Криптовалутите могат да отключат бъдеща рецесия

Мнението е на бившия вицепремиер Ивайло Калфин
16 авг 2019 17:37, Екип на Bloomberg
11
Криптовалутите могат да отключат бъдеща рецесия
Снимка: bloombergtv.bg

Всички икономики в еврозоната растат с много малки проценти и не се случило нищо драматично с германската, която се сви с 0.1% второто тримесечие. Факт е, че европейската икономика не може да се възстанови след финансовата криза и да тръгне бързо нагоре. Това не се отразява на страните извън еврозоната, някои от които растат доста бързо, каза Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, съветник на еврокомисаря по бюджет и финанси в ефира на BloombergTV Bulgaria.

В еврозоната има несигурност по отношение на инструментите при бъдеща криза – тук има спорове и неясноти. Общата валута е под въпрос, докато не се решат всички проблеми с общ бюджет, общи решения за ограничения на бюджетите и др. Виждаме как ЕК прави призиви, което после се пренебрегва от Италия по отношение на бюджетния дефицит. Това дава доста несигурност в еврозоната, каза той.

По думите му Италия се завръща към "нормалното". Помним как в продължение на години нямаше италианско правителство, което да оцелее повече от година. После при Силвио Берлускони имаше няколко по-дълги мандата.
Сигналите за италианската икономика са притеснителни, защото тя е голяма. Ако там се случи нещо, то ще е много по-тежко от това, което стана в Гърция. При липсата на инструменти ще е много трудно за страните от еврозоната да се справят. Виждаме вече, че в Италия се говори за пускане на паралелни пари, краткосрочни облигации с които да се правят разплащания. Това са сигнали, които държат инвеститорите нащрек, заяви Калфин.

Не виждам основания за дълбока рецесия, встрани от нормалния икономически цикъл, който е с върхове и спадове. Теоретично в бъдеще една рецесия може да тръгне от различните парични и платежни средства, знаете за валутата на Фейсбук, която доста притесни централните банки. Загубата на контрол върху монетарната политика може да е подобен пример и има тенденции, че светът върви натам.

ЕЦБ поддържа много ниски лихви с цел да насърчи икономическия растеж. Не само САЩ, но и Белгия наскоро издаде облигации с отрицателна лихва. т.е. кредиторите плащат на държавата, за да и дадат парите си назаем. Това значи, че въпреки наличния ресурс, инвестиционните възможности не са толкова големи, каза гостът.

Вижте още на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
Язека преди 4 години
Тоя Калфин е такъв безгръбначен чеpвей послушко, че освен да си тъси някъде топло местенце и да прави наколенки, друго не може. Защо се дава трибуна на подобни провалили се във всяка област на жалкото си съществуване под-индивиди ?
8
1
 
2
 
! Отговори
Прост миньор преди 4 години
Не знам как се прави криптовалутата-"копае ли" се, "зида ли" се, "ч/ука" ли се, но от близо година в бившата сграда на ПУЦ към СМК-Смолян, от няколко помещения се чува денонощен монотонен доста силен шум, от отворените прозорци. Стремежът за забогатяване с вертуалната валута явно е много голям.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
има ли тука Крипто0лигофрени? Честито!!!
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хлябкойните са създадени за да ни направят живота виртуален
5
1
 
7
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 4 години
Еее, казваше един аратлик от село Гледачево: "То сякой път на печалба не ставало, по някой път се и губело. Някой друг трябало да спечели". Така че бившия министър не трябва да се шашка, един печели , друг - губи. Така е животът. Специално аз съм за връщане на златнопаричното обръщение, ама веднага ще ме разпъне на кръст шайка хищни хиени и ще обясни, че така не можело и САЩ трябвало да се уважават и най-вече доларът. Без тях щяло да стане ужасен ужас. Верваме, ама не знам до кога....
4
1
 
7
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
Ей голем разбирач се извъди тоя.Поредния дето дрънка колкото да не заспи
3
1
 
8
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Колеги и колежки, някой знае ли нещо ново за д-р Ружа Игнатова и брат й, когото арестуваха на летище в Калифорния? Докъде стигна тяхната крипто валута уанкойн? Може ли някой нещо да ни открехне?
2
3
 
13
 
! Отговори
хахо преди 4 години
Рецесията в Германия специално се дължи на това,че хрантутят сумати социал (мързеливи бежанци,роми ипрочее ***) и никога досега не е имало толкова много бедни немски пенсионери,които са бачкали яко цял живот и навремето пълнеха Слънчев бряг,а сега дори избират да живеят в бедна България,за да могат да връзват двата края.
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дрън дрън. Точно криптото, ще е отпуши :)