Образовани, млади вършат престъпления дрогирани и пияни

От 130 молби за помилване 111 са с отказ
9 авг 2019 07:20, Елка Василева
19
Образовани, млади вършат престъпления дрогирани и пияни
Снимка: архив, Булфото

Увеличават се младите и образовани хора, които извършват престъпления под въздействие на наркотици или алкохол, а след това молят да бъдат помилвани. Тази тенденция става видна от отчета на комисията по помилванията към вицепрезидента Илияна Йотова, пише „24 часа“.

За първите 4 месеца на тази година в комисията са постъпили общо нови 110 молби за помилване и заедно със случаи от 2018 г. общо са разгледани 130 молби. По 111 от тях комисията е предложила на вицепрезидента да се произнесе с отказ.

Само един случай е бил предложен за помилване, но Йотова е резолирала с “не”. А за 18 от молбите е прекратено разглеждането - повечето от тях са повторно подадени след вече произнесен отказ.

Сериозен ръст за миналата година бележи броят на молителите със средно образование - 38% от всички, спрямо 23% през 2016 г. Съответно намалява броят на молителите без образование - от 15 на 8% за същите периоди. Намаляват и молителите с чисто съдебно минало.

По отношение профила на извършените от молителите престъпления следва да се изведе тревожната тенденция на значителен превес на по-тежките - по-тежко квалифицираните кражби и грабежи и такива, извършени при условията на рецидив, измами в особено големи размери, отчитат от комисията. Особено отчетлива е посочената тенденция при убийствата - по-тежко наказуемите са 73%, пише още в доклада ѝ. При по-тежките състави на престъпленията определено значим фактор е употребата на алкохол и наркотици.

Под въздействието на алкохол се извършват повечето престъпления против личността. А след употребата на наркотици най-често са транспортните престъпления и тези против собствеността, сочи тенденцията.

Затова комисията препоръчва да се развият програми за съдействие на лица, при които за извършеното деяние доминиращ фактор е употребата на алкохол, наркотици или компрометирано психично здраве. В местата за лишаване от свобода тези хора преминават през програми за преодоляване на зависимостите и получават адекватно лечение при психични проблеми, но в условия на свобода такива подпомагащи ги елементи напълно липсват, казват експертите.

Само един човек е помилван в началото на тази година - с указ №1 от 9.01.2019 г. Става въпрос за 41-годишно лице, осъдено за притежание на високорисково наркотично вещество.

То е било осъждано веднъж през 2002 г., след което е извършило аналогично деяние в изпитателния си двугодишен срок. През 2006 г. е образувано наказателно производство, което е приключило с присъда през 2015 г. и на молителя е наложено наказание 6 месеца лишаване от свобода, както и изтърпяване на наказанието от 3 г. за деянието, осъществено през 2001 г.

Фактическото изтърпяване на наказанието обаче не е започнало, тъй като молителят през 2008 г. емигрира в Англия, за да се откъсне от средата и лошите навици и да започне нов живот. Там работи и сключва брак, от който през 2014 г. е родено дете с тежко изоставане в умственото развитие и признаци на аутизъм.

Българският съд е поискал екстрадиция на лицето от съда в Англия, но е получил отказ поради състоянието на детето. Експертите са установили, че отсъствието на бащата би довело до отказ от страна на детето да извършва основни за живота дейности, което може да доведе неговата смърт. Отсъствието на бащата би повлияло и на психическото състояние на майката, което ще рефлектира отново върху детето. Решението на съда е обусловено и от това, че разноските за нуждите на детето и особено за специфичните методи на лечение са непосилни за самотен родител.

Осъденият е помилван изцяло с двете наказания лишаване от свобода. Освен възприетите доводи на английския съд за изключителни семейни обстоятелства, подкрепени с писмени доказателства, допълнително съображение е и обстоятелството, че деянията са извършени преди повече от 15 г.

11 г. е отнело на българския съд произнасянето по казуса и се иска изтърпяване на наказание, наложено преди 13 г. Освен това през продължителния период на пребиваване в чужда държава лицето спазвало законосъобразно поведение и имало работа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.