Спирането на застрояването на зелените площи ще е дълъг процес

Дълго време София не е имала Общ устройствен план
Обновена: 8 авг 2019 22:35 | 8 авг 2019 22:30, Нели Христова
15

Нов изкоп за нов строеж се появи в столичния квартал "Младост". Разгневени жители отново излязоха на протест в един от най-застроените райони в София. Гражданите там масово се оплакват от липсата на зелени площи и все по-оскъдните междублокови пространства.

До тук се е стигнало, защото столицата дълго време не е имала действащ Общ устройствен план, твърди председателят на Комисията по околна среда в СОС Лорита Радева в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Години наред не е имало Подробни устройствени планове на тези територии, а се е управлявал града с частични изменения. С приемането на Общия устройствен план и последващата процедура на приемане на Подробно устройствени планове на всеки един от жилищните комплекси - процес, който е към своя финал за десетте управление на ГЕРБ в Столичната община, ние успяхме да създадем точно тази поредица от правила", подчерта общинският съветник от ГЕРБ.

Лорита Радева обясни, че решаването на проблемите и спирането на застрояване на определени зелени площи или междублокови пространства е дълъг процес, който продължава с години, но СОС има работна група и лично кметът Фандъкова е пожелала да се търси съгласие и със собствениците на имотите, за да не се презастроява столицата.

"Считам, че самият процес на реституиране на зелени площи в междублокови пространства се нуждае от много сериозен анализ и проверка", настоя Радева.

Общинският съветник подчерта, че в битката за запазването на зелените площи се е наложило и инициирането на законодателни промени, които да определят, че междублоковите пространства трябва да са терени за градско озеленяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
на секундата се спират строежите младост и люлин са проектирани 1975 съсинфраструктурата защо трябва софия да се гъчка с народ и коли като и извън софияима живот с това презастрояване ни се съсипа живота някъде лампите светятденонощно мислете на местните избори
14
0
 
5
 
! Отговори
ьо преди 4 години
Толкова дълъг, колкото трябва, за да не остане и педя зеленина - в угода на строителния бранш.
13
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Строенето в зелени площи е забранено и няма нито един обект в София който да е в зелена площ!!! Това че хората са си втълпили, че всяко кално парче земя на което паркират е зелена площ показва само колко неграмотни са и хората и общинарите.
12
0
 
6
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
""Спирането на застрояването на зелените площи ще е дълъг процес""В замяна на това ,началото на застрояването на зелените площи беше много бърз и кратък процес при това продължителен.Даже Григор Димитров,гори от неистово желание да строи в Борисовата градина.Даже през "тъмният"социализъм никой не строеше в нея,но по-време на демокрацията ,детският кът се превърна в автокъща "Капитол",а парк се превърна в паркинг и транспортен коридор,тънещ в мръсотия,занемара и разруха
11
0
 
8
 
! Отговори
Американ преди 4 години
В Бyлrapиcтaн всеки положителен процес е дълъг.В случая ще приключи, когато въпростине площи са напълно застроени.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно се оказа, че повечето незастроени площи в МЛАДОСТИТЕ са частни парцели. Чудя се защо тогава общината продължава да ги коси и подържа безвъзмездно?Не е ли задължение на собственика това? А на общината да следи дали го подържа и ако не да налага санкции.
9
3
 
8
 
! Отговори
разгневен преди 4 години
Защото когато се приемаше закона за реституцията, Соломон Паси заведе СДС да прави Атлантически клуб, и червените наложиха закона за възстановяване собствеността в "реални граници". След това си написаха Нотариални Актове на местата на починали или направо убити хора и така комунитите станаха най-богатите земевладелци в България.
8
1
 
19
 
! Отговори
Един преди 4 години
Иванчева се опита да им спре далаверите , но мафията в България си каза думата. Сега яко се строи в междублоковите пространства и никой не може да ги спре. Ако пак се появи някой безпартиен герой ще го елиминират за 0 време пак.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направете една ревизия на всички придобити имоти, вижте дали собствениците са обещетени, кои са се облагодетелствали ли по закона Лучников, разследвайте ментора на този закон и всичко ще е ок. Няма заради един заврян зет с неясен произход да страдаме всички.
6
0
 
10
 
! Отговори
,уеишщ преди 4 години
Десет години правили устройствен план, ама още не бил приет... Десет години
5
1
 
7
 
! Отговори
vin преди 4 години
Естествено, че ще е дълъг, докато " инерститорите"- мутри, ченгета, наркобарони, общинари, де що има мръсни пари се превърнат в тухли и бетон и осерат след Черноморието и Балкана и по свестните квартали на градовете! *** си избраха себеподобна мутра, точно за да живеят в Мутроландия, да не пискат!
4
0
 
12
 
! Отговори
фандъкова преди 4 години
Време за оставка. В град с един от най-мръсния въздух в Европа ние застрояваме зелените площи и Борисовата градина. Време е да "преработим ***" който са запълнили Софийска община. Явно не стават. Само приказват а действията им показват какви са в същност.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що не каже защо ще е толкова дълъг процеса, пък процеса на обикновената фризьорка дето им се опъна на далаверите го спретнаха по бързата процедура.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зелените площи са остатък от комунизма, който трябва да бъде заличен и заклеймен. Историчарите ще напишат в учебника по история, че вредните зелени площи са нарушили бита и душевността на българския народ да живее на тясно и мръсно през капитализма.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дълъг, дълъг, колко да е дълъг? Да не трае още 30 години?