В планината по джапанки... Колко струва сигурността на туристите?

От началото на годината е оказана помощ на над 2500 души
9 авг 2019 15:05,
27

Имаме ниска култура за застраховане в България. Никой, който излиза в планините в чужбина, не си позволява да го прави без застраховка, заяви шефа на ПСС към БЧК Емил Нешев.

Още по темата

В последните 4 години у нас е имало случаи на спасени по 6-7 души в наистина критични ситуации с помощта на хеликоптер, но това вече е невъзможно, обясни той.

Годишно застраховането на един турист излиза около 35-40 лв.

"Никой не си дава сметка какво струва поддръжката и екипировката на спасителите към ПСС. Цената на застраховките е нищожна спрямо ресурса, който влагаме. Най-ценен е животът на туристите и сигурността на спасителите", категоричен беше Нешев.

По думите му има елемент на подценяване на планината през лятото и винаги трябва да се подхожда с респект към нея.

От началото на годината е оказана помощ на над 2500 души - по ски писти, както и при излизане на спаистели във високата планина.

"Много хора продължават да излизат в планината по джапанки. Със смесени чувства съм относно масовите изкачвания - имаме закони, те трябва да се спазват. 1500 души на поход в Рила - несериозно е, защото част от тях нямат планинарска подготовка", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Нешев посочи, че двамата туристи, които бяха спасени в Пирин, в района на Спано поле, са казали, че не са имали чувството, че трябва да ги търсят.

Акцията е започнала от съпругата на единия от изгубените. Планинските спасители са го упътили как да стигне до основната група. За случая разходите по спасяването им е около 724 лева за първите 24 часа и по 40 лева на час във втория ден. В акцията са се включили и екипи с кучета-спасители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се, че трябва застраховка! Не се стискайте, това не са много пари, а може да се окаже решаващо. На почивка в чужбина също не се тръгва без застраховка - ще ви се изплати многократно, ако ви потрябва, всичко се случва, не рискувайте излишно
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По коментарите се вижда, че сме с много нискоразрядно мислене. След като елементарни препоръки се превръщат в присмех. А тук пишещите, всеки има лаптоп или телфон, а няма едни 30-40 лева за застраховка. В едно общество винаги има известно количество ***. Но, идиотско общество вече е страшно.
23
0
 
1
 
! Отговори
Ти да видиш преди 4 години
А,ако Великия вожд не се бе раждал!Ако,ако ама акото има дъх!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ти да видишА ако паднеш и си счупиш крака?
21
4
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш преди 4 години
Просто е,да!Израснал съм в планината и където и да ме пуснеш,в който и да е чукар,ще слезна в ниското без проблем!Всяка планина има реки или потоци,хващаш един и рано,или късно си в ниското това е най-лесния начин,ако си виждал планини само на снимка!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ти да видишВ голяма грешка си. И на Витоша се губят хора, макар наистина да изглежда трудно. За по-големите и с по-сложен релеф планини да не говорим. Решиш да минеш напряко, и за нула време може да се озовеш в шубраците без път и пътека. Тръгваш да се връщаш - още по-зле става, понеже без видими ориентири почти със сигурност ще тръгнеш в друга посока. Ако времето е лошо, не си достатъчно екипиран, имаш здравословни проблеми или просто се паникьосаш - изгубен си. Просто е.
19
2
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш преди 4 години
Колко трябва да си про*т,че да не можеш да слезеш от нашите планини,че те да не са ти Хималаите или хайде Алпите,Хималаите са друга бира (от там и опитни шумкари се не връщат)?Този правилно го каза:Жената на единия от загубените е подала сигнал,вЕрно трябва да си загубен,че да не можеш да се оправиш,в нашите безкрайни девствени гори и планини!
18
1
 
8
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Коментарът много весели. На планина с джапанки е като на сватба с анцузи. Ама от тия - официалните анцузи.
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В гepбepacтка България всичко е сбъркано. В планината по джапанки, на плажа с маратонки. ГЕРБ е пapтията на сбъpкaняците. В момента България е най-сбърканата държава в света. Преди да дойде ГЕРБ поне бяхме все още на главния път и не бяхме кривнали по най-грешния път.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В планина ходя само с маратонки и през лятото.Ако се качвам на планина веднъж в годината, примерно на Витоша, трябва ли да си правя застраховка, за да не ми липсва застрахователна култура?
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В планината се ходи с туристически боти,но и аз не използвам такива,качествени кожени маратонки също стават.В планината се ходи с опитен водач,познаващ пътищата.А българските застрахователи не плащат нищо,няма смисъл човек да се застрахова при тях.
14
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Ше му врътна една св...ка на Слави седа и се чудя ако ме натопори дали ще ми излязат сополи от очите.
13
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До БрейА св....ка да му напра'иш на Слави ,а ?!?!
12
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това възпита соца - безотговорност. Имат пари за какво ли не, но 40 лева нямат за една годишна застраховка. Това се казва не ниска култура, ами масово безочие. Криво разбрана планинарщина, тъпанарщина.
11
1
 
8
 
! Отговори
опааа преди 4 години
Сега да цакат колкото пари са изхарчени за да ги търсите,и другият път ще се замислят дали да се загубят в балкана !
10
3
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
По джапанки и готови с песен на оста да прехвърлят Балкана . Ай Лари Лари Ай Лари Лари Ай Лари о .
9
1
 
16
 
! Отговори
Турист - философ преди 4 години
Това са специални планински джапанки!!!
8
7
 
4
 
! Отговори
Брей преди 4 години
Искаш да кажеш, че ако не сме застраховани или неопитни планинари не си струва да ни спасяваш ? По-добре се извинете на Слави кажете му да направи едно образователно клипче на тема планинарство, видно е че вие не можете и туй да свършите.
7
3
 
14
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Аз тъкмо се връщам от планина, за пет дни застрахователно покритие 3000лв, премията беше 18лв. Няма как с 30-40лв да си застрахован цяла година с 300-400, сигурно става. Аз винаги си правя застраховка като ходя, но аз съм си такъв, имам застрахователна култура.
6
2
 
23
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Не плюйте спасителите неграмотни българи!!!!