Образовани, млади вършат престъпления дрогирани и пияни

От 130 молби за помилване 111 са с отказ
9 авг 2019 07:20, Елка Василева
19
Образовани, млади вършат престъпления дрогирани и пияни
Снимка: архив, Булфото

Увеличават се младите и образовани хора, които извършват престъпления под въздействие на наркотици или алкохол, а след това молят да бъдат помилвани. Тази тенденция става видна от отчета на комисията по помилванията към вицепрезидента Илияна Йотова, пише „24 часа“.

За първите 4 месеца на тази година в комисията са постъпили общо нови 110 молби за помилване и заедно със случаи от 2018 г. общо са разгледани 130 молби. По 111 от тях комисията е предложила на вицепрезидента да се произнесе с отказ.

Само един случай е бил предложен за помилване, но Йотова е резолирала с “не”. А за 18 от молбите е прекратено разглеждането - повечето от тях са повторно подадени след вече произнесен отказ.

Сериозен ръст за миналата година бележи броят на молителите със средно образование - 38% от всички, спрямо 23% през 2016 г. Съответно намалява броят на молителите без образование - от 15 на 8% за същите периоди. Намаляват и молителите с чисто съдебно минало.

По отношение профила на извършените от молителите престъпления следва да се изведе тревожната тенденция на значителен превес на по-тежките - по-тежко квалифицираните кражби и грабежи и такива, извършени при условията на рецидив, измами в особено големи размери, отчитат от комисията. Особено отчетлива е посочената тенденция при убийствата - по-тежко наказуемите са 73%, пише още в доклада ѝ. При по-тежките състави на престъпленията определено значим фактор е употребата на алкохол и наркотици.

Под въздействието на алкохол се извършват повечето престъпления против личността. А след употребата на наркотици най-често са транспортните престъпления и тези против собствеността, сочи тенденцията.

Затова комисията препоръчва да се развият програми за съдействие на лица, при които за извършеното деяние доминиращ фактор е употребата на алкохол, наркотици или компрометирано психично здраве. В местата за лишаване от свобода тези хора преминават през програми за преодоляване на зависимостите и получават адекватно лечение при психични проблеми, но в условия на свобода такива подпомагащи ги елементи напълно липсват, казват експертите.

Само един човек е помилван в началото на тази година - с указ №1 от 9.01.2019 г. Става въпрос за 41-годишно лице, осъдено за притежание на високорисково наркотично вещество.

То е било осъждано веднъж през 2002 г., след което е извършило аналогично деяние в изпитателния си двугодишен срок. През 2006 г. е образувано наказателно производство, което е приключило с присъда през 2015 г. и на молителя е наложено наказание 6 месеца лишаване от свобода, както и изтърпяване на наказанието от 3 г. за деянието, осъществено през 2001 г.

Фактическото изтърпяване на наказанието обаче не е започнало, тъй като молителят през 2008 г. емигрира в Англия, за да се откъсне от средата и лошите навици и да започне нов живот. Там работи и сключва брак, от който през 2014 г. е родено дете с тежко изоставане в умственото развитие и признаци на аутизъм.

Българският съд е поискал екстрадиция на лицето от съда в Англия, но е получил отказ поради състоянието на детето. Експертите са установили, че отсъствието на бащата би довело до отказ от страна на детето да извършва основни за живота дейности, което може да доведе неговата смърт. Отсъствието на бащата би повлияло и на психическото състояние на майката, което ще рефлектира отново върху детето. Решението на съда е обусловено и от това, че разноските за нуждите на детето и особено за специфичните методи на лечение са непосилни за самотен родител.

Осъденият е помилван изцяло с двете наказания лишаване от свобода. Освен възприетите доводи на английския съд за изключителни семейни обстоятелства, подкрепени с писмени доказателства, допълнително съображение е и обстоятелството, че деянията са извършени преди повече от 15 г.

11 г. е отнело на българския съд произнасянето по казуса и се иска изтърпяване на наказание, наложено преди 13 г. Освен това през продължителния период на пребиваване в чужда държава лицето спазвало законосъобразно поведение и имало работа.
 


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
гУсто
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Момчето, не "ченгето" и гъсто не "гъсто"..скапан гугъл
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Еми така е - аз съм клошар (според адвоката) на Кристиан Бойков...
Нагло момченце, което наградиха с добра работа и помилване след като хакна МОН...е, ми ченгето е порастанло вече и изсипа една тава лични данни в нет-а ..
Помилвайте го пак...за да му е гъсто пак и да направи нещо в световен мащаб ..
11
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 11 преди 11 месеца
Напълно те подкрепям. По принцип този тип кредити зарибяват неумни хора със слаби задръжки и това докарва проблеми на близките им.
Не много отдавна разказах тук за една наша родственица, която е като зомбирана от мъж-непрокопсаник, с когото отдавна е разведена. След като се нахойка, той пак се събра да живее с нея. Не работи, тя го издържа и за да му угажда, тегли какви ли не кредити. После обикаля роднините си и им вади душата да й дадат пари, защото я притискат кредитори. В чудо сме се видели
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо в България е разрешено на БЪЗИ КРЕДИТИ с 50% лихва да се дават на наркомани и
психопати.Страдат не само те, но и техните семейства не виждат бял ден.Живеят в
постоянен страх.Молим институциите за незабавна намеса.Това не е от вчера.Това ли е
демокрацията в страната ни.
9
0
 
6
 
! Отговори
ПрограмиЗаСъдействие преди 11 месеца
А кой и с чии пари ще ги финансира?
Нека да има такива програми - стига да са ефективни, но наркоманите и пияниците да плащат стойността им от джоба си!
Докога ще ни товарят с излишни разходи, за да "вразумяваме" лица, които са ни ощетявали, само за да си направят удоволствието, като при това са разбирали какво вършат?
"Умиляват" ни с историята на някой си, който не само е виновен за престъпление, но и бидейки наркоман е създал увредено дете и сега, за да е спокойно то, него го помилвали!
8
0
 
8
 
! Отговори
Как да имаме милост преди 11 месеца
спрямо някого, който хем е интелигентен и съзнава какви могат да бъдат последствията, хем само за да се накефи, се дрогира, напива се и после убива някого на пътя или върши зулум, който те лишава от нещо необходимо, купено от теб с пари от почтения ти труд, след икономии и лишения?!
На всичко отгоре хрантутим такъв в затвора! Кога най-после ще бъде променен законът и здравите хора, съзнаващи какво вършат и осъдени за престъпление, бъдат задължени сами да си изработват издръжката в затвора?
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
до 3-Ама като почнеш да внушаваш ша ти го земат социалните по демократичните наредби
6
1
 
5
 
! Отговори
до 7 преди 11 месеца
Какви програмисти бе акъл?! Всичко живо ходят пияни да кара коли и се бият с лопати и изведнъж проблема бил в младите и образованите, че видиш ли и в програмистите. Както си възпитан и както си възпитаваш децата, така ще е. Младите са копие на родителите си. Тази статия е пълна простотия.
5
1
 
4
 
! Отговори
тарарам преди 11 месеца
А бе когато ви казват,че акъла няма общо с образованието,вие врякате като натровени!Е,сега какво ще кажете?
4
7
 
3
 
! Отговори
програмистите преди 11 месеца
програмистите правят все повече престъпления.

Много са богати и се мислят за безсмъртни и като се доргират почват да хакват сайтове наред.

Във varna24 беше излязла статия за най-добрите български програмисти - вижте ги какви пари вадят!

И Кристиян Бойков изкарваше 17хил лева , само споменавам.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
11 г. е отнело на българския съд произнасянето по казуса и се иска изтърпяване на наказание, наложено преди 13 г............??????????
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не друсайте и не пийте, бре, образованите млади. Не е мъжкарство, повод за гордост и ставате парца.ли. от най-нисък клас. Доказвайте се като успели по друг начин - професия, доходи, дрехи, визия, жилище, почивки, кола.... не с бой, алкохол, дрога и простотии.
1
1
 
20
 
! Отговори
фори преди 11 месеца
Това няма как да стане докато не се въведът строги регулации...А нашите управлващи постоянно говорят глупости как "свободния пазар" решавал всичко от само себе си."Свободен пазар " отдавна не съществува.Навсякъде всичко се регулира малко или много.