Търсите имот под наем, а как да различите фалшивите обяви?

Вижте съветите на специалистите
20 авг 2019 07:10,
22
Търсите имот под наем, а как да различите фалшивите обяви?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Повечето от нас, на които се е налагало да търсим жилище под наем, се сблъскваме с проблема с циркулирането на фалшиви обяви в интернет пространството. Търсейки идеалния за нас имот на добра цена, неволно влизаме в схемата на некоректно работещите агенции, разказват от imoti.net.

Практиката с публикуването на нереални обяви не е ново явление на българския пазар. Стремейки се да привлекат максимален брой потенциални клиенти, част от брокерите прибягват до публикуване на обяви за несъществуващи имоти. Как обаче да различим реалните от нереалните оферти?

Още по темата

„Трудно се дават съвети как да познаеш истинските предложения, защото като всяко нещо и тези порочни практики търпят развитие и усъвършенстване.“, казва Майя Катанска, брокер с дългогодишна практика и управител на Катани Инженеринг.

Снимките със съмнителна достоверност са  основен белег на нереалните обяви. „Виждаш една оферта без снимка или с една единствена чудесна снимка, обработена с фотошоп. Професионалистът би поставил реални, а не подвеждащи „красиви“  снимки“ , според Катанска.  Жулиета Новоселска от Алдес имоти е на същото мнение: „Обикновено в този тип обяви няма снимки, или те са с много лошо качество и не показват нищо съществено от имота.“

Следващият белег,  на който трябва да се обърне внимание, е описанието на имота.

„Описание от 2-3 елементарни безлични изречения или пък със суперлативи – всичко от прекрасно по-прекрасно.  Такава оферта би ме провокирала към размисъл. Ако обектът съществува и брокерът го е виждал, то той  в описанието  би споделил  личното си професионално впечатление, би изтъкнал значимото, същественото, важното за имота, това, което ще интересува  клиента.“. казва Катанска.

Да приемем обаче, че сме се спрели на конкретен имот, снимките към него изглеждат реални, по описание отговаря на нашето търсене ( дори повече от желаното) и се опитваме да се свържем с брокера, предлагащ имота. Какво се случва, когато всъщност обявата е нереална?

„На изписаните телефони или никой не отговаря, или отговорът в слушалката е, че имотът току що е отдаден и предлагат друго жилище, което като локация, състояние и цена не отговаря на публикуваното.“, казва Антония Мангърова от Алдес.

Продължението на статията и още мнения на специалисти може да видите тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
7
 
! Отговори
И.Б. преди 4 години
Когато продавате имот без посредник, задължително пишете в обявата, че брокер, който продава от Ваше име без Ваше разрешение, ще бъде преследван по закона. Или че брокерските обяви за Вашия имот са невалидни и противозаконни.
20
0
 
14
 
! Отговори
ЖороПърви преди 4 години
Хммм...тези, от брокерските агенции нещо съвсем изтрещяха- на познат му поискали 18 600 лева комисионно....
19
0
 
28
 
! Отговори
наглост без край преди 4 години
Пуснах обява за продажба на мой имот.Това ,което последва беше,че след няколко дена всички агенций предлагаха от мое име моят имот !!!Звъння и ги питам - кой точно ви дава права да продавате МОЯТ ИМОТ ?Отговорът беше - ако го продадем ни дължите комисионна 3 %,защото ние ви водим клиент !А моят отговор беше - госпожо вие друсате ли се или просто сте про.ста ?Как точно ще дойде клиент на оглед в моя имот и как точно ще ме задължите да платя нещо ,за което нямам договор ?п.а.р.а.з.и.т.и.
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Причината за това е липсата на работа в провинцията. За хората, живеещеи в провинцията има два варианта - или в София, или в чужбина. По-смелите заминават в чужбина. По-страхливите избират компромисен вариант - София.
17
1
 
24
 
! Отговори
не им плащайте преди 4 години
Преди 3 години отивам на оглед с една силиконова кифла-брокер.Не е нужно да обяснявам нивото й на интелект и абсурдните претенцииза ненормална висока комисионна (в моя случай 6000 евро).Разгледах апартамента,поговорих с продавача И В МОМЕНТА,В КОЙТО НА СИЛИКОНКАТА Й ЗВЪННА ТЕЛЕФОНА ДАДОХ ВИЗИТКА НА СОБСТВЕНИКА,ЧОВЕКЪТ МИ ЗВЪННА И СЕ ДОГОВОРИХМЕ САМИ :)Ето така общо спестихме 12000 евро от тези *** !
16
0
 
18
 
! Отговори
още малко преди 4 години
Брокерите се ***. !!!Бях много щастлив,че почти измряха при предната криза.А при сегашната,която идва ще умрат окончателно !!!I like it :)))))))))
15
12
 
3
 
! Отговори
някой преди 4 години
до 14:аз пък съм доволен от Адрес, намерих перфектен офис и два апартамента от тях. Верно, че за офиса ми искаха цял наем комисионна, което беше 2500 евро, което нямаше как да стане и казах на брокерката, че или ми дава телефона на собственика срещу комисионна 1000 евро или ще го взема от портиера на бизнес сградата, все ще го намеря и ще ги прескоча, защото листчето, което те карат да подпишеш не струва юридически нищо. Обади се на шефа си и приеха моето предложение. Иначе обявите са реални
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам защо интервюирате точно филма Алдес- те са пословични със своята некоректност истерични лелички в менопауза... няколко пъти съм се сблъсквал с тях и съм просто отвратен от простотията и наглостта им. А за фалшивите обяви- проверявайте и профила на агенцията- често фигурират няколко набирателни обяви със сходни описания, подобни снимки и разбира се много изгодни цени за част от най- търсените квартали.
13
2
 
5
 
! Отговори
До съвети преди 4 години
А не е ли обратно, наемателя си търси къде да живее и звъни по обявите? Аз рядко съм виждал наемодател да звъни на потенциални наематели.По-скоро е въпрос на договорки, и тук зависи как е пазара и колко можеш да преоговаряш. Всички логики и правила могат да се изменят от добър преговарящ.
12
13
 
4
 
! Отговори
мнение преди 4 години
Най-добрия софийски квартал е жк Толстой.
11
8
 
23
 
! Отговори
съвети преди 4 години
Не наемайте чрез брокер, ценете си парите. не подхранвайте ***. И не забравяйте-наемателят не плаща комисионна, плащая я наемодателя. Не се съгласявайте паразитът да вземе комисионна и от двете страни. няма такъв филм. Наемодателя си плаща за да му се наемери наемател, наемателят няма как и той да плаща.
10
0
 
24
 
! Отговори
1 преди 4 години
"артистична локация"-имотът е на майната си- Ботунец, Толстой ,Северен Парк, и тн." Имот за хора с креативни разбирания"-всичко е разбито." Имот за свободни хора"-има ***, "гарсониера отлично обзавеждане"-теснотия, "блок в които живеят съседи с артистични заложби"-съседите са роми и дънят денонощно чалга.
9
1
 
22
 
! Отговори
Цецка Ц. преди 4 години
Търсите квартира светска,обадете се на ваш'та леля Цецка.Дневна, хол и детска, с две липи отпред,абе то си е направо супер-дупер мезонет!
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В интерес на истина статията е вярна- търсенето в София е огромно. Имам голямо жилище, много модерно и луксозно обзаведено, само на последен етаж, шумоизолирано, 2 гаража. Реших да го дам под наем, за да си ремонтирам наследствена стара вила и да живеем там. Вярвате или не, апартаментът си намери наемател за 2 дни- ТВ водеща с 2 дечица и съпруга си. 1700 евро месечен наем- мислех, че месеци бих си търсил наематели, но не. Най-смешното е, че моите снимки са сложени в други фалшиви обяви...
7
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвет - преди да се обадите на обява, на която сте харесали, първо проверете снимките в Google Images. Често снимките на този страхотен, уютен апартамент, който уж е рекламиран всъщност са взети от хотели в Амстердам, Мадрид и т.н.Много са нагли повечето брокери в БГ, но това е положението.
6
2
 
36
 
! Отговори
Пацо преди 4 години
Спешно отдавам под наем 200 квадрата тераса. Търсете ме във Валенсия!
5
1
 
19
 
! Отговори
Блестящ "ум&quo преди 4 години
Е,не може да им се отрече умението в скубането,а не в развитие на промишленост,примерно.Сетили се хубавците да плащаме от100 до 500 лв за технически паспорт на домовете. 40000 жилища по 300 лв средно-хоп-ето ти милиард и двеста,стойността на фърчилата,които питекът извади от джоба си и плати.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3Затова е препоръчително сам(а) да публикуваш твоя обява, като посочиш конкретно кой район искаш и на какви основни изисквания да отговаря жилището, също и приблизителната сума, която си склонен да плащаш месечно.Така има по-голям шанс директно да ти се обадят собствениците на предлаганото жилище, а не посредници.Като ти звънят, ако макар и само едно от условията на предлагания имот да не отговаря на посоченото от теб, направо им казваш да не те търсят повече.
3
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Търсенето в София е пълен ад, уж толкова много обави - не ти вдигат като звъниш, след 1 час ти звънят от друг телефон, от друга фирма. Това, което си харесал почти никога не е налично, ако е налично нямали ключ, нямал го собственика и не могат нищо да ти покажат. Почват да ти предлагат някакви дупки, които ги нямат като обяви качени, за да се ориентираш и ти губят времето. Наистина се чудя какво работят тези фирми изобщо? Пишман брокери.
2
2
 
30
 
! Отговори
man преди 4 години
Давам под наем апартамент, когато сменям наемателя пускам обяви в няколко популярни сайта. От 50 обаждания, най-много 1 да е от краен клиент. Всичко друго са посредници, брокери. Народа го мързи да потърси сам о плаща щури комисионни..