Страната ни трябва да инвестира повече в наука и иновации

България не се възползва достатъчно от природните ни дадености
Обновена: 8 авг 2019 23:05 | 8 авг 2019 22:55, Нели Христова
30

Ако страната ни не обръща внимание на науката, трудно ще върви напред. Това заявиха в студиото на Bulgaria ON AIR академиците Стефан Воденичаров и Атанас Атанасов. Те са категорични, че в България трябва да се инвестира повече в наука и иновации.

Според Воденичаров в България има достатъчно пари за наука, но проблемът е, че те се раздават на калпак, а не срещу постигнати резултати.

"За нас е важно България да просперира, а не кой с каква политическа принадлежност е. Единение с политически пристрастия не се получава. Без пари не се правят наука и иновации. Дването на калпак също не върши работа. Има пари за наука, но трябва да бъдат направени няколко национални приоритета и финансите да отиват там", каза той.

Неговият колега Атанас Атанасов го подкрепи и заяви, че страната ни не се възползва от природните дадености, които има.

"България има природни дадености, които малко други държави притежават. Трябва обаче да се възползваме от тях, а не да внасяме стоки от околните страни. Ние не искаме да бъдем свързвани с политически партии, а да работим за благото на България. Трябва също така да се инвестира в наука и иновации, за да може да върви държавата напред", обясни академик Атанасов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 27Де да бяха само мегаинститутите.В повечето звена на БАН ръководители на секции са децата на този и онзи професор, а когато няма достатъчен брой секции за всички, тогава за зетьовете се създават проблемни групи, та те да ги оглавят.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледам, че коментиращите са напипали същината на БАН. Куцата "реформа" на БАН по времето на Воденичаров утвърди и циментира семейния модел - създадоха се мегаинститути за децата на БАН-ската номенклатура. Институтът на Воденичката също прилапа един морски институт, с който нямаше нищо общо като тематика - нерде металознание, нерде океанология?!
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То, ако се гледат заслугите, Воденичката и до гл.ас. нема да добута, камо ли до академик. Другият поне има видимост на учен, макар и тежък галеник на режима.
23
0
 
9
 
! Отговори
Заложените в проект преди 4 години
изследвания са за 2, 3, 5 години. През този период включените в одобрения проект ще получават солидна сума, която ще делят помежду си.Проф. Хорозов коментира конкретни случаи, прикоито млади учени, завършили в чужбина и реализирали там успехи, идват с желание да работят в България и предлагат проекти, които в последствие биват финансирани зад граница. Тук обаче не ги одобряват.Вместо тях, финансират проекти от типа на "Дървено желязо"Нагли и безнаказани, както партийните бюра допреди 30 години
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДраконМного по-доходоносни далавери има драконе. Прочети книжката на Е.Хорозов "Проектния бизнес. Наръчник на овластения мошеник", посветена е точно на тази тема.Колко от българите имат представа по колко милиона се предоставят ежегодно на фонд "Научни изследвания"? Там комисии решават чий проект да се финансира. Членове на комисиите са хора от институтите на БАН и принципът е "Аз на теб, ти на мен". Делят си милионите и после, за периоди от по няколко години, си осигуряват тройни заплати!
21
1
 
10
 
! Отговори
До Болно преди 4 години
Прав си.Но защо от парите на данъкоплатци да се къса, за да се финансира съществуването на цели фамилии, феодално окупирали цели сфери на науката. Влез в който и да е институт - половината или поне 1/3 от учЕните имат брачни половинки в същия или в някой от сродните институти. Решат ли извратено да се забавляват, като пречат на някого или като толерират недоучени прим..и..ти..ви, не можеш да им попречиш по никакъв начин, освен като напуснеш, за да не се издевават поне с теб.Защо храним такива?
20
0
 
10
 
! Отговори
Дракон преди 4 години
Инвестициите от сега мога да Ви ги кажа. Ще бъдат от типа : хайде да построим едно градче на науката на май..та си ( примерно в Чуйпетльово), след което да им разпродадем имотите, че станаха много скъпи. И докато управленците са на това ниво, не чакайте нищо добро за тая страна, не само за науката. Най-умиляващото е " Науката ни е ценна. " Смешници.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Късно е. Просто всичко се разпадна. От планов социализъм се скочи на див капитализъм. Всичко се ликвидира, а работещото се разпродаде без пари. Много сфери се сведоха до скотско оцеляване. Дори и на псевдо-комерсиални проекти си назначихте ваши хора. Свърши социалистическия начин на ограбване на чуждия труд.
18
1
 
3
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
В държава където са изведени като максима такъв израз ,който битуват в съзнанието на масовият средностатистически българи, емблематичните думи на Андрешко "Дъската и хлопа на мойта каруца г-н съдия,плещи кат учен човек",кратко ясно и лесно "смилаемо" от широките народни маси.Нека не забравяме и министъра на финансите Симеон Дянков,които беше природно ***,и бъркаше "феодални"със"синодални" старци,просто не знае разликата.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тази мания за иновации убиват и малкото, което остана от българската наука. Още по зле е, че такива тези защитават хора, чието положение предполага по-добро познаване на научната среда. Иновациите се правят от предприемачите, като избират някои от многото научни постижения, които сами по себе си нямат връзка с практиката, не от учените. Истинската наука не е приложно насочена. Но дори и да беше, точно в България ли, с мизерното финансиране и условия ще се направи иновационен пробив?
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винету е рекетьор еднокнижник управляван от началници. Нито той нито началниците знаят какво е наука , а и не се интересуват от просперитет и развитие на България .Няма ли народ който да се разбунтува и да ги вкара в затвора няма оправия.Сега избива прасетата , за да пласира американско замразено ГМО , за да реализира комисиона за самолетите после ще ви съдере от такси и данъци, а науката от *** Дискавъри ще научавате , но както решат да ви покажат.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София стана най-мръсната клоака на света, там се изсипаха утaйките от цялата провинция, стойностните хора си останаха по градовете или заминаха в чужбина. Софиянците само искат пари и търсят на хляба мекото. Айде у лево. Държавата трябва да инвестира в стойностните хора, будителите и тези, които не са избягали като мишки въпреки трудностите. Заплатите в София да станат минимални, че бизнеса в прованса търси общаци.
14
3
 
3
 
! Отговори
Болно преди 4 години
А дано, ама надали..БАН са нс доизживяне
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Празни приказки без връзка с действителността. Имало пари за наука - в България парите за наука се дават за безумни проекти, под надслов иновации и връзки с бизнеса. За истинска наука пари няма. Раздавали се парите на калпак - няма такова нещо. На калпак се раздават заплатите - по 500 - 1000 лв. в общия случай. Който участва в някои от споменатите проекти, взима повече, но това не е на калпак. С такова ръководство и по-зле ще стане.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И къде са ви проектите и иновациите да инвестираме в тях. Вие нямате нищо и искате пари срещу нищо. Професор до професора и доцент до доцента, аман от недоучили селяни с претенции.
11
1
 
2
 
! Отговори
сънлив котарак преди 4 години
Аве, от кога Иванка Тръмп станала говорителка по БТВ?
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В много институти вече съпругът и съпругата са професори или доцент и професор в един и същи институт, след което вземат и сина си да е докторант на същия институт, после остава там като асистент.Хайде да ви видя как ще реализирате кариерно развитие в някой от тези институти, ако не сте член на някое такова семейство или поне не се ползвате с покровителството на някой от членовете му? Ще ви позволят да работите там в най-добрия случай за да ви ползват като висококвалифициран технически помощник.
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съпругата на проф.Й.Заимов не е историк по образование, но е професор в един от институтите по история (те са 5 на брой, с различни названия). Дъщеря им също професор в БАН, а от десетилетия повтаря все едно и също. Зетят и той професор в БАН, син на жена от един от общинските комитети на БКП в София, но "назначен" за "десен" в навечерието на промените.В последните години вече съвсем изнагляха и подобни "семейства от професори и доценти" вече дори не си правят труда да са в различни институти.
8
1
 
17
 
! Отговори
За съжаление, преди 4 години
БАН се е изродила във вредна за науката структура. Накъдето и да се обърнеш, виждаш модела "Той професор, жена му професор в друг институт, зетят и дъщерята доценти в трети и четвърти институт" или "Свекърът професор, синът и снахата също професори", или напр. прословутото семейство Заимови - покойният Й.Заимов, който по времето на соца състави скандалния "Именник" и задължиха хората по него да си избират имена за децата, жена му знаела чужди езици, та и тя професор-историк, а не е историк по об
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това "дайте да инвестираме в иновации" ми звучи малко като "другари дайте да дадем..".За да инвестираме в иновации първо трябва някой да ги измисли тези иновации. Ама как да стане това като държавата вече близо 30 години целенасочено гони в чужбина най умните си млади хора?Има много умни и кадърни българи които правят иновации постоянно само че за чужди държави и фирми.Има и друго. Ако една иновация наистина е добра винаги се намират частни инвеститори които да рискуват.