Първата белодробна трансплантация у нас догодина?

Имало подготвени лекари, но им трябвало още време за специализация
Обновена: 9 авг 2019 21:57 | 9 авг 2019 21:25, Камелия Цветанова
3

Надявам се догодина да направим първата белодробна трансплантация у нас. Това заяви в "Денят ON AIR" директорът на "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. Както е известно Австрия спря белодробните трансплантации на чужденци, като е много вероятно скоро това да направят и други държави.
Още по темата

Поради тази причина пациентите в България, които се нуждаят от тази интервенция ще трябва да чакат докато тя може да се извършва и у нас. Професор Начев заяви, че вече имаме 4-5 човека, които са добре подготвени, но им трябва още време за специализация.

Затова той заяви, че се радва, че Австрия няма да спре програмата си за обучение на кадри, която е подписана със страната ни. В момента 18 човека у нас чакат за белодробна трансплантация.

"В много държави има съмнения за трансплантационен туризъм - търговия с органи. Затова и са затегнати мерките. Държавата трябва да направи така, че тези манипулации да се извършват у нас. Надявам се следващата година да направим първата белодробна трансплантация в България. Имаме около 4-5 човека, които са много добре подготвени. Техника също имаме", обясни Начев.

Той също така коментира и новата реформа в здравеопазването и заплатите на медицинските лица, които през последните месеци организираха масови протести.

"Новата реформа в здравеопазването няма за цел повишаване на качеството, а цели ефективно използване на средствата. Затова трябва да се остойностят медицинските услуги и след това да се извършва контрол на изразходването на средствата, в който да участват и пациентите. Тези фактори трябва да повлияят положително на здравеопазването", заяви професорът пред Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
до 2 преди 4 години
За дупнишкия мошеник и търгаш ли говориш ?Честния частник с 38 000 заплата в Държавна болница ?Личен приятел на Боко Тиквата.
1
0
 
4
 
! Отговори
парапростак професор преди 4 години
Бай *** милионер професор от държавна болница на преклонна пенсионна възраст като е толкова експерт защо не прави трансплантации на бял дроб ?