В разгара на сезона спасители зоват: Не подценявайте морето

Украинци на пост по нашето море, искат да дойдат пак
17 авг 2019 09:40, Красимир Ангелов
10
В разгара на сезона спасители зоват: Не подценявайте морето
Снимка: БТА

Плажуващите не трябва да подценяват опасностите, които крие морето, коментира за БТА спасителят на плаж "Шкорпиловци-юг" Цветомир Петков.

Спасителите призовават хората да изпълняват нарежданията им, за да не се стига до инциденти, след като в последните няколко дни морето е изключително опасно. Вълните са високи, а мъртвото течение е силно.

Най-опасно е за децата, защото морето може да ги дръпне от брега. Има и много подводни скали, които допълнително усложняват ситуацията в подобно време.

Още по темата
"Точно тези дни морето е много опасно, дърпа навътре още от брега", каза Петков. Той добави, че се очаква мъртвото вълнение да продължи около една седмица

Затова е забранено влизането в морето. Ограничението ще остане в сила, докато опасността премине, уточни спасителят.

Спасителите постоянно обхождат и предупреждават индивидуално всеки плажуващ, когато морето е опасно. Специално внимание се обръща на малките деца, които не трябва да стоят дори на брега, когато вълните са много големи и могат да ги повлекат бързо навътре в морето. При такова време спасителите позволяват на възрастните да се намокрят само до коленете, но постоянно ги наблюдават.

На плажа в Шкорпиловци има и още една опасност. Това са подводните скали, които са близко до брега. "При високи вълни, морето те хваща, обръща те и те блъска в скалите", обясни Цветомир Петров. По думите му при подобна ситуация човек може да си удари главата или да си заклещи крак в скалата.

Спасителят призна, че във всяка ситуация се реагира по различен начин. При инцидент се изважда макара с навито въже с дължина от 40 метра. Единият спасител влиза в морето, за да сложи въжето на давещия се. Другият остава на брега, за да го издърпа. Ако обаче ситуацията ескалира, може да се наложи и двамата спасители да влязат в морето. В този случай се използва буй.

Най-сериозно става положението, когато човекът с проблеми във водата се паникьоса. Има случаи, в които буят дори може и да се скъса, уточни спасителят. Ако не се внимава, спасителят може да бъде завлечен от него. За да не се стига до подобни ситуации, Цветомир Петров и колегите му с повишено внимание следят ситуацията и предупреждават постоянно хората.

"Един старши спасител ми каза една много мъдра поговорка. Най-добрият спасител е сухият спасител. Този, на който не му се налага да влиза във водата", спомня си Цветомир Петров.

По родното море обаче не само българи работят като спасители. На съседния плаж в Шкорпиловци морето наблюдава Артур Генич от Украйна. Той посочи, че на този плаж работят 12 спасители, които са разположени на шест поста. Артур разказа, че за втора поредна година работи като спасител в България. Миналото лято е бил спасител на плажа във Варна. Научил се е да говори добре български език.

Той е много доволен от условията за работа тук и отношението на хората към него. Затова се надява да работи отново в България.

На въпрос защо не работи като спасител в Украйна, Артур отговаря, че там заплащането е три пъти по-ниско отколкото в България. Освен това според Артур в България се полагат нужните грижа за хората при инцидент в морето. "Тук за един човек цялата страна се вдига. Идват телевизиите, започват проверки", заяви Артур Генич.

Спасителят, който е на пост в същата вишка с Артур Генич е Сергей Кабзар. Той също е от Украйна. Няколко пъти е идвал в България и вече и има българско гражданско. Говори перфектно български език. Досега няколко години е работил като спасител в Украйна. За първи работи тази работа в България. Той също е много доволен от условията за работа в страната ни. Работата като спасител на плажа не го затруднява. В края на работния ден обаче е уморен, защото трябва да анализира всяка отделна ситуация.

Този сезон е имало само един инцидент, но той е бил с кайтсърф, спомни си Сергей Кабзар. И отбелязва, че се надява и следващото лято отново да бъде спасител у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: мореспасителилято 2019
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един спасител е бил една жена -чужденка в С бряг, та затова е тази статия... колко са важно спасители те....
8
1
 
3
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Разгара отмина.До 25 -и Сичкото турист си отива.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той сезонът свърши, какъв разгар, какви 5 лева?
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В края на сезона,не в разгара. Сепмтември повечето хора вече са били някъде на почивка,или не са почивали и ги вълнуват други неща,а не бетономорието. Не сте Гърция да ми правите сезон до октомври,а и народа не е богат като гърците и СФ да ходи по 2-3-5 пъти на море. Закривайте го този досаден сезон.
5
3
 
10
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Какъв ти разгар на сезона бе?! 17ти август си е амен-амен в края му. Западняшките деца почват училище на 1ви септември, а северняците още от понеделник.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като спасителите надценяваха морето и подценяваха хората досега, защо очакват, че някой ще им обърне внимание. Да морето сега наистина е опасно, но вече няма доверие в преценката на червеногащниците.
3
1
 
7
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 4 години
ББорисов изпусна от контрол морето. После защо хората се давели. Ами ще се давят защото ББорисов разпродаде шамандурите, разпусна спасителите и сега се кани да разпродаде спасителните лодки и жилетки. Жените и мъжете вече ходят на плаж без бански защото ББорисов вдигна цените на банските! Това трябва да спре и БСП да поеме контрол над черно море!
2
6
 
2
 
! Отговори
морски преди 4 години
Тея софиянци като че идват на морето само да киснат в солена вода и пари по заведения не дават ама при нас тея три летни месеца година хранят
1
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Водната дали е мокра?