няма изключени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
Аз съм аз, ти си ти преди 4 години
Въпреки бедността, българското е с голяма и корава душа !Въпреки това чувствата и други неща не зависят от възрастта, а от начинът на живот и преди всичко, как точно е устроен човек ! А човек който никога не е работил, а е над 25 год. възраст, това означава че парите трябва да работят за него, а не той за пари..., от малък са го разбрали че е роден за " не какво да е" !Въпреки това е зле финансово.
106
0
 
0
 
! Отговори
Men преди 4 години
И всичко за един ден,няма вече коментари няма мозъци.Работата е ОК цъфна и върза и всичко е по мед и масло.
105
0
 
2
 
! Отговори
Работещ преди 4 години
А как пък се случи всичките 24о в парламента да са богати? Съвпадение?
104
0
 
9
 
! Отговори
Men преди 4 години
Аве ей мишки,какво сте седнали тука да разсъждавате излезте на улицата блокирайте държавата и си вземете парите за които работите.друго спасение няма.Някой от вас тук мозъците и плямпащите мисли ли ,че на някой управляващ, олигарх,милионер милиардер му пука за работещите бедни аааааа.ще им запука срещу стачки и бойкоти като им бръкнем в джоба.Добре е прос народе как в целия свят когато на хората не им е удобно нещо или им вдигнат с 5 стотинки бензина или тока и излизат по улицата и си решават п
103
1
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
САЩ може и да нолжиха мита върху вноса на стоки от Китай, но китайците пък ще започнат да произвеждат собствен софтуер за своите телефони, и с това ще ударят един от най-високо платените сектори в САЩ, който изнася продукция с висока добавена стойност за Китай. Каквото и да направят политиците в защита на икономиките на собствените им държави, то винаги им се връща като бумеранг впоследствие. Така работи пазарната икономика!
102
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Какво в коментара ми не беше вярно, че пак сте нацвъкали минуси? Китай не е ли най-бързо развиващата се икономика в Света, точно защото разполага с огромни ресурси(природни и човешки), каквито при нас за съжаление липсват?В цял Свят се забавя растежът, защото пазарът вече е пренаситен, и трябва да се измислят напълно нови продукти, в които да се инвестира, за да може пазарната икономика да продължи да съществува, макар и на командно дишане. "Картите" между пазарните играчи вече са раздадени
101
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука дори синдикатите, работят за мафията, мой съвет е потърсете си работа в чужбина и там търсят работници и плащат, а тука вашия шеф или неговия шеф си купува последната s klass и издържа любовница със вашия труд.
100
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 4 години
Не драги ми журналисти,какви рекордьори сме,като сме далече от Европейските заплати,не знаете кога и къде се употребява думата рекорд.
99
1
 
17
 
! Отговори
Абсурд преди 4 години
Джан джун глей как се прав.Имаш две деца примерно ,инвестираш само в тях ,било образование ,били спорт, било друга дейност,после ги изстрелват навън съвсем подготвени ,така прави умния,а глупавия инвестира в недвижимо имущество в БГ,прави къщи ,вдига етажи за децата си в които те няма да живеят и те ще избягат,но няма да са толкова подготвени за живота извън страната.Не разбрахте ли ,че народа осъди държавата си с демографски срив.
98
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Минималната работна заплата в Гърция за 2019г. - 683,76 ЕВРО! Средната заплата за миналата година е 1120 евро без да се брои 14-тата. Средната пенсия в Гърция е над 720 евро, а средната допълнителна пенсия в края на годината е 170 евро!
97
9
 
0
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До Анонимен 98: Явно китайците не се съобразяват много много със зададените препоръки за икономическо развитие, иначе нямаше да изпреварват САЩ по все повече показатели.Това са пълни глупости! Политиците няма как да влияят толкова осезаемо на пазарната икономика. Просто България е малка държава с малко ресурси, и тъкмо заради това сме бедни. Политиците могат да сложат край на пазарната система, но не могат да я променят към по-добро. Няма как да обуздаеш хаоса!
96
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е толкова зле, като се има в предвид че 80% от населението са ***.
95
2
 
6
 
! Отговори
Не разбрахме какъв % преди 4 години
от всички акции на "Фиат" са собственост на наследниците на Яшар от Правец и какъв годишен доход им носят?За останалото не питаме. Но помним например, как "горката" му бивша снаха Маруся, още докато беше омъжена за вечно пияния Владко, си купи огърлица с рубини за 35 000 долара. Каква ли заплата е взимала тази плевенска мома? Защото, нали, те народни пари не са харчили.А Люска в чужбина поръчваше да й донесат в хотела всички колекции от едикойси бижутериен магазин и ген.Кашев ги плащаще.
94
0
 
15
 
! Отговори
Минималната преди 4 години
заплата може да расте, но защо другите не растат? Моята заплата беше средната за страната, но вече се изравни с минималната, защото не е бутната вече 10 години.
93
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заплатите растяха бързо от 2001 до 2009 година, когато ГЕРБ установи своя режим в България. Преди ГЕРБ нарастване с над 20-25% на година (2008-2009), при ГЕРБ с 2-3% на година (2010-2011). После с малко повече. Чак сега от 2018 година, когато на народа му писна от мизерията, заплатите започнаха да се повишават с 7-8-9% годишно, което е крайно недостатъчно.
92
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе, рекордьори сме, защото повишиха МРЗ....
91
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България обикновения работник дава около 60% от заплатата си на държавата.Реалните доходи не са чак толкова ниски. Просто държавата има целенасочена политка която да прави хората по бедни. Това се диктува от големитие началници в САЩ. На всяка държава и определено колко да се богата, колко да и е силна икономиката и колк голяма армията. Само така САЩ могат да имат пълен конттрол. Ако някоя държава си позволи да нарушава препоръките и зададените лимити - веднага и се налагат санкции!
90
0
 
8
 
! Отговори
ало преди 4 години
Грешка,не са 140, 240 лв се връщат у горанката
89
0
 
13
 
! Отговори
алоо преди 4 години
Защо когато синдикатите говорят за пари,нужни на човек за месец,имат впредвид ЧИСТАТА сума,а когато разни бойковци,горановци и сие говорят колко е средна заплата,тя винаги се споменава колко е БРУТНАТА? И ако на месец са ни нужни 1224 лв.,защо не се споменава,че при всички случаи 20%(ДДС) от тях(около 140 лв.) пак отиват у горанката и сие?
88
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Минималната трябваше да е 1200 лева ... 2008-а година.