Нали знаеш как е... Със сексизма към студентките в университета!

Учащите се оплакват от тормоз, нежелани докосвания...
12 авг 2019 13:04,
136

Сексизмът е нормализиран в университетите у нас, смятат студенти от организацията "Студентско общество за равенство". По тяхна идея е направено изследването "Нали знаеш как е", което отразява проблемите на студентките у нас, обясняват Владислав Петков и Доротея Стефанова от студентската организация.

Много студентки се оплакват, че са били докосвани, тормозени и нападани от свои колеги. Те също така са разкрили, че начина, по който са облечени за даден изпит има значение, обясни Владислав Петков

"Искаме да разберем дали има конкретни групи студенти, които се сблъскват с повече трудности. Жените са една такава категория. Изборът на специалност и кариера зависи от пола. Жените имат проблеми с безопасността и начина по-който изглеждат в академична среда. В правилника на университета трябва да бъде сложен член за защита от дискриминация", каза той.

Дорототея Стефанова пък разкри, че техническата база често не е приспособена за жените. Според нея неравенството е силно нормализирано в родните университети.

"Резултатите не са изненадващи. Ежедневно ставаме свидетели на нормализиран сексизъм. Жената постоянно е пресирана да се държи и да изглежда по определен начин. Техническата база не е приспособена към жените. Условията би трябвало да са равни, но това все още не е така. В правилника на университета няма член, който да защитава студентите от дискриминация", обясни Стефанова пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако искате секс срещу едно питие, елате в Студентски град! Университетските преподаватели са в пенсионна възраст и секса не им е приоритет, а и колко студенти ходят на занятия...те работят.
91
0
 
7
 
! Отговори
pbdan преди 4 години
В много случаи студентите и от двата пола разказват на родителите си, че този семестър имат 5 изпита и преподавателите искат или 300лв. от момчетата или секс от момичетата. Може и с пари дори и да си момиче. Тия пари са изхарчвани от студентите и снижават силно авторитета на преподавателите. Още повече, че са станали студенти след натист от родителите и да видите сега къде ме навряхте. Ще плащате. Не, че подобни случаи няма, но и преподавателите мераклии предпочитат скъпоплатена професионалистка
90
0
 
6
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ПОВЕЧЕТО СТУДЕНТКИ ИСТУДЕНТИ УПРАЖНЯВАТ НАЙ ДРЕВНАТА ПРОФЕСИЯ
89
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАбе не знам какво плачат, ходят предизвикателно и искат мъжете да са слепциПрав си, подкрепям те. Но тук има обаче едно голямо НО! Ако един мъж си има законна жена ( съпруга) или пък си има приятелка и гадже, то такъв мъж НЕ бива да се заглежда, да пожелава и да се натиска по чужди жени, ако ще и тези жени да са неприлично облечени, такъв мъж трябва да си гледа своята си жена или приятелка.
88
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредното феминистко нпо на сорос!
87
0
 
17
 
! Отговори
една жена преди 4 години
Лиглата като не вземе изпита няколко пъти, какво изобщо прави там, този въпрос вие задавате ли си, нека всеки да е на мястото си и тогава нито някой ще се предлага, а и най-после може и тук да потръгнат нещата , но има ли търсене на нещо, има и предлагане........
86
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
докато едни жени са спечелили от генетчината лотария, а други не са, а също и не желаят да се поддържат в добра физическа форма винаги ще има подозрения за влияния върху оценяването, това си е чиста завист и конкуренция. решението е да се облекат всички с широки дрехи като пингвини за да прикриват "красотите" си, с датчици за близост и да бият ток при докосване.
85
0
 
16
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
"Техническата база не е приспособена към жените"-Това пък какво значи?Какво се разбира под техническа база.Да не става въпрос за измервателна апаратура.повечето световно известни производители имат фирмени цветови гами,за съответните серии.Визирам НР,Уилтрон,тектроникс,Льо Крой,Роде/Шварц,Актерна,Кикосуй и т.н.
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До една жена.В праведният маниер- да.!!!Днес,невзет изпит струва 50-100лв.Аколиглата него вземе? Ами ако са няколко.Семестъра достига над1000 лв.Родите-ли едва живи,работещи на две места.Квартира ,учебници,храна...Това чияотговорност е.Отделно са вкарали втекста ,техническата база,щото.Колегае написал индустрия ,това как да мине?Приятно ми е ,че съм ***.
83
2
 
22
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Някак си на индустрия заприлича това със сексизма!
82
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Мисля, че една жена е права, защото както виждате, жената ги нарича "лигли", което говори за нейното отношение и освен това те се били предлагали, ами че по желязната ви логика може да поискат и ядрена бомба да метнат някъде, предлагайки се на Путин или на Тръмп?
81
2
 
14
 
! Отговори
СС преди 4 години
Всички студентки им е само едно в главата - с три букви ... като магарета се млатят.
80
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До една женаМа как не се сетихме, че мъжете са виновни, че жените си предлагат ..........
79
2
 
4
 
! Отговори
до 77 преди 4 години
По-логично ми се вижда първо да се увери мъжът, че жената има интерес и тогава да я пипа.
78
16
 
10
 
! Отговори
една жена преди 4 години
Огромна част от коментиращите обвиняват студентките, че си вземали еди-как си изпитите - е, вие толкова ли сте т...ъпи, не ви ли е ясно, че отговорен е преподавателят, и то няколко пъти - веднъж се ползува от служебно положение, втори път пуска неподготвени кадри, и не на последно място - той е поне на 50, а използува лигли на 18 и малко на повече, дори в някои страни са и непълнолетни, но плещите глупости единствено защото сте мъже и трябва да клеймите жените.......
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно няма надписи от рода "другото ляво" и "другото дясно". Недопустими пропуски в съвременния свят. Абсолютна дискриминация си е да се задължават да учат кое е ляво и кое дясно.
76
4
 
13
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 4 години
Измислени проблеми. КОЙ ГО ФИНАНСИРА ТОВА "СТУДЕНСТКО ОБЩЕСТВО ЗА РАВЕНСТВО"??? Сорос, Клинтънови, Рокфелер, Ротшилд? "Борците" за мир и равноправие? Кажете, де! Разберете, откакто избраха Тръмп, тези общества и проблеми СТАНАХА ДЕМОДЕ. Сега е на мода национализмът, истината (=липсата на политическа "коректност"), традиционните ценности, двустранните сделки, пренебрежението къб блоковата лоялност. Както в САЩ. Ясно ли ви е, сионистки маши?
75
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тези мрънкания за дикриминация там където я няма, Западният Свят си прецака обществото. Има мъже които на запад ги е страх да остават насаме в една стая с жени за да не ги обвинят несправедливо в сексуален тормоз. Такова развитие на нещата не трябва да се позволява в България. Когато една жена има проблем с един мъж, тя трябва да го разреши с диалог. Да си каже "Извинявай, пич, нямам интерес към теб, не искам да ме пипаш". А не като на запад да си мълчи като Суши и след това да те съди.
74
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Решението 'девичесски университети", *** от къде ще намерим девици. Едно време лафа беше, че статуите на братя Георгиеви, ще станат на крака ако от университета излезе завършила девственица, *** вече ще станат на крак ако влезе такава
73
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кой от двамата е Доротея?