През лятото: Българите бягат да работят в чужбина, а у нас - недостиг

У нас има свободни места за бармани, сервитьори и камериери
9 авг 2019 10:55,
207

За поредна година българският туризъм страда от липса на кадри. Недостиг има на бармани, сервитьори, камериери, посочи мениджърът на сайта Rabota.bg Росица Радоева.

Още по темата

"Няма кой да обслужва туристите, много хора бягат да работят в чужбина", обясни тя.

Кадрите, които се наемат, са основно млади. Немалка част обаче са на възраст над 40 години. Именно те, според проучване на сайта Rabota.bg, заминават да работят основно по гръцкото море - около 70% от запитаните.

У нас все пак е имало и все още има хотели с добри и квалифицирани екипи, коментира  Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма.

"При нас проблемът е с по-краткия сезон, с пик около края на юли и август. Започваме лежерно от юни, няма как август да плати заплатите за цялата година", посочи той.

"Трябва да се въведе мост между образование и бизнес за добра преценка колко и какви кадри точно ще са нужни", допълни на свой ред Радоева пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Собствениците на хотелите по морето заслужават да нямат кадри.
161
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БачкоМи тъй мий думата бе
160
1
 
3
 
! Отговори
Ученик Бакта преди 4 години
Ша бачкам ... давай амфети за Митака пред какаото и 400 лева на вечер ... за ко да бачкам ...
159
0
 
17
 
! Отговори
Фори преди 4 години
Държавата няма нужда от хора и най-вече от млади хора. В правителството членуват само българоубийци, българомразци и предатели. Ще си караме само с пенсионери на доизживяване и последния ако обича накрая да загаси осветлението.
158
0
 
16
 
! Отговори
Пешев преди 4 години
Държавата не насърчава хората да работят, а да търкат талончета от лотарията. Цяло чудо е че все още са останали работещи хора в България при положение че икономиката е почти умряла и нищо българско не се произвежда.
157
0
 
11
 
! Отговори
Рамбо преди 4 години
България е едновременно американски щат и руска республика. Цените са американски обаче заплатите и ефективността са руски. Ха ха ха.
156
0
 
10
 
! Отговори
оптимист преди 4 години
нема недостиг телевизиите са пълни с анализатори пък и социолози и политолози колкото щеш
155
0
 
29
 
! Отговори
Бачко преди 4 години
Това е ПАЗАР НА ТРУДА а не робовладелски строй . Хората НЕ БЯГАТ а съвсем логично са взели решение да продадат труда си за по достойна заплата при по- коректни работодатели . Плащайте заплати по високи от гръцките и осигурявайте коректно работниците си и няма да се отървете от кандидати за работа . Иначе ще се наложи само да си сервирате на клиентите и само да си метете заведенията . Това возене в нови поръчкови джипове ще го забравите . Станете добри работодатели и ще спечелите .Лесно е .
154
1
 
23
 
! Отговори
Марко преди 4 години
Доста робство и тиранство! Веке нема да ви бачкаме за без пари! Искаме да се плаща на ръка всека вечер!
153
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Недостиг у нас има само на хора дето работят ангария ,у нас пишман бизнеса търси хора да им работят ако е възможно по 10-15 часа за 500 лв. е за тия бизнесмени има недостиг на роботни балами !
152
1
 
23
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
В началото на безкрайният демократичен преход битуваха няколко мантри,които дадоха плодове но все отровни.Едната мантра,беше нещо като вопъл-обръщение към хипотетични инвеститори,тя акцентираше колко робски са възнагражденията и колко високо са квалифицирани работниците.Но инвеститори не дойдоха.Другата беше свързана със свободното движение на хората.Така хората с робските възнаграждения избягаха.Сега пак вопъл,няма работни,а за квалифицирани и дума неможе да става.Така се закрива една държава
151
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а защо ли?.......поредната неразгада мистика, достойна за репортаж от нешънъл джеографик
150
0
 
32
 
! Отговори
Пича преди 4 години
Искаме почасово заплащане и истински пари за истинска работа. Иначе ще бегаме в Германия и няма да се върнем.
149
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ф.С.В.Парното, токът, водата са "нещото" в нашия "умерен пояс", са нещото, с което не само че не можеш "да се разведеш", но онова "нещо", наричано от корумпираната власт " естествен монопол", което в нашата демокраДична действителност си е неестествен, но реален, убиец. Само си представете, как с 800 лв. заплата (след данъци и удръжки = 650) медицинската сестра си пуска парното в три помещения, ползва ел. готварска печка, ТВ, хладилник, ютия, осветление, и ... о, ужас - душ и си мие зъбите
148
3
 
18
 
! Отговори
До Ю кортес преди 4 години
"Бг туризма се е позиционирал в най ниския ценови сектор."Българският туризъм няма как да не е в най-ниският ценови сектор. Хората които имат пари ходят на почивка на Френската ривиера, Малдивите, Сейшелите, Бали, Карибите, САЩ. И това няма да се промени независимо от това дали имаме хотели "5" звезди или голф игрища. Богатите хора в такава дестинация като България не почиват. Точка.В места като България, Турция, Египет, Испания ходят прошляците и там конкуренцията е за всяко евро.
147
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДобре плащат, но те скъсват от работа нонстоп!
146
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди беще сензация да работиш вавън а сега *** са в първите редици като БКП
145
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До157. Почасово не е само Европа. А цял свят. Без Руската Федерация, Китай , Северна Корея.
144
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въведете почасовото заплащане в България по морето,цяла Европа са на почасово заплащане,хората не са роботи да ви работят повече от 7-8 часа,често дори на крак!Изтощавате работниците с много часове,не им плащате добре,това са причините да бягат и да няма работещи балами!
143
2
 
10
 
! Отговори
??? преди 4 години
"Трябва да се въведе мост между образованието и бизнесът "-това нещо от колко време им го казваха. Сега ще го напиша по хумориристичен начин: те и зъбите, когато те болят и не ги оправиш ти ги вадят и ти слагат мост ама не е същото.